TAVASZI ÁRPA

I. TERMESZTÉSTECHNOLÓGIA

II. PLANTACO TERMÉSNŐVELŐ ANYAGOK

III. TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSI TECHNOLÓGIÁK

IV. LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Termesztéstechnológia

Termesztéstechnológia

Az tavaszi árpa termesztés tápanyag utánpótlásának legfőbb sajátosságai:

 • A takarmány árpa és a sörárpa technológiája a fajtaválasztásban, termőhely igényben és tápanyag ellátásban különbözik egymástól.
 • A tavaszi árpa sekélyebb gyökérzetű, gyengébb tápanyagfeltáró képességű, kisebb stressztűrő növény, ezek a hiányok igényesebb tápanyag-utánpótlással részben kompenzálhatók.
 • A tápanyag visszapótlás tervezését célszerű talajvizsgálatokra alapozni.
 • A tápanyagban szerényebb képességű talajoknál erőteljesebb visszapótlást alkalmazunk.
 • A tavaszi sörárpa kifejezetten érzékeny a talaj kémhatására, legkedvezőbb számára a 6,5-7,0 talaj pH.
 • Ne feledkezzünk meg a mikroelemek pótlásáról sem, ennek leghatékonyabb módja a levéltrágyázás!

Őszi tápanyag-kijuttatás

 • Foszfor és kálium

A tavaszi árpa foszforigénye közepes. Az árpa a fejlődéséhez szükséges teljes foszformennyiséget a csírázás utáni 40-42 nap alatt felveszi. A sörárpa káliumigénye viszonylag nagy, káliumellátottsága jelentős hatással van a söripari minőségre.

A foszfor és kálium műtrágyákat hagyományosan az őszi alapműveléssel forgatjuk a talajba. A korszerű műtrágyák megjelenésével, melyek a foszfor és kálium hatóanyagot könnyen felvehető formában tartalmazzák, lehetőség nyílik a tavaszi starter trágyázásra foszfor és kálium esetében is.

Tavaszi tápanyag-kijuttatás

 • Nitrogén

A tavaszi árpa átlagos nitrogén műtrágya igénye takarmány célra 60-90 kg/ha, a sörárpa átlagos igénye 40-70 kg/ha. A 80 kg/ha-os adag csak kedvezőtlen elővetemény és termőhely esetében lehet indokolt. Magas humusztartalmú talajokon (>3%) a sörárpa nitrogén adagja nem érheti el a 40 kg/ha-t sem. A tavaszi árpa a fejlődés kezdeti szakaszában igényes a nitrogén ellátásra, mert az alacsony hőmérsékletű talaj nitrogénszolgáltató képessége gyenge.

 A sörárpa esetében nem lehet nitrogén fejtrágyázást alkalmazni, mert növelheti a fehérjetartalmat. A sörárpa nitrogén ellátásánál elsődleges szempont a termés alacsony fehérjetartalmának elérése az optimális növekedéshez szükséges nitrogén biztosítása mellett. A túlzott nitrogén adag következménye a túlzott bokrosodás és a gombabetegségek fokozott megjelenése, emellett a termés csökkenése, a fehérjetartalom, rostálási %, a pelyva arányának növekedése, a keményítő- és extrakt tartalom csökkenése. Ezért a sörárpa a tenyészidőszak kezdetén jusson a nitrogénhez, mert a bokrosodási fázis után már a termésnövelő hatása helyett a fehérjetartalom növekedését váltja ki.

Sörárpa termesztésekor a tavaszi nitrogén adagok megállapítását a talaj humusztartalmának ismerete a következőképpen segítheti: 1-1,5 százalékos humusztartalomnál 50-60 kg/ha, 1,5-2% között 40-50 kg/ha, 2-3% humusztartalom között 30-40 kg/ha, míg 3%-nál nagyobb humusztartalmú talajok esetében max. 30 kg/ha legyen a kijuttatott nitrogén mennyisége. Az ország aszályra hajló alföldi részén a fenti adagok 10-15 százalékos csökkentése indokolt lehet. A pontos nitrogénadagokat a tél végén elvégzett Nmin vizsgálattal lehet megállapítani.

 • Mészpótlás

Azokon a területeken, ahol a talaj Ca és Mg tartalma nem megfelelő, szükség van ezek pótlására is. A meszezés adagja 0,4-2 t/ha CaCO3. Használható cukorgyári mésziszap, mészkőőrlemény vagy lápi mész. A dolomit őrlemény kiszórása a Ca mellett Mg visszapótlást is jelent. A mésztrágyázásnak melioratív hatása is van, a talajok savanyodását kedvező irányban befolyásolja.

