ŐSZI KÁPOSZTAREPCE

I. TERMESZTÉSTECHNOLÓGIA

II. PLANTACO TERMÉSNŐVELŐ ANYAGOK

III. TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSI TECHNOLÓGIÁK

IV. LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Termesztéstechnológia

Termesztéstechnológia

A repce makro-, mezo- és mikroelem szükséglete

A repcetermesztés tápanyag- utánpótlásának legfőbb sajátosságai:

 • Kifejezetten magas tápanyagigényű növényfaj.
 • A megfelelő fehérje-olaj arány a tápanyagellátás minőségétől függ.
 • A tél beállta előtt a repcének megfelelő fejlettségi szintet kell elérnie.
 • A lombtrágyázás már ősszel sem hiányozhat a technológiából, mert ezzel elősegítjük a megfelelő gyökérképződést és javítjuk a télállóságot.
 • A tavaszi regenerációhoz a növény nagy mennyiségű, könnyen felvehető tápanyagot igényel.
 • A terméseredményeket még jó tápanyagellátás mellett is erősen befolyásolja a virágszervek kifejlődése során az abban a pillanatban rendelkezésre álló kén és bór mennyisége.

A mennyiségi és minőségi terméshez a mikroelemek nélkülözhetetlenek. Hazai talajaink általában szűkölködnek mikroelemeken, így  nekünk kell biztosítani a folyamatos ellátásukat.

Mikor válik esedékessé a mikroelemek pótlása és mit eredményez az alkalmazásuk?

 • Ősszel starter formában a gyökérzónát ellátjuk,
 • tavasszal már csak levéltrágyaként juttathatjuk ki,
 • intenzív növekedési szakaszban gyors növényi reakciót váltanak ki,
 • hatékonyabb víz- és tápanyag-hasznosítást eredményeznek,
 • mérséklik a stresszhatások miatti terméscsökkenést

A mennyiségi eredményekhez minden mikroelemre szükség van,de a termés minőségéhez a mikroelemek közül legfőképpen a kén (S) és a bór (B) megfelelő mértékű biztosítása szükséges.

A kén (S), mint mikroelem

Az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások miatt egyre kevesebb a légköri kiülepedés által a talajba jutott kén mennyisége, így a jövőben fokozottabb figyelmet kell szentelni a kén utánpótlására. A repce kén igénye elérheti 60-90 kg/ha értéket is.

Mi történik, ha kénhiány jelentkezik egy növényben?

Kénhiány esetén elsősorban a termés minősége romlik, de szélsőséges esetben a hiánytünetek már szár megnyúlása idején, valamint a virágzáskor is jelentkezhetnek. Hiánytünet jele a levélerek sárgulása, valamint az alsóbb levelek fonákjának vöröses elszíneződése.

A bór (B), mint mikroelem

Az egyéb mikroelemek közül főként a bór (B) befolyásolja jelentősen  a repcetermés mennyiségét és minőségét. A bór hiányára a repce már a telelés előtt érzékenyen reagál, visszafogja a gyökér fejlődését, ezért tavaszra csökken a tőszám, vontatottabban indul a vegetáció. A jó bórellátás nélkülözhetetlen a megtermékenyüléshez, hiányában csökken a magszám, kisebb az elágazódás, a bimbók, becők elszáradhatnak, vagy nem is képződnek.

A Plantaco Kft. az egyes növényi kultúrák összes fejlődési szakaszára kínál termésnövelő készítményeket. Mikrogranulátumaink és lombtrágyáink fejlesztése során az elterjedt hazai technológiákba illeszthető, az adott növény igényei szerinti optimális tápelem-ellátottságát tartottuk szem előtt. Sikerült elérnünk azt, hogy termékeink használatával a maximális termést megalapozó növényi fejlődés is elérhető.

 

A növény adott fejlődési fázisában szükséges tápelemeket biztosító termékeink kiválasztásánál az alábbi adatokat szükséges figyelembe venni:

 • a vetőmag terméspotenciálját,
 • a fajta/hibrid vetőmag specifikus igényeit,
 • a talaj adottságait,
 • a termesztési viszonyokat.

A helyesen kiválasztott termésnövelő anyagaink a gazdálkodó a legjobban megtérülő befektetései lesznek.

