ROZS

I. TERMESZTÉSTECHNOLÓGIA

II. PLANTACO TERMÉSNŐVELŐ ANYAGOK

III. TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSI TECHNOLÓGIÁK

IV. LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Termesztéstechnológia

Az rozstermesztés tápanyag- utánpótlásának legfőbb sajátosságai:

 • A rozs genetikai termőképessége alacsonyabb, mint a többi kalászosé, agresszív gyökérzete következtében kevesebb vízből és tápanyagból is képes megélni.
 • Foszfor és kálium igénye a leggyengébb talajoknál is 60-60 kg/ha körüli, a jobb területeken 40-50 kg elegendő. Jellemzően őszi kijuttatással pótoljuk. 
 • Nitrogénre kevésbé igényes, mint a többi kalászos, foszforhoz képest a másfeles arány elegendő. A 60 kg foszfor mellett maximum 90 kg nitrogén kiadása javasolt. Efölött már nagymértékben megnő a megdőlés kockázata, ami a rozstermesztésnél igen fontos tényező. A nitrogén szükséglet kb. felét ősszel, a maradék mennyiséget tavaszi fejtrágyaként juttatjuk ki.
 • Lombtrágyázásra igen jól reagál, a mostohább termesztési körülmények miatt termésmennyiségi és minőségi növekedéssel hálálja meg a mikroelemes levéltrágyázást.  

Őszi tápanyag-kijuttatás

Nitrogén

Az őszi nitrogénadagok kiszámításánál körültekintően kell eljárni. Túlzott nitrogénadagok alkalmazásával az állomány túl fejlett állapotba kerül, ami fokozza a téli kipusztulás veszélyét, valamint fogékonyabbá teszi a növényt a lisztharmatfertőzésekkel szemben. Átlagos körülmények között az őszi nitrogén adag (hatóanyagban) a 40 kg/ha értéket ne haladja meg.

Foszfor és kálium

Rozs termesztése esetén az optimális kijuttatás ősszel történik. Ha valamilyen ok miatt az őszi alaptrágyázás elmaradt, akkor azt a melegen granulált komplex műtrágyákkal még a tél végén van lehetőségünk pótolni. Így a tavaszi csapadék bemosó hatása kedvezőbb műtrágya-hasznosulást eredményez, azonban a később kijuttatott foszfor és kálium hasznosulása már nagymértékben kitett az időjárásnak.

 

Tavaszi tápanyag-kijuttatás

Nitrogén

A rozs tavaszi fejtrágyázásánál a visszamaradó nitrogén adagot (40-45 kg/ha) tél végén (február 1. után) vagy kora tavasszal egy adagban célszerű kijuttatni. A fejtrágyázás megosztása jelentősen fokozza a rozs megdőlését.

Mikroelemek

A gyengébb termesztési körülmények miatt a termésbiztonságot leghatékonyabban jó mikroelemes ellátással fokozhatjuk. Hazai talajaink mikroelemekből általában szűkölködnek, nekünk kell biztosítani az ellátást.

 • tavasszal már csak levéltrágyaként juttathatjuk ki,
 • intenzív növekedési szakaszban gyors növényi reakciót váltanak ki,
 • még hatékonyabb víz- és tápanyag hasznosítást eredményeznek,
 • mérséklik a stresszhatások miatti terméscsökkenést,
 • a mikroelemes lombtrágyák a beltartalmi értékeket javítják.

A mennyiségi eredményekhez minden mikroelemre szükség van, a szemtermés minőségéhez a mikroelemek közül főként a réz (Cu) jó ellátása szükséges.

 A réz hiánya főként a nagy szénsavas, mésztartalmú talajoknál fordulhat elő.  A rézhiány az őszi kalászosoknál a levélcsúcsok kifehéredésével kezdődik, majd keskeny összesodródott levelek képződnek. Súlyos rézhiány esetén hiányos kalász képződik.

A Plantaco Kft. az egyes növényi kultúrák összes fejlődési szakaszára kínál termésnövelő készítményeket. Mikrogranulátumaink és lombtrágyáink fejlesztése során az elterjedt hazai technológiákba illeszthető, az adott növény igényei szerinti optimális táp-elemellátottságát tartottuk szem előtt. Sikerült elérnünk azt, hogy termékeink használatával a maximális termést megalapozó növényi fejlődés is elérhető.

