I. Extra bór és molibdén nem csak az olajos növényeknek

A repce és a napraforgó két nagyon fontos jövedelemtermelő növény az egyre szűkebb vetésforgóban. Kritikus időszak a virágzás és megtermékenyülés. Hiába a jó kondíció, a sok virágkezdemény, ha magas a hőmérséklet, kevés a nedvesség, alacsony a pára, gyenge lesz a kötődés, sok kaszat és becő marad üresen. Emiatt fontos, hogy megfelelő mennyiségű bórt és molibdént juttassunk ki a növényre lombtrágya formájában. Ezzel elkerüljük a talaj okozta veszteségeket, célzottan és azonnal a felhasználás helyére tudjuk juttatni azokat a mikroelemeket, amelyek elengedhetetlenek a teljes mértékű megkötődéshez. A PlantaBór Plusz réztartalma enzimatikus folyamatokon keresztül jelentősen befolyásolja a generatív szervek kialakulását, fejlődését, serkenti a fotoszintézist, biztosítja a megtermékenyüléshez szükséges energiát.

A PlantaBór Plusz esszenciális mikroelemei valamennyi kultúra számára létfontosságúak, különösen az olajos növények, cukorrépa, szőlő- és gyümölcskultúrák, egyes zöldségfélék hálálják meg leginkább a lombtrágya kezeléseket. Felvétele a vegetáció kezdetén a legintenzívebb, de legkésőbb virágzáskori kijuttatásával tudjuk hatékonyan javítani a termést.

 

Miért hatékony?

A PlantaBór Plusz egy különleges, nagy hatásfokú folyékony formuláció. Bór és molibdén igényes növények termésfokozó lombtrágyája. A bór stimulálja a generatív folyamatokat, a pollentömlő hajtását és fejlődését, fokozza a sejtfal stabilitását, ezért elengedhetetlenül szükséges a növények életében. Hiányában csökken a megtermékenyülés, akadályozott a kötődés. A PlantaBór Plusz virágzásra gyakorolt hatása összetett, a virágszervek fejlődésének időszakában kijuttatva a virág differenciálódást serkenti, jól fejlett virágképleteket alakít ki. Virágzás előtti kijuttatásnál a virágpor képződését nagyon pozitívan befolyásolja, fertilitását javítja, a bibét kedvezőtlen körülmények között is hosszan nedvesen tartja. Segíti a pollenek megtapadását és energiát biztosít a pollentömlő hajtásához, ami garantálja a tökéletes kötődést. A PlantaBór Plusz réztartalma serkenti a fotoszintézist, ezáltal tudjuk biztosítani a megtermékenyüléshez szükséges energiát.

 

Milyen talajokra és mikor ajánlott?

Bármilyen talajra és bármilyen kultúrára ajánlható. Legjobb a hasznosulása azokban a kultúrákban, ahol nem biztosított kielégítő bór és molibdén ellátás a talajból vagy kifejezetten igényes erre a kultúra. Feltétlenül szükséges a pótlás lúgos kémhatású talajokon (pH>7), mert itt a talaj bórtartalma oldhatatlan, felvehetetlen vegyületekké alakul át. A homokos talajok, erózióra, kimosódásra hajlamos, vagy intenzíven öntözött talajok, tartósan száraz időjárási viszonyok, virágzás előtti alacsony páratartalom, egyoldalú nitrát trágyázás, nagy szervesanyag tartalmú kertészeti talajok, mind hajlamosító körülmények a bór- és molibdén hiány kialakulására.  A bór- és molibdén ellátásra érzékeny minden kétszikű növény, de különösen rászorulnak pótlásra a káposztarepce, napraforgó, mustár, olajretek, pillangós növények, káposzta-, gyümölcsfélék, zöldségtermesztésben a tápoldatos kultúrák.  A PlantaBór Plusz optimális kijuttatása még az intenzív fejlődésben, virágzás előtt van, de még virágzásban kijuttatva sem túl késői a kezelés.  A mikroelem hiányos talajokon a PlantaBór Plusz lombtrágya nem csak termésnövelő hatású, serkenti az olajképződést, javítja a termés minőségét, eltarthatóságát.