 • Mikroelemek

A termésbiztonság leghatékonyabban jó mikroelemes ellátással fokozható. Hazai talajaink mikroelemekből általában szűkölködnek, nekünk kell biztosítani az ellátást:

 • vetéssel egymenetben mikroelemes starter formájában, vagy vegetációban levéltrágyaként juttathatjuk ki,
 • intenzív növekedési szakaszban gyors növényi reakciót váltanak ki,
 • hatékonyabb tápanyag- és vízhasznosítást eredményeznek,
 • mérséklik a stresszhatások miatti terméscsökkenést.
 • a mikroelemes lombtrágyák a beltartalmi értékeket javítják.

A mennyiségi eredményekhez minden mikroelemre szükség van, a szemtermés minőségéhez a mikroelemek közül főként a réz (Cu) és a cink (Zn) jó ellátása szükséges.

 

A réz hiánya főként a nagy szénsavas mész- és a nagy humusztartalmú talajoknál fordulhat elő.  A rézhiány az őszi kalászosoknál a levélcsúcsok kifehéredésével kezdődik, majd keskeny összesodródott levelek képződnek. Súlyos réz hiány esetén hiányos kalász képződik. A cink a növényi enzimreakciókat szabályozza, a gyökértevékenységet fokozza, a pollenek életképességét befolyásolja. A hazai szántóterületek legalább 2/3-a cinkhiányos, ezért a termésbiztonságot úgy fokozhatjuk, ha a zászlóslevél megjelenéséig legalább 1-2 alkalommal cinket juttatunk ki levéltrágya formájában.  

A Plantaco levéltrágyák gyorsan és hatékonyan felvehető formulációban, kielégítő mikroelem-ellátást biztosítanak a legérzékenyebb időszakokban is. Az összes esszenciális mikroelemet tartalmazzák, a kezelések ismétlésével az őszi búza teljes mikroelem igénye lefedhető.

A Plantaco Kft. az egyes növényi kultúrák összes fejlődési szakaszára kínál termésnövelő készítményeket. Mikrogranulátumaink és lombtrágyáink fejlesztése során az elterjedt hazai technológiákba illeszthető, az adott növény igényei szerinti optimális táp-elemellátottságát tartottuk szem előtt. Sikerült elérnünk azt, hogy termékeink használatával a maximális termést megalapozó növényi fejlődés is elérhető.

 

A növény adott fejlődési fázisában szükséges tápelemeket biztosító termékeink kiválasztásánál az alábbi adatokat szükséges figyelembe venni:

 • a vetőmag terméspotenciálját,
 • a fajta/hibrid vetőmag specifikus igényeit,
 • a talaj adottságait,
 • a termesztési viszonyokat.

A helyesen kiválasztott termésnövelő anyagaink a gazdálkodó a legjobban megtérülő befektetései lesznek.

Emlékeztetőül: A mikroelemek harmonikussá teszik a tápanyagellátást, ezzel megalapozzák:

 • a mennyiségi és minőségi termést,
 • a kiváló növényi kondíciót,
 • a környezeti stresszel szembeni ellenállóképesség fokozását,
 • a növény természetes önvédelmének kialakítását.

A levéltrágyázás az a technológiai elem, amellyel a különböző fejlődési fázisok extra tápelemigénye maradéktalanul kielégíthető. A mai korszerű levéltrágyák minden elterjedt termesztéstechnológiába jól beépíthetők.

 

A levéltrágyázás a talajon keresztül kiadott makroelem-  utánpótlás (NPK) mellett az adott fejlődési fázis aktuális makro- és mikroelemigényét szolgálja ki azonnal beépülő formában.

 

A levéltrágyák növényvédelmi kezelésekkel kombinálva, költségtakarékosan kijuttathatók és segítségükkel a növényvédelmi szerek hatékonysága is megnövelhető.

A korszerű növényvédelem alapja a növény jó kondíciója.

Plantaco   termésnővelő anyagok tavaszi árpára

Plantaco   termésnővelő anyagok tavaszi árpára


CSÁVÁZÁS

CSÍRÁZÁS, KELÉS

BOKROSODÁS, SZÁRBA INDULÁS

KALÁSZOLÁS, TERMÉKENYÜLÉS

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

CSÁVÁZÁS

CSÁVÁZÁS

 • A PlantaMix® Plusz  már csávázószerként is képes biztosítani a sörárpa keléséhez, korai fejlődéséhez nélkülözhetetlen mikroelemeket. A csíranövénynek magas a mikroelem igénye, amely csak optimális talajnedvesség mellett áll a szükséges mértékben rendelkezésre a talajoldatban. PlantaMix® Plusz csávázással már a mag felületére felvihetők a csírázáshoz szükséges könnyen felvehető mikroelemek, így már a talajharmat is elegendő a mikrotápelemek felvételéhez és az erőteljes meginduláshoz.
 • Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a rügyecske ne merüljön ki a talajfelszín áttörése előtt. A gyököcske az erőteljes fejlődésnek köszönhetően gyakran csak a száraz rétegen átjutva képes az éltető nedvességet elérni, ami szintén elengedhetetlen a további fejlődéshez.

