PlantaMix Plusz a teljes mikroelemigény pótlására

A plusz, ami még hiányzik a tökéletes fejlődéshez

 

I. Extra mikroelemes lombtrágya A-tól Z-ig

A PlantaMix Plusz olyan mikroelem keverék, amely a legfontosabb szántóföldi és kertészeti kultúrák teljes mikroelem igényének pótlására alkalmas. Talajaink mikroelem készlete az utóbbi időkben drasztikusan lecsökkent, a lúgos kémhatású, illetve könnyű homoktalajoknak még gyengébb a mikroelem szolgáltató képessége. A szerves trágya anyagok csökkent visszapótlása szintén mikroelem hiányhoz vezet. A kultúrnövény jó kondíciójához, stressz tűréséhez kielégítő mikroelem ellátás is szükséges, ezzel biztosíthatjuk az enzimek helyes működését, ami a termés mennyiségére és minőségére egyaránt kihat. Egyedüli lombtrágya megoldás arra az esetre, ha NPK műtrágyákon kívül mást nem juttatunk ki.

Miért hatékony?

A harmonikus növényi fejlődéshez a makro- és mezoelemeken túl a mikroelemek is nélkülözhetetlenek. A PlantaMix Plusz egy olyan speciális mikroelem keverék lombtrágya, amelynek összetétele, az egyes elemek egymáshoz viszonyított arányai a hazai kertészeti- és szántóföldi kultúrnövények mikrotápanyag igénye alapján került kialakításra. Hazai talajaink mikroelem szolgáltatása az elmúlt évtizedekben óriási mértékben lecsökkent, illetve a talajok kedvezőtlen pH változása is nehezíti a felvételüket, elengedhetetlen, hogy hatékonyan, lombon keresztül pótoljuk ezeket a növények számára. Ezek  a mikroelemek ugyan kis mennyiségben szükségesek, de az életfolyamatokhoz elengedhetetlenek. A PlantaMix Plusz lombtrágya vegetációban történő többszöri alkalmazásával nem csak a mikroelem hiánytünetek előzhetőek meg, de a harmonikus tápanyag-ellátás következtében a termés minőségének javulása és a termésmennyiség növekedése is várható.

Milyen talajokra és mikor ajánlott?

Minden talajra és minden kultúrára ajánlható, amikor nem biztosított a kielégítő mikroelem ellátás a talajból vagy kifejezetten igényes valamelyik mikroelemre az adott kultúra. A jó mikroelem ellátást a szántóföldi és kertészeti kultúrák egyaránt meghálálják. Feltétlenül szükséges a PlantaMix Plusz alkalmazása a gyenge, vagy aránytalan mikroelem szolgáltatást nyújtó szélsőséges talajokon, mint homokon vagy erősen kötött, nagy agyagtartalmú vagy 1%-nál több meszet tartalmazó lúgos kémhatású talajokon, intenzíven öntözött/tápoldatozott kultúráknál vagy tartósan száraz időjárási viszonyok között, egyoldalú nitrogéntrágyázás után. Optimális kijuttatása még az intenzív vegetatív fejlődés végén, virágzás kezdetén van, termésérés időszakáig több alkalommal ismételve. A PlantaMix Plusz lombtrágya nem csak termésnövelő hatású, serkenti a fehérje és szénhidrát képződést, növeli a stressz tűrést, javítja a termés minőségét, eltarthatóságát.

II. Mire ad megoldást?

A jó mennyiségi és minőségi terméshez kielégítő mikroelem ellátás is szükséges. Legtöbbször a talaj tápanyag készletei nem tudnak minden tápelemből megfelelő szintű és folyamatos ellátást biztosítani, ezért kiegészítésként lombtrágyákat alkalmazzunk. A lombtrágyázásnál nincsenek veszteségek a szilárd fejtrágyázáshoz képest, sokkal jobb, biztonságosabb a hasznosulás, az azonnal felvehető, könnyen mozgó formák gyors és hatékony beépülésre képesek.

A PlantaMix Plusz egy kifejezetten magas mikroelem tartalmú levéltrágya a hazai piacon. Azoknak a kultúráknak a speciális igényét is képes kielégíteni, amelyek egyes mikroelemekből  magas szintű ellátást igényelnek.   

