Speedy Max Retard

Mikroelemekkel dúsított 3 az 1-ben tartós nitrogénforma

 

Miért hatékony?

Nitrogéntúlsúlyos, mikroelemekkel dúsított lombtrágya, amely egyrészt az esszenciális mikrotápelem-igényt képes kielégíteni (réz, cink, mangán, vas), másrészt különleges nitrogénformái elnyújtott, tartós ellátást biztosítanak.  Mindhárom felvehető formájú nitrogént együttesen tartalmazza. Ennek köszönhető összetett hatása, a folyamatos és egyenletes vegetatív növekedés + a teljes mikroelem harmónia. Ezzel a speciális összetételű, folyékony levéltrágyával elkerülhetők a szilárd nitrogénes fejtrágyázás nyomán fellépő gombabetegségek. Az egyenletes fejlődés növeli az ellenálló képességet, eredményesen tartja távol a károsítókat. Az őszi vetések kezelése után jobb lesz a telelés, tavaszi kijuttatással csökkenthetők a növényvédelmi kockázatok, gabonaféléknél termésnövelő hatása is bizonyított. A termésnövekedés mellett javulnak a beltartalmi mutatók, nő a szárazanyag-tartalom, fokozódik az íz- és aromaanyagok képződése, a zöldség- és gyümölcsféléknél pedig javul az eltarthatóság.  Öntözött kultúrákban a tápanyag-kimosódás okozta veszteségek pótlására kiváló levéltrágya.

Milyen talajokra és mikor ajánlott?

Azokra a talajokra ajánljuk, ahol nem biztosított az egyenletes nitrogén- és kielégítő mikroelem-szolgáltatás: a magasabb mésztartalmú vagy szerves anyagokkal gyengén ellátott talajokon, a könnyű homokos, alacsony tápanyagkészletű talajokon, szilárd, nitrogénes fejtrágyázás kiegészítésére, öntözött vagy kimosódásra hajlamos területeken, gombabetegségekre érzékeny kultúrákban. A hazai gyakorlatban az arányaiban túlzott szilárd formájú nitrogénezés megbontja a tápanyagegyensúlyt. Ennek következményei a vegetatív/generatív folyamatok eltolódása, a kisebb termés mennyiség, a gyengébb beltartalmi értékek. A Speedy Max Retard levéltrágya kezelést minden technológiába célszerű beilleszteni, ahol szilárd nitrogénes fejtrágya kijuttatása is történik. Kompenzálja a nagyobb adagú nitrogén sejtfellazító hatását. Kijuttatásának optimális időszaka egyrészt kelés után, telelés előtt, másrészt tavasszal az intenzív fejlődés alatt, még a virágszervek képződése előtt. A Speedy Max Retard használata mellett más mikroelemes lombtrágyázásra nincsen szükség.

Összetevők

Makroelem:
Nitrogén (N) 24,5 m/v%

Retard mikroelemek:
Cink (Zn) 1,23 m/v%
Mangán (Mn) 0,82 m/v%
Réz (Cu) 0,41 m/v%
Vas (Fe) 0,2 m/v%

Mire ad megoldást?

Minden esetben kihagyhatatlan a technológiából, ahol szilárd nitrogén fejtrágya került kijuttatásra.  Őszi vetéseknél kiküszöböli a túlnövekedést, csökkenti a kifagyás veszélyét.

Tavaszi kijuttatásnál ellensúlyozza a nagyobb adagú nitrogénezés sejtmegnyújtó hatását, tartósan beállítja a vegetatív/generatív egyensúlyt.

Őszi vetéseknél a visszamaradó szármaradványok pentozán hatást váltanak ki, miközben a szilárd fejtrágya vízhiány miatt alig hasznosul, ezért átmeneti nitrogénhiány léphet fel.  A csapadékos időszak szintén megbontja a nitrogénegyensúlyt, a nitrát-formájú nitrogén könnyen kimosódik. Az alul nitrogénezett növény fejletlenül, a túlzottan nitrogénes túlfejletten megy a télbe, ezért rosszabb lesz a telelése. A Speedy Max Retard levéltrágya kiegészítés megteremti a nitrogén egyensúlyt.