PLANTAMIX® PLUSZ

CSÍRÁZÁS, KELÉS

CSÍRÁZÁS, KELÉS

 • A csíranövény növekedését alapvetően befolyásolja, hogy mekkora gyökértömeget tud nevelni, amihez a vetőágyban könnyen felvehető foszforra van szüksége. Ennek a célnak az elérését segíti a vízben jól oldó, magas foszfortartalmú RadiStart® P-max mikrogranulátum.
 • A kezdeti fejlődés alapvetően befolyásolja a lehetséges terméshozamot, ezért itt érdemes munkát fektetni a hiánytalan egészséges állomány kialakításába. Fontosnak tartjuk, hogy olyan terméket fejlesszünk, ami könnyen, akár többféle úton is segít a célunk elérésében!

RADISTART® P-MAX

 • Ezt remekül szolgálja a Radistart FL+Bór, ami több ponton beilleszthető a technológiába és azon keresztül a tökéletes kezdeti fejlődéshez nyújt segítséget.
 • Már akár a baktériummal történő tarlókezelésnél bekeverhető és egy menetben kijuttatható. Beinjektálható a vetőágyba, vagy az első lombleveleit hozó kis növényekre permetezhető pl. rovarölőszerekkel együtt, mellyel megalapozzuk a kiváló starterhatást.

RADISTART® FL+Bór

BOKROSODÁS, SZÁRBA INDULÁS

BOKROSODÁS, SZÁRBA INDULÁS

 • A sörárpa korai vetése után, amint beindul az intenzív fejlődés, a talaj és a levegő hőmérséklete közötti jelentős eltérés tápanyag-felvételi zavarokat, elsősorban foszforhiányt eredményez. Ekkor még a növények fagysérüléseket is szenvedhetnek. Ezek gyógyulásához nagymennyiségű energia szükséges a növénynek, de tápelemek hiányában ez nem áll rendelkezésre.
 • Kézen fekvő megoldás a sebek gyógyítására a Fitonatúr Aktív gyógynövényes komposzt kivonat, amely segít megelőzni a sérülések nyomán felszaporodó fertőzéseket, másrészt rovarriasztó hatásával (pl. vetésfehérítő távoltartása) jelentősen támogatja a növényvédelmet.
 • A vegetációs időszak alatt többször is felhasználható környezeti ártalmak csökkentésére és jól beilleszthető az integrált növényvédelembe.
 • Az árpa robbanásszerű tavaszi fejlődését sokszor nem tudja a talaj tápanyag-feltáródási dinamikája követni, ezért a gyökér csökkent tápanyagfelvétele korlátozza a növekedést/fejlődést, ami csapadék hiányában még erősebben jelentkezik. Különösen a mikroelemek felvétele akadályozott, ami kihat a fehérje és szénhidrát képzésre. A termék előállítása két komponensbe történik, melyeket felhasználás előtt 1:1 arányban össze kell keverni.

FITONATUR AKTÍV

A PlantaMix® Plusz levéltrágya a teljes mikroelem sort tartalmazza, így elkerülhetők a hiánytünetek még a gyenge mikroelem szolgáltató talajokon is, mint pl. savanyú vagy lúgos kémhatásnál vagy a könnyű homoktalajoknál. Ez megteremti a vegetatív-generatív egyensúlyt, jó kondíciót biztosít, csökkenti a betegségekre való fogékonyságot.

PLANTAMIX® PLUSZ

 • A felfokozott vegetatív fejlődés és a virágocskák differenciálódása intenzív fotoszintézist igényel, amihez folyamatosan jó magnéziumellátás szükséges.
 • Még a hiánytünetek megjelenése előtt észrevétlenül lecsökken a tápanyagok beépülése, a szénhidrátszintézis visszaesése lerontja a magképzést, visszaesik az ezerszem tömeg. Ekkor gyors, hatékony megoldást nyújt a Kén-S Magnézium levéltrágya, hiszen könnyen felvehető magnéziumot biztosít a növénynek, emellett ként is szolgáltat azokon a talajokon, amelyeken ez korlátozottan áll rendelkezésre.

