PlantaKáli

I. Extra kálium, ahogyan a növénynek a legjobb

A PlantaKáli egy természetazonos káliumforrás, amely minden élettani folyamatban segít az elengedhetetlen kálium pótlásában. Élettani hatása összetett, pozitívan hat a fotoszintézisre, a víz- és energia háztartásra, a termés minőségére, betegség ellenállóságra, stressztűrésre, fagytűrésre. Különösen a generatív szakaszban nagy a kálium igény, ezért még virágzás előtt célszerű megkezdeni a PlantaKáli lombtrágya adagolását és a termés érés időszakáig több alkalommal javasolt a kijuttatása, növényvédelmi kezelésekkel is kombináltan. Egyedüli lombtrágya megoldás arra az esetre, ha nitrogén nélkül szeretnénk káliumot kijuttatni.

Miért hatékony?

A PlantaKáli a szövetekben gyorsan mozog és mobilizálja az idősebb szövetekben lekötődött káliumot illetve az oxalát formában lekötődött kalcium egy részét is, így nem csak a termésképzéshez szükséges káliumszint lesz optimális, hanem a kalcium is könnyebben jut el a hajtásokba és a termésbe. Jellemző, hogy a kálium felvétele a virágzás kezdetétől intenzívebb, és a legtöbb kálium a termésben található. A felvétel csúcsa általában a termésérés kezdetén van, ekkorra kell elérni a legjobb kálium ellátottságot. Ezzel biztosíthatjuk a legjobb termés minőséget, szállíthatóságot, tárolhatóságot. Ezért a PlantaKáli-t még a virágzás kezdetén kell elkezdeni alkalmazni egészen a termésérés időszakáig több alkalommal ismételve. Folyton érő növényeknél az első virágzástól kezdhetjük a kezelést és a szedések befejezéséig 7-10 naponta ismételjük.

Milyen talajokra és mikor ajánlott?

Minden talajra és minden kultúrára ajánlható, amikor nem biztosított a kielégítő kálium ellátás a talajból vagy kifejezetten igényes erre a kultúra. A jó kálium ellátást megháláló kultúrák a kalászosok, kukorica, burgonya, cukorrépa, napraforgó, szőlő, dinnye, bogyósok, hüvelyesek, zeller, paradicsom, gyümölcsfélék. Feltétlenül szükséges az alkalmazása a gyenge, vagy egyenetlen káliumszolgáltatást nyújtó szélsőséges talajokon, mint homokon vagy erősen kötött, nagy agyagtartalmú vagy 1 %-nál több meszet tartalmazó lúgos kémhatású talajokon, intenzíven öntözött/tápoldatozott kultúráknál vagy tartósan száraz időjárási viszonyok között, egyoldalú nitrogéntrágyázás után. Optimális kijuttatása még az intenzív vegetatív fejlődés végén, virágzás kezdetén van, termésérés időszakáig több alkalommal ismételve. A PlantaKáli lombtrágya nem csak termésnövelő hatású, serkenti a fehérje és szénhidrát képződést, javítja a termés minőségét, eltarthatóságát.

 

II. Mire ad megoldást?

A jó mennyiségi és minőségi terméshez adott növényfajnak adott fenológiai fázisához igazított specifikus tápanyag ellátás szükséges. Legtöbbször a talaj tápanyag készletei nem tudnak minden tápelemből kielégítő szintű és folyamatos ellátást biztosítani, ezért kiegészítésként lombtrágyákat alkalmazzunk. A lombtrágyázásnál nincsenek veszteségek a szilárd fejtrágyázáshoz képest, sokkal jobb, biztonságosabb a hasznosulás, az azonnal felvehető, könnyen mozgó formák gyors és hatékony beépülésre képesek

A PlantaKáli egy kifejezetten magas kálium tartalmú levéltrágya a hazai piacon, amely a káliumot szerves formában tartalmazza, ami azonnali beépülésre képes, kifejezetten a kálium igényes kultúrák számára kifejlesztve.

A kálium a generatív virágszervek differenciálódását támogatja, nagyobb, kiteltebb virágok képződnek, jobb lesz az elágazódás, segíti a szemkitelítődést, javítja az ezerszem tömeget, ezzel együtt javul a hozam is.  Fokozza a termésérést, jobb lesz a színeződés, egyenletesebb az érés, javul a cukortartalom, íz- és aroma anyagokban gazdagabb lesz a zöldség-gyümölcs termény.

A PlantaKáli különlegessége más kálium túlsúlyos lombtrágyákkal szemben, hogy a szerves kötésű kálium azonnal beépül, nem alakul ki ionantagonizmus más kationokkal szemben. Ezzel a kalcium/magnézium hiánytünetek elkerülhetők, jobb lesz a tárolhatóság, pulton tarthatóság, az alma keserűfoltossága „sztippesedése” is elkerülhető.

A PlantaKáli kezelések felerősítik a szövetállományt, ez pozitívan hat a gombák- és baktériumok elleni védekezésre, kisebb lesz a fogékonyság kórokozókkal szemben.

A PlantaKáli kizárólagos megoldás akkor is, ha nitrogén nélkül akarunk káliumot kijuttatni.

Minden esetben jótékony hatású a vegetatív/generatív egyensúly beállításához, az egyoldalú, nitrogén túlsúlyos táplálás ellensúlyozására.

3-4 l/ha elegendő egy alkalomra, ami növényvédelmi kezeléssel egy menetben is kijuttatható, ezt azonban előzetes keverési próbával ellenőrizzük. Szulfát tartalmú, vagy lúgos kémhatású anyagokkal semmiképpen nem társítható.

 

III. Problémák, amikkel találkozhat, ha nem használja a PlantaKáli levéltrágyát:

A kálium minden növény számára esszenciális makrotápelem.  Kálium hiány esetén az idősebb levelekből átépül a hajtásokba, ezért alulról kezdődő korai lombvesztés lesz a következmény.

A zöldségnövények, pl. a paradicsom kálium igényes kultúrák, a jó terméshez kiegészítő forrás, kálium túlsúlyos PlantaKáli lombtrágyázás szükséges. A hiánytünetek elsőként az alsó leveleken, érközi kisárgulással jelentkeznek.

A PlantaKáli javítja a kukorica vízháztartását, csökkenti a vízleadást, fokozza a vízfelvételt. Növeli a kukorica szárszilárdságát és a gombás betegségekkel szembeni ellenállóságot.

 

IV. ELŐNYÖKÖK

  • A PlantaKáli azonnal hasznosítható szerves káliumot tartalmaz a szemcsés műtrágyákkal ellentétben,
  • Éppen olyan formában tartalmazza a káliumot, amit a növény magának is előállít, ezért azonnali hasznosulásra képes. Hatására jobb lesz az ezerszem tömeg, nagyobb a hozam, a beltartalmi mutatók javulnak, fokozódik az olajképzés.
  • Növényvédelmi kezeléssel kombináltan is kijuttatható, de előzetesen a jó keveredést ellenőrizzük,
  • Külön költség nem terheli a kijuttatást, ha a növényvédelemmel összehangoljuk,
  • A PlantaKáli akkor is hatékony káliumforrás, ha a talajból nem lenne jó az ellátás.
  • Folyékony tápanyag kijuttatás mellett sokkal jobb a tápanyagok hasznosulása, kisebbek a veszteségek, biztosabb a célba érés.

 

plantakli-www-plantaco-com