Vastartalma feltűnően magas más mikroelemes lombtrágyákhoz képest. A vasnak fontos szerepe van a fotoszintézisben és a nitrogénbeépítés folyamataiban. Hiánya esetén a levelek kivilágosodnak, a termőképesség lecsökken. A talajban általában felvehetetlen sók formájában található, amelyet a növény csak nagy energia befektetéssel képes hasznosítani, ezért fontos a PlantaMix Plusz azonnal felvehető folyékony levéltrágya használata.

Mangán tartalma szabályozza a vas működését a növényben, csökkenti a gabonák megdőlésének veszélyét. Fontos, hogy a mangánhiány tünetei általában meszezett talajon jelentkezhetnek, mert a lúgos kémhatás akadályozza a mangán felvételét.

A cink a növények intenzív növekedéséért felel, hiányában törpenövés, aprólevelűség alakulhat ki. A cink a talaj felső rétegében erősen kötődik, ezért a mélyebben gyökerező növények gyakran szenvednek cinkhiánytól.

A réz enzimek alkotórészeként a termésképzésben főszereplő. Hiányában a virágzás és termésképzés elmarad. Kifejezetten érzékenyek a rézhiányra a gabonafélék és a gyümölcsfák.

A molibdén a növény nitrogén anyagcseréjéhez fontos, hiányában a nitrát felhalmozódik a növényben. Hiánytünetei a nitrogénéhez hasonlóak. A jó molibdénellátás még kedvezőtlen körülmények között is nedvesen tartja a bibét, ezért jobb lesz a terméskötődés a száraz időszakok ellenére is.  

A bór fokozza a sejtfalak stabilitását, befolyásolja az anyagcserét, serkenti a virágpollen csírázását és a pollentömlő növekedését, ezáltal fokozza a terméskötődést. Hiányában a virágképzés akadályozott, súlyos anyagcserezavarok jelentkezhetnek.

A PlantaMix Plusz minden esetben jótékony hatású a vegetatív/generatív egyensúly beállításához, az egyoldalú, nitrogéntúlsúlyos táplálás ellensúlyozására.

1-1,5 l/ha elegendő egy alkalomra, ami növényvédelmi kezeléssel egy menetben is kijuttatható, ezt azonban előzetes keverési próbával ellenőrizzük. Tápoldatozott zöldség- és dísznövény kultúráknál öntözővízhez keverve 10–14 naponta mikroelem kiegészítésnek kiváló.

 

III. Problémák, amikkel találkozhat, ha nem használja a PlantaKáli levéltrágyát

A mikroelemek ugyanúgy nélkülözhetetlenek, mint az NPK. Minden enzim folyamat sérül, ha a mikroelemekből hiány áll fenn. A mikroelem hiány a leveleken is tüneteket okoz, a csökkent fotoszintézis következtében terméscsökkenéssel kell számolni. PlantaMix Plusz lombtrágyázással a mikroelem hiány elkerülhető.

A zöldségnövények, szőlő, gyümölcsfélék, vasigényes kultúrák számára a jó terméshez kiegészítő vas pótlásra, PlantaMix Plusz lombtrágyázásra van szükség. A vashiány az új hajtások teljes kisárgulásához vezethet.  

A PlantaMix Plusz lombtrágya kijuttatásával elkerülhető a szárüregesedése, ami bórhiánnyal összefüggő élettani betegség.

 

IV. ELŐNYÖKÖK

  • A PlantaMix Plusz azonnal hasznosítható mikroelemeket tartalmaz a talaj bizonytalan és egyenetlen szolgáltatásával szemben.
  • Éppen abban a formában tartalmazza a mikroelemeket, amelyet a növény közvetlenül képes hasznosítani. Hatására nagyobb lesz a hozam, a beltartalmi mutatók javulnak, nagyobb lesz a növény környezeti stressz tűrése.
  • Növényvédelmi kezeléssel egy menetben, de akár oldott nitrogén műtrágyával vagy tápoldatozásnál öntözővízzel együtt is kijuttatható, de előzetesen a jó keveredést ellenőrizzük,
  • Külön költség nem terheli a kijuttatást, ha a növényvédelemmel vagy más folyékony műtrágyákkal összehangoljuk,
  • A PlantaMix Plusz mellé más egyéb mikroelemes kiegészítés már nem szükséges. Ismételt kezeléssel egyes növényfajok extra igénye is kielégíthető.
  • Folyékony tápanyag-kijuttatás mellett sokkal jobb a tápanyagok hasznosulása, kisebbek a veszteségek, biztosabb a célba érés.

 

plantamix-plusz-www-plantaco-com