Az intenzív növekedés időszakában nagymérvű a sejtosztódás, sejtmegnyúlás, ami a sejtállomány hígulásával jár. Ennek következtében a tápelemek, elsősorban a mikroelemek koncentrációja leesik, megnő a hajlam a hiánytünetek kialakulására.

A hiánytünetek megjelenése már visszafordíthatatlan terméskieséssel jár, ezért még a látható tünetek megjelenése előtt adjuk ki a mikroelempótlást. Hazai talajainknak közel kétharmada mikroelem-hiányos.

A Speedy Max Retard a legjobb nitrogén-hasznosulást biztosítja. Közvetlenül a növényre jutva felvehető, beépülése garantált, nem mosódik ki, költségkímélő tápanyagforrás. Tartós hatású levéltrágya, nitrogén tartalma a mennyiségi növelést segíti, mikroelemei a termés minőségi mutatóit javítják. Már 1-2 kezelés is biztonságos mikroelem-ellátást nyújt, további mikroelemes levéltrágyázás szükségtelen. Az egyenletesen fejlődő állományban kevesebb a növényvédelem költsége is.

Problémák, amikkel találkozhat, ha nem használja a Speedy Max Retard folyékony levéltrágyát

 


A Speedy Max Retard kezeléssel csökkenthetők a kimosódásos veszteségek. Az ország termő területeinek kétharmada nitrát kimosódásra hajlamos.


A tarlómaradványok megbontják a következő kultúra nitrogén egyensúlyát.


Könnyebben támadnak a gombabetegségek.

Előnyök

  • Egyedi termék a levéltrágyák között, mert a nitrogént 3 különböző, felvehető formában hordozza, ezzel azonnali és nyújtott, tartós hatást képes kifejteni.
  • A Speedy Max Retard kelatizált formában hordozza a mikroelemeket, így azoknak sokkal hatékonyabb a bejutása a levélszövetbe. Onnan azonnal bekapcsolódnak az enzimatikus folyamatokba, hamar kialakítják a tápelemek közötti egyensúlyt.
  • Éppen azokat a tápelemeket tartalmazza, amelyek az intenzív növekedés időszakában képesek kiegyensúlyozni a nitrogén sejtmegnyújtó hatását.
  • Növényvédelmi kezeléssel kombináltan is kijuttatható, de előzetesen a jó keveredést ellenőrizzük.
  • Külön költség nem terheli a kijuttatást, ha a növényvédelemmel összehangoljuk.
  • Folyékony kijuttatás mellett sokkal jobb a tápanyagok hasznosulása, kisebbek a veszteségek, biztosabb a célba érés.
  • A harmonikus tápanyag-ellátottsággal elősegítjük az alaptrágyákkal kiadott makro- tápelemek jobb hasznosulását, a víz hatékonyabb felvételét.
  • Az egészséges, jól táplált növény kevesebb vízzel is jobb termésre képes, egyúttal kisebbek a növényvédelmi költségek is.

Mások ezt kérdezték

1. Mit jelent a 3 az 1-ben nitrogénforma?
Ammónium nitrogén, nitrát nitrogén és karbamid forma. Az ammónium nitrogén a nitrogén a lassú beépülést, a karbamid a gyors felvételt biztosítja.

2. Miért tartós hatású a Speedy Max Retard és miért nem tartós hatású a szilárd nitrogénes műtrágya?
Aktív klór iont tartalmaz, ami elnyújtja a nitrogénfelvételt, ezzel szemben a szilárd nitrogénes műtrágyák nem tartalmaznak.

3. Milyen haszonnal jár a tavaszi kezelés?
Segíti a bokrosodást, az intenzív szárnövekedést.

 

Hol tudom megvásárolni?
Kereskedelmi partnereink >>>

Ha szeretne elsőként értesülni újdonságainkról és akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre >>>

speedy-max-retard-www-plantaco-com