KÉN-S MAGNÉZIUM

KALÁSZOLÁS, TERMÉKENYÜLÉS

KALÁSZOLÁS, TERMÉKENYÜLÉS

 • Köztudott, hogy kalászosoknál virágzásban a jó rézellátás kerül fókuszba. Több évtizedes kísérleti munka igazolja, hogy a pollenképződés előtti rézkezelés a hozamot, valamint a minőségi paramétereket egyaránt javítja.
 • Az Azoszul Réz komplex kötésű réz formulációja lombon keresztül kijuttatva hatékony ellátást biztosít ebben az érzékeny időszakban. Különösen a nagy mésztartalmú talajokon kell gondoskodni az extra mikroelem pótlásról, ahol a talajból történő ellátást a lúgos kémhatás leblokkolja.

AZOSZUL RÉZ

 • A virágzáshoz, terméskötéshez nélkülözhetetlen mikroelemeket a szükséges arányokban hordozza a  levéltrágya. Emellett a lúgos talajokra jellemző foszforhiányt is kezeli, ami elengedhetetlen a magképzéshez.
 • A megtermékenyítést a réz mellett a bór és a molibdén egyaránt serkenti. A virágzáshoz, terméskötéshez nélkülözhetetlen mikroelemeket a szükséges arányokban hordozza a Radistart® FL+Bór levéltrágya.

RADISTART® FL+Bór

 • Ebben az érzékeny szakaszban a Fitonatúr Aktív szintén bevethető, ha nagy a rovarnyomás az állományban (gabonalégy, gubacsszúnyog, szipolyok, poloskák stb.). A Fitonatúr Aktív nemcsak a sebzési nyomok begyógyítását segíti, hanem rovarűző hatásával besegít a virágzatot, termést károsítók távoltartásában és a növény stressztűrésének fokozásában. A termék előállítása két komponensbe történik, melyeket felhasználás előtt 1:1 arányban össze kell keverni.

FITONATÚR AKTÍV

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

 • A terméskötés utáni legfontosabb tápelem a kálium. Kötött talajokon általában jó a káliumellátás, azonban száraz körülmények között az agyagásványok beépítik és ezzel felvehetetlenné teszik ezt a tápelemet. A homoktalajok kálium szolgáltatása egyébként is alacsony, nem tudja természetes módon kiszolgálni a növényt.
 • PlantaKáli levéltrágya azonnal hasznosuló formában segíti a magok kifejlődését alacsony káliumszolgáltatás esetén. A káliumos kezelés hatására megnő az ezermag tömeg és javul a minőség azáltal, hogy kiegyensúlyozza a nitrogénes fejtrágya mennyiségnövelő hatását.

 

PLANTAKÁLI

Elterjedt tápanyag-utánpótlási technológiák különböző termesztési szintekhez

Elterjedt tápanyag-utánpótlási technológiák különböző termesztési szintekhez


A termelés célja, intenzitása alapján 2 eltérő technológiát ajánlunk az árpatermesztőknek: a kisebb ráfordításigényű takarmányárpa célú, illetve a nagyobb ráfordítást igénylő, de sörárpa minőséget biztonságosabban realizáló technológiákat. A nagyobb ráfordítást főként a nagyobb termőképességű söripari fajták hálálják meg.

 

A Plantaco tápanyagellátási rendszer mindkét technológiába jól beépíthető, a makroelem (NPK) utánpótlás mellett adott fejlődési fázis aktuális mikroelem igényét szolgálja ki. Növényvédelmi kezelésekkel kombinálva, költségtakarékosan kijuttathatók.

 

 

 

Tavaszi takarmány árpa technológiája

 Tavaszi sörárpa technológiája

 

Prémium kezelés Fitonatúr Aktív növénykondicionálóval

 

Természetes alapú növénykondicionáló, egyedülállóan magas gyógynövény hatóanyag tartalmú kombinációs termék. Tápanyag tartalma levéltrágyaként hasznosul, több mint százféle természetes hatóanyaga besegít a növényvédelembe (gomba-, baktériumölő, rovarriasztó hatás). Az általános kondicionálás következtében jobb az állomány stressztűrése, fokozza a klorofill védelmét a káros UV sugárzás ellen.   5 l/ha egyszeri kezelés már eredményeket ad, a folyamatos védelem érdekében a kezelések kockázat nélkül ismételhetők. Kezelések után nincsenek szermaradványok, permetezési naplóba sem kell felvezetni, ráadásul biotermesztők számára is engedélyes. Különösen a sörárpa termesztők figyelmébe ajánljuk.

 

tavaszi-rpa-www-plantaco-com