 

A növény adott fejlődési fázisában szükséges tápelemeket biztosító termékeink kiválasztásánál az alábbi adatokat szükséges figyelembe venni:

 • a vetőmag terméspotenciálját,
 • a fajta/hibrid vetőmag specifikus igényeit,
 • a talaj adottságait,
 • a termesztési viszonyokat.

A helyesen kiválasztott termésnövelő anyagaink a gazdálkodó a legjobban megtérülő befektetései lesznek.

Emlékeztetőül: A mikroelemek harmonikussá teszik a tápanyagellátást, ezzel megalapozzák:

 • a mennyiségi és minőségi termést,
 • a kiváló növényi kondíciót,
 • a környezeti stresszel szembeni ellenállóképesség fokozását,
 • a növény természetes önvédelmének kialakítását.

A levéltrágyázás az a technológiai elem, amellyel a különböző fejlődési fázisok extra tápelemigénye maradéktalanul kielégíthető. A mai korszerű levéltrágyák minden elterjedt termesztéstechnológiába jól beépíthetők.

 

A levéltrágyázás a talajon keresztül kiadott makroelem-  utánpótlás (NPK) mellett az adott fejlődési fázis aktuális makro- és mikroelemigényét szolgálja ki azonnal beépülő formában.

 

A levéltrágyák növényvédelmi kezelésekkel kombinálva, költségtakarékosan kijuttathatók és segítségükkel a növényvédelmi szerek hatékonysága is megnövelhető.

A korszerű növényvédelem alapja a növény jó kondíciója.

Plantaco   termésnővelő anyagok rozsra

Plantaco   termésnővelő anyagok rozsra

CSÁVÁZÁS

CSÍRÁZÁS, KELÉS

BOKROSODÁS, SZÁRBA INDULÁS

KALÁSZOLÁS, TERMÉKENYÜLÉS

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

CSÁVÁZÁS

CSÁVÁZÁS

 • A PlantaMix® Plusz a rozs vetőmag csávázószereként is képes biztosítani a keléshez, korai fejlődéshez nélkülözhetetlen mikroelemeket. A csíranövénynek magas a mikroelem igénye, amely csak optimális talajnedvesség mellett áll a szükséges mértékben rendelkezésre a talajoldatban. PlantaMix® Plusszal történő csávázással már a mag felületére felvihetők a csírázáshoz szükséges könnyen felvehető mikroelemek, így már a talajharmat is elegendő a mikrotápelemek felvételéhez és az erőteljes meginduláshoz.
 • Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a rügyecske ne merüljön ki a talajfelszín áttörése előtt, a gyököcske az erőteljes fejlődésnek köszönhetően gyakran csak a száraz rétegen átjutva képes az éltető nedvességet elérni, ami szintén feltétele a további fejlődésnek.

PLANTAMIX® PLUSZ

CSÍRÁZÁS, KELÉS

CSÍRÁZÁS, KELÉS

 • A csíranövény növekedését alapvetően befolyásolja, hogy mekkora gyökértömeget tud nevelni, amihez a vetőágyban könnyen felvehető foszforra van szüksége. Ennek a célnak az elérését segíti a vízben jól oldó, magas foszfortartalmú RadiStart® P-max mikrogranulátum.

RADISTART® P-MAX

 • Ha nincsen mód a mikrogranulátum kijuttatására, akkor a starterhatás elérhető Radistart FL+Bór levéltrágyával, amelyet  kelés után is kipermetezhetünk.
 • Ha már a vetőágyban biztosítani szeretnénk a csírázáshoz szükséges könnyen felvehető foszfort, a Radistart FL+Bór a baktériummal történő tarlókezelésnél már bekeverhető és egymenetben kijuttatható a talajoltó készítménnyel. Beinjektálható a vetőágyba, vagy az első lombleveleit hozó kis növényekre permetezhető pl. rovarölőszerekkel együtt, mellyel megalapozzuk a kiváló starterhatást.

RADISTART® FL+Bór

 • A jobb bokrosodást elősegíthetjük Speedy™ Max AlgitZeon nyújtott hatású nitrogénes levéltrágyázással, ezáltal elkerülhetjük a nitrogénes túlsúly okozta szövetfellazulást és a gombabetegségekre történő fokozott érzékenységet.