Emlékeztetőül: A mikroelemek harmonikussá teszik a tápanyagellátást, ezzel megalapozzák:

 • a mennyiségi és minőségi termést,
 • a kiváló növényi kondíciót,
 • a környezeti stresszel szembeni ellenállóképesség fokozását,
 • a növény természetes önvédelmének kialakítását.

A levéltrágyázás az a technológiai elem, amellyel a különböző fejlődési fázisok extra tápelemigénye maradéktalanul kielégíthető. A mai korszerű levéltrágyák minden elterjedt termesztéstechnológiába jól beépíthetők.

 

A levéltrágyázás a talajon keresztül kiadott makroelem-  utánpótlás (NPK) mellett az adott fejlődési fázis aktuális makro- és mikroelemigényét szolgálja ki azonnal beépülő formában.

 

A levéltrágyák növényvédelmi kezelésekkel kombinálva, költségtakarékosan kijuttathatók és segítségükkel a növényvédelmi szerek hatékonysága is megnövelhető.

A korszerű növényvédelem alapja a növény jó kondíciója.

Plantaco   termésnővelő anyagok káposztarepcére

Plantaco   termésnővelő anyagok káposztarepcére


Csávázás

Csírázás, kelés

Tőlevélrózsa, elágazódása

Virágzás, termékenyülés

Magképződés, érés

Csávázás

Csírázás, kelés

Tőlevélrózsa, elágazódása

Virágzás, termékenyülés

Magképződés, érés

CSÁVÁZÁS

CSÁVÁZÁS

 • A csávázószerrel a mag felületére felvitt mikroelemek a keléshez, korai fejlődéshez nélkülözhetetlen mikroelemeket biztosítják. A csíranövénynek magas a mikroelemigénye, amely csak optimális talajnedvesség mellett áll a szükséges mértékben rendelkezésre a talajoldatban. Mikroelemekkel, például a PlantaMix®Plusz felhasználásával csávázott vetőmag számára már a talajharmat is elegendő a mikrotápelemek felvételéhez és az erőteljes meginduláshoz. Ez a hozzáadott érték elengedhetetlen ahhoz, hogy a rügyecske ne merüljön ki a talajfelszín áttörése előtt, a gyököcske pedig az erőteljes fejlődésnek köszönhetően gyakran csak a száraz rétegen átjutva képes az éltető nedvességet elérni, ami szintén feltétele a további fejlődésnek.
PLANTAMIX®PLUSZ

CSÍRÁZÁS, KELÉS

CSÍRÁZÁS, KELÉS

 • A csíranövény növekedését alapvetően befolyásolja, hogy mekkora gyökértömeget tud nevelni, amihez a vetőágyban könnyen felvehető foszforra van szüksége. E célnak az elérését segíti egy, a vízben jól oldó, magas foszfortartalmú starter mikrogranulátum, például a Radistart® P-Max.

RADISTART® P-MAX

 • Gyakori probléma, hogy a mészszegény savanyú talajokon hiába erős a gyökérfejlődés, mégis alacsony a tápanyagfelvétel, mert kálcium hiányában gyéren alakulnak ki a gyökérszőrök, ezért azok csak kis felületen tudnak tápanyagot felvenni. Ezekre a talajokra kitűnő választás az olyan mikrogranulált startertrágya, mint a Radistart® S-Oil, ami a dús gyökérszőrök kialakulása mellett ként is szolgáltat a növény számára, ellensúlyozva a nitrogén (N) szövetmegnyújtó hatását, segítve a szárazanyag beépülését, illetve bórt is adagolva serkenti a kész tápanyagok szállítását, mely később fontos szerepet játszik az áttelelésben.

RADISTART® S-OIL

 • A vetőágyba injektált vagy az első lombleveleit hozó kis növényekre permetezett könnyen felvehető foszforral (P), bórral (B), rézzel (Cu) és molibdénnel (Mo) is megalapozható a starterhatás, ami a növény következő fejlődési szakaszában erőteljesen támogatja a növekedést, fokozza a szárazságtűrést, kompenzálja a hideg, a savanyú vagy a meszes talaj gyenge foszfor-szolgáltatását. A hatékony formában lévő bór (B), a kelatizált réz (Cu) és molibdén (Mo) együttesen biztosítják a jó gyökérképződést, a tökéletes kezdeti fejlődést. A foszfor és mikroelemek pedig beindítják  a vegetatív fejlődést. Ilyen készítmények, mint például a Radistart® FL+Bór kijuttatásával a vegetatív motor beindul.
RADISTART® FL+BÓR