 

II. Mire ad megoldást?

A jó mennyiség és minőségi terméshez adott növényre specifikus lomtrágyázást alkalmazzunk. A lombtrágyázásnál nincsenek veszteségek a szilárd fejtrágyázáshoz képest, sokkal jobb a hasznosulás, az azonnal felvehető, könnyen mozgó formák gyors és hatékony beépülésre képesek. A PlantaBór Plusz a legnagyobb bórtartalmú levéltrágya a hazai piacon, kifejezetten a bór és molibdén igényes kultúrák számára kifejlesztve. Egy átlagos napraforgó, repcetermés közel 1000 g/ha bórt igényel. Ezt legtöbbször csak lombtrágyázással tudjuk biztosítani.

A bór a hajtáscsúcsok, elágazódások és virágszervek fejlődését fokozza, emeli a repce becőkben a magszámot, a napraforgó tányér teltebb lesz, nagyobb az ezermagtömeg.

A PlantóBór Plusz kiugróan magas, speciális kötésű bórtartalma elősegíti az erősebb, koncentráltabb együttvirágzást, homogénebb lesz az állomány, ezzel jelentősen csökken a pergési veszteség.

A molibdén hosszan nedvesen tartja a bibét, ezzel megnyújtja a sikeres beporzási időszakot. Ennek különösen nagy jelentősége van akkor, ha az alacsony páratartalom, szárazság akadályozza a tökéletes virágkötődést.

Réz tartalma stimulálja a termékenyülés energia igényét, általa elegendő tápanyag és energia jut a termés kineveléséhez.

A Plantabór Plusz javítja a termés minőségét, speciális mikroelem kombinációja elősegíti a jobb olajképződést, ezzel olajozottabb lesz az értékesítés is.

Bórkezeléssel elkerülhető a cukorrépa ismert hiánybetegsége, a szívrothadás, megelőzhető szőlőben a „madárkás fürt” karfiolnál a jellegzetes hiánytünet, elkerülhető a gyökérzöldségfélék szívrothadás-betegsége, a burgonya „rövid szárúsága”, szabadföldi uborka és paradicsom termesztésnél bórral serkenthető az oldalhajtás képződés, javul az alma eltarthatósága. A fokozott gyökérfejlődés következtében javul a vízháztartás, szárazság esetén később következik be a lankadás.

2-5 l/ha elegendő egy alkalomra, ami növényvédelmi kezeléssel egy menetben is kijuttatható.

 

III. Problémák, amikkel találkozhat, ha nem használja a PlantaBór Plusz levéltrágyát:

Azokban a repce kultúrákban, ahol nem történt meg a bór kijuttatása, gyakran fellép a szárüregesedés, ami bórhiánnyal összefüggő élettani betegség.

A bórhiány jellegzetes parásodási tüneteket okoz a paradicsom bogyón.

Egyes növényfajoknál a bór az egyik legfontosabb mikroelem. A napraforgó, repce, cukorrépa, szőlő, burgonya, csemegekukorica különösen bórigényes kultúrák. A cukorrépa szívrothadása is bórhiányra vezethető vissza.

 

IV. ELŐNYÖKÖK

  • A PlantaBór Plusz azonnal hasznosítható bórt és molibdént tartalmaz a szemcsés műtrágyákkal ellentétben,
  • Éppen azokat a tápelemeket tartalmazza, amelyek a virágképzést alapozzák meg, majd a jobb terméskötést segítik, a generatív szakasz enzim folyamatait támogatják, ezzel a beltartalmi mutatókat javítják, az olajképzést fokozzák,
  • Növényvédelmi kezeléssel kombináltan is kijuttatható, de előzetesen a jó keveredést ellenőrizzük,
  • Külön költség nem terheli a kijuttatást, ha a növényvédelemmel összehangoljuk,
  • Mikrotápelemei akkor is hatékonyak, ha a talajból nem lenne jó az ellátás.
  • Folyékony tápanyag kijuttatás mellett sokkal jobb a tápanyagok hasznosulása, kisebbek a veszteségek, biztosabb a célba érés,
  • Minden esetben nélkülözhetetlen, ha külön bórpótlás nem történik.
plantabr-plusz-www-plantaco-com