SPEEDY™ MAX ALGITZEON

 • Az ősz nem mindig eredményez optimális fejlettségű növényállományt, az áttelelés kockázatát eredményesen csökkenthetjük a Radistart FL+Bór november eleji kijuttatásával.

RADISTART® FL+BÓR

BOKROSODÁS, SZÁRBA INDULÁS

BOKROSODÁS, SZÁRBA INDULÁS

 • A rozs robbanásszerű tavaszi fejlődését sokszor nem tudja a talaj tápanyag-feltáródási dinamikája követni, ezért a gyökér csökkent tápanyagfelvétele korlátozza a növekedést/fejlődést, ami csapadék hiányában még erősebben jelentkezik.
 • Ezekben az időszakokban, a töretlen fejlődés érdekében az intenzív növekedés kezdetén a Speedy™ Max AlgitZeon ismételt kijuttatása elősegíti a maximálisan fotoszintetizáló levélfelület kialakulását. A kezelés kiválóan kombinálható a kora tavaszi növényvédelemmel.

SPEEDY™ MAX ALGITZEON

KALÁSZOLÁS, TERMÉKENYÜLÉS

KALÁSZOLÁS, TERMÉKENYÜLÉS

 • Köztudott, hogy kalászosoknál virágzásban a jó rézellátás kerül fókuszba. Több évtizedes kísérleti munka igazolja, hogy a pollenképződés előtti rézkezelés a hozamot, valamint a minőségi paramétereket egyaránt javítja.
 • Az Azoszul Réz komplex kötésű réz formulációja lombon keresztül kijuttatva hatékony ellátást biztosít ebben az érzékeny időszakban. Különösen a nagy mésztartalmú talajokon kell gondoskodni az extra mikroelem pótlásról, ahol a talajból történő ellátást a lúgos kémhatás leblokkolja. A megtermékenyítést a réz mellett a bór és a molibdén egyaránt serkenti.
 • Az AzoSzul Réz a virágzáshoz, terméskötéshez nélkülözhetetlen mikroelemeket a szükséges arányokban hordozza, levéltrágyaként kijuttatva a mikroelemhiány okozta terméskiesés elkerülhető, a termésbiztonság növelhető.

AZOSZUL RÉZ

 • A Fitonatúr Aktív szintén bevethető ebben az érzékeny szakaszban, ha nagy a rovarnyomás az állományban (gabonalégy, gubacsszúnyog, szipolyok, poloskák stb.). A Fitonatúr Aktív nemcsak a sebzési nyomok begyógyítását segíti, hanem rovarűző hatásával besegít a virágzatot, termést károsítók távoltartásában és a növény stressztűrésének fokozásában is. Különösen ajánlott ökológiai gazdálkodásban. A termék előállítása két komponensbe történik, melyeket felhasználás előtt 1:1 arányban össze kell keverni.

FITONATUR AKTÍV

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

A terméskötés után legfontosabb tápelem a kálium. Kötött talajokon általában jó a káliumellátás, azonban száraz körülmények között az agyagásványok beépítik és ezzel felvehetetlenné teszik ezt a tápelemet. A homoktalajok kálium-szolgáltatása egyébként is alacsony, nem tudja természetes módon kiszolgálni a növényt. A PlantaKáli levéltrágya azonnal hasznosuló formában segíti a magok kifejlődését alacsony káliumszolgáltatás esetén. A káliumos kezelés hatására megnő az ezermagtömeg és javul a minőség azáltal, hogy kiegyensúlyozza a nitrogénes fejtrágya mennyiségnövelő hatását.

PLANTAKÁLI

Javasolt Plantaco tápanyag-utánpótlási technológiák különböző talajokon

Elterjedt tápanyag-utánpótlási technológiák különböző termesztési szintekhez


A tápanyag utánpótlási technológiát a talaj kötöttsége és foszforellátottsága alapján válasszuk ki:

 

 

Laza, homokos talajokon:

Jó foszforellátottság mellett:

Gyenge foszforellátottság mellett:

Középkötött, kevésbé laza talajokon:

Jó foszforellátottság mellett:

Gyenge foszforellátottság mellett:

rozs-www-plantaco-com