TŐLEVÉLRÓZSA, ELÁGAZÓDÁS

TŐLEVÉLRÓZSA, ELÁGAZÓDÁS

 • Tavasszal a talaj és a levegő hőmérséklete jelentősen eltér, ami tápanyagfelvételi anomáliákat, elsősorban foszforhiányt eredményez. Gyakoriak még a fagysérülések. Ezek kezeléséhez nagy mennyiségű energiára van szüksége a növénynek, de tápelemek hiányában ez nem áll rendelkezésre. Kézen fekvő megoldás ilyenkor a könnyen felvehető foszfort (P) és mikroelemeket (különösen bórt és rezet) tartalmazó lombtrágya, például a Radistart® FL+Bór használata.

RADISTART® FL+BÓR

 • A repce robbanásszerű fejlődését sokszor nem tudja a talaj tápanyag-feltáródási dinamikája követni, ezért a gyökér csökkent tápanyagfelvétele korlátozza a növekedést, a fejlődést, ami csapadék hiányában még erősebben jelentkezik. Ezekben az időszakokban, a töretlen fejlődés érdekében, az intenzív növekedés kezdetén a nyújtott hatású nitrogén formájú lombtrágyák, mint például a Speedy™ Max AlgitZeon, elősegítik a jó elágazódást.

SPEEDY™ MAX ALGITZEON

 • A virágzat megjelenésekor, főleg meszes talajokon és cinkhiányos területeken gyakori tünet a későbbi virágszervek satnya fejlődése és a becőhullás. A cink kedvezően hat a korai életfolyamatokra, így a gyökérképzésre is, a bór esszenciális mikroelemként a termésképzéshez nélkülözhetetlen. A bórt speciális kémiai kötése alkalmassá teszi, hogy közvetlenül a szükséges hatáskifejtés helyén érje el a hiánytünetek megjelenését. A magas kéntartalom lehetővé teszi a kénigényes fehérjék szintézisét, az erre igényes kultúrák (pl. repce, napraforgó) harmonikus fejlődését. A cink-, bór- és kéntartalom együttese, mint például a Kén-S CinkBór oldatos lombtrágya, olyan növényi kiegészítő lombtrágyázást jelent, amely hatékony felszívódásának köszönhetően a gyökérképződéstől a termésérésig segíti a növényi szintetizáló és védő folyamatait. Ez kiemelkedő termésbiztonságot, mennyiségi és minőségi javulást jelent a gazda számára.

KÉN-S CINKBÓR

 • A levelek márványozódása jelzi a magnéziumhiányt, ami által észrevétlenül csökken a tápanyagok beépülése, rontva a magkötődés lehetőségét. Ekkor gyors és hatékony megoldást jelent a könnyen felvehető magnézium és kén, mely lombtrágyázással, például a Kén-S Magnézium levéltrágyával a növény számára biztosítható.

KÉN-S MAGNÉZIUM

 • Amennyiben megfelelőek a környezeti tényezők, az intenzív növekedési szakaszban a nitrogéntúlsúlyt mikroelemes kiegészítéssel kompenzáljuk. Ez megteremti a vegetatív-generatív egyensúlyt, jó kondíciót biztosít és csökkenti a betegségekre való fogékonyságot. A mikroelemes kompenzáció, például a PlantaMix® Plusz levéltrágya a teljes mikroelem sort tartalmazza, így elkerülhetők a hiánytünetek még a gyenge mikroelem szolgáltató talajokon is, mint pl. savanyú vagy lúgos kémhatásnál vagy a könnyű homoktalajoknál.
PLANTAMIX® PLUSZ

VIRÁGZÁS, TERMÉKENYÜLÉS

VIRÁGZÁS, TERMÉKENYÜLÉS

 • A magképzés elengedhetetlen kelléke a mikroelempótlás. A lúgos talajokra jellemző foszforhiány kezelése is szükségszerű. E két feladat magas foszfortartalmú, illetve hatékony formában lévő bór (B), a kelatizált réz (Cu) és molibdén (Mo) együttesét tartalmazó lombtrágyával, például a Radistart® FL+Bór használatával hatékonyan elvégezhető.
RADISTART® FL +BÓR
 • Amennyiben nem történt kénpótlás a vegetációs időszakban, akkor erre haladéktalanul sort kell keríteni. Nemcsak a jó kötődés, hanem a kéntartalmú fehérjék szintézisének elősegítése miatt is. Az olajos növényekre jellemző minőségi mutató elérését támogatja a magas bór- és cinktartalmú lombtrágyázás, ami például a Kén-S CinkBór oldatos lombtrágyával végezhető el.

