ŐSZI ÁRPA

I. TERMESZTÉSTECHNOLÓGIA

II. PLANTACO TERMÉSNŐVELŐ ANYAGOK

III. TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSI TECHNOLÓGIÁK

IV. LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Termesztéstechnológia

Termesztéstechnológia

Az őszi árpa termesztés tápanyag- utánpótlásának legfőbb sajátosságai:

 • Az őszi árpa erőteljes gyökérzettel rendelkező, jó tápanyag-hasznosítású növény.
 • Ügyeljünk a megfelelő nitrogén és foszfor arányra, ami megközelítőleg 2:1 legyen a tenyészidőszak folyamán.
 • Az őszi alaptrágyázás során a PK mellett 40-50 kg/ha nitrogén hatóanyagot is juttassunk ki.
 • A sörárpa meghálálja a folyamatosan biztosított harmonikus tápelem arányokat, ezért még tavasszal is kerüljük el az egyoldalú nitrogénezést, 
 • A fejtrágyázást minél hamarabb tél végén (február 1. után) javasolt elvégezni. A fejtrágya megosztása a megdőlésre hajlamos fajtáknál szárszilárdító alkalmazásával javasolható.
 • Ne feledkezzünk meg a mikroelemek pótlásáról sem, ennek leghatékonyabb módja a levéltrágyázás!

Őszi tápanyag-kijuttatás

 • Nitrogén

Az őszi nitrogénadagok kiszámításánál körültekintően kell eljárni. Túlzott nitrogénadagok alkalmazásával az állomány túl fejlett állapotba kerül, ami fokozza a téli kipusztulás veszélyét, valamint fogékonyabbá teszi a növényt a lisztharmatfertőzésekkel szemben. Átlagos körülmények között az őszi nitrogénadag (hatóanyagban) a 40 kg/ha értéket ne haladja meg.

 • Foszfor és kálium

Takarmányárpa termesztése esetén az optimális kijuttatás ősszel történik. A sörárpa érzékeny a harmonikus tápelem-ellátottságra, ezért javasoljuk a számított foszfor- és káliumadag egy részének tavaszi kijuttatását fejtrágya formájában. Ennek optimális időpontja a tél vége, mivel így a tavasz csapadékbemosó hatása kedvezőbb műtrágya hasznosulást eredményez. A később kijuttatott foszfor és kálium hasznosulása már nagymértékben kitett az időjárásnak. Kísérleti eredmények is azt igazolják, hogy a legjobb minőségű terméshez a foszfor- és káliumadagokat érdemes megosztani.

Tavaszi tápanyag-kijuttatás

 • Nitrogén

Takarmányárpa tavaszi fejtrágyázásánál a visszamaradó nitrogén adagot (60-70 kg/ha) tél végén (február 1. után) vagy kora tavasszal egy adagban célszerű kijuttatni. A fejtrágyázás megosztása fokozza az őszi árpa megdőlését. A tavaszi nitrogénadag megosztása csak szárszilárdító esetén javasolható.

Sörárpa termesztésekor a tavaszi nitrogén adagok megállapítását a talaj humusztartalmának ismerete a következőképpen segítheti: 1-1,5 százalékos humusztartalomnál 50-60 kg/ha, 1,5-2% között 40-50 kg/ha, 2-3% humusztartalom között 30-40 kg/ha, míg a 3%-nál nagyobb humusztartalmú talajok esetében max. 30 kg/ha legyen a kijuttatott nitrogén mennyisége. Az ország aszályra hajló alföldi részén a fenti adagok 10-15 százalékos csökkentése indokolt lehet. A pontos nitrogén adagokat a tél végén elvégzett Nmin vizsgálattal lehet megállapítani.

 • Mikroelemek

A termésbiztonság leghatékonyabban jó mikroelemes ellátással fokozható. Hazai talajaink mikroelemekből általában szűkölködnek, nekünk kell biztosítani az ellátást.