KÉN-S CINKBÓR

 • Ebben az érzékeny szakaszban gyakran előfordul, hogy nagy a rovarnyomás az állományban. A méhek védelme miatt a repce virágzáskori károsítói ellen igen szűk az engedélyes szerek listája. A biológiai hatású szerek, mint például a FitoNatur Aktív gyógynövény és komposztkivonatot tartalmazó készítmény nemcsak a sebzési, rágási nyomok begyógyítását segítik, hanem rovarűző hatásaival besegítenek a virágzatot, termést károsítók távoltartásában (fénybogár, repcebecő ormányos, gubacsszúnyog, virágbogarak). A termék előállítása két komponensbe történik, melyeket felhasználás előtt 1:1 arányban össze kell keverni.

FITONATUR AKTÍV

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

 • A terméskötést követően a repce számára a legfontosabb tápelem a kálium.
 • Kötött talajokon általában jó a káliumellátás, azonban száraz körülmények között az agyagásványok beépítik és ezzel felvehetetlenné teszik ezt a tápelemet. A homoktalajok káliumszolgáltatása egyébként is alacsony, nem tudják természetes módon kiszolgálni a növényt. Alacsony káliumszolgáltatás esetén olyan lombtrágyára van szükség, mint például a PlantaKáli levéltrágya, mely azonnal hasznosuló formában segíti a magok kifejlődését, megnövelve ezzel az ezermagtömeget és javítva az olajösszetételt.

 

PLANTAKÁLI

Elterjedt tápanyagutánpótlási technológiák különböző termesztési szintekhez

Elterjedt tápanyag-utánpótlási technológiák különböző termesztési szintekhez


A termelés intenzitása, a választott fajta/hibrid termőképessége, a megcélzott termésszint alapján a Plantaco 3 eltérő technológiai szintet ajánl a repcetermesztők: minimum szint, közepes intenzitású szint, illetve „haladók” szintje. Mindhárom szintben helye van a levéltrágyázásnak, nélkülözhetetlen kiegészítője a NPK pótlásra fókuszáló tápanyag utánpótlásnak. A mai repcevetőmagok terméspotenciálja azonban sokkal nagyobb, mint a hazai átlagos terméseredmények, ezért minden technológia továbbfejleszthető. Ennek hatékony eszköze a levéltrágyázás széleskörű beépítése a termesztési gyakorlatba, vagyis ahogyan a „profik csinálják”.

Az I. technológiai szint (minimum szint) kisebb ráfordítással egy olyan technológiai minimumot biztosít, amellyel megfelelő termés érhető el, még elfogadható kockázati szint mellett.

 

I.  technológiai szint (minimum szint)

A II. közepes intenzitású technológia (biztonságos szint), akik a termesztési kockázatokat próbálják csökkenteni úgy, hogy harmonikus tápanyag ellátásra törekednek a makro-mikroelem ellátásban, és ezzel alapozzák meg a termésbiztonságot.

II.  közepes intenzitású technológiai szint (biztonságos szint)

A III. technológiai szint (a “haladók” szintje): fokozott tápanyag utánpótlással és agrotechnikai lehetőségeik kihasználásával adott körülmények között a maximális termésre törekednek

III.  technológiai szint (a “haladók” szintje)

* Az őszi starterhatás elérhető mikrogranulátum szóróval kijuttatható Radistart S- oil szilárd termékkel, vagy  4-6 leveles állapotban folyékony levéltrágya formában kijuttatva .

A IV. technológiai szint (profi szint): Az extra termésszint érdekében az összes termesztéstechnológiai elemet magas szinten alkalmazzák. A termés mennyiségéért és minőségéért is hajlandók áldozni, a jobb értékesítési pozíció érdekében tápanyag-utánpótlási rendszerüket a teljes technológiával összehangoltan kívánják megvalósítani.


IV.  technológiai szint, ahogy a ” profik” csinálják

* Az őszi starterhatás elérhető mikrogranulátum szóróval kijuttatható Radistart S- oil szilárd termékkel, vagy  4-6 leveles állapotban folyékony levéltrágya formában kijuttatva . 

szi-kposztarepce-www-plantaco-com