 

 • tavasszal már csak levéltrágyaként juttathatjuk ki,
 • intenzív növekedési szakaszban gyors növényi reakciót váltanak ki,
 • hatékonyabb víz- és tápanyaghasznosítást eredményeznek,
 • mérséklik a stresszhatások miatti terméscsökkenést.
 • a mikroelemes lombtrágyák a beltartalmi értékeket javítják.

A mennyiségi eredményekhez minden mikroelemre szükség van, a szemtermés minőségéhez a mikroelemek közül főként a kén (S) és a réz (Cu) jó ellátása szükséges.

 Az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások miatt egyre kevesebb a légköri kiülepedés által a talajba jutott kén mennyisége, így a jövőben fokozottabb figyelmet kell szentelni a kén utánpótlására, amely esszenciális fehérjealkotó, söripari értékjavító.

 A réz hiánya főként a nagy szénsavas mész- és a nagy humusz tartalmú talajoknál fordulhat elő.  A rézhiány az őszi kalászosoknál a levélcsúcsok kifehéredésével kezdődik, majd keskeny összesodródott levelek képződnek. Súlyos rézhiány esetén hiányos kalász képződik.

A Plantaco Kft. az egyes növényi kultúrák összes fejlődési szakaszára kínál termésnövelő készítményeket. Mikrogranulátumaink és lombtrágyáink fejlesztése során az elterjedt hazai technológiákba illeszthető, az adott növény igényei szerinti optimális tápelem-ellátottságát tartottuk szem előtt. Sikerült elérnünk azt, hogy termékeink használatával a maximális termést megalapozó növényi fejlődés is elérhető.

 

A növény adott fejlődési fázisában szükséges tápelemeket biztosító termékeink kiválasztásánál az alábbi adatokat szükséges figyelembe venni:

 • a vetőmag terméspotenciálját,
 • a fajta/hibrid vetőmag specifikus igényeit,
 • a talaj adottságait,
 • a termesztési viszonyokat.

A helyesen kiválasztott termésnövelő anyagaink a gazdálkodó a legjobban megtérülő befektetései lesznek.

Emlékeztetőül: A mikroelemek harmonikussá teszik a tápanyagellátást, ezzel megalapozzák:

 • a mennyiségi és minőségi termést,
 • a kiváló növényi kondíciót,
 • a környezeti stresszel szembeni ellenállóképesség fokozását,
 • a növény természetes önvédelmének kialakítását.

A levéltrágyázás az a technológiai elem, amellyel a különböző fejlődési fázisok extra tápelemigénye maradéktalanul kielégíthető. A mai korszerű levéltrágyák minden elterjedt termesztéstechnológiába jól beépíthetők.

 

A levéltrágyázás a talajon keresztül kiadott makroelem-  utánpótlás (NPK) mellett az adott fejlődési fázis aktuális makro- és mikroelemigényét szolgálja ki azonnal beépülő formában.

 

A levéltrágyák növényvédelmi kezelésekkel kombinálva, költségtakarékosan kijuttathatók és segítségükkel a növényvédelmi szerek hatékonysága is megnövelhető.

A korszerű növényvédelem alapja a növény jó kondíciója.

Plantaco   termésnővelő anyagok őszi árpára

Plantaco   termésnővelő anyagok őszi árpára

CSÁVÁZÁS

CSÍRÁZÁS, KELÉS

BOKROSODÁS, SZÁRBA INDULÁS

KALÁSZOLÁS, TERMÉKENYÜLÉS

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

CSÁVÁZÁS

CSÁVÁZÁS

 • A PlantaMix® Plusz az árpa vetőmag csávázószereként is képes biztosítani a keléshez, korai fejlődéshez nélkülözhetetlen mikroelemeket. A csíranövénynek magas a mikroelem igénye, amely csak optimális talajnedvesség mellett áll a szükséges mértékben rendelkezésre a talajoldatban. PlantaMix® Plusz csávázással már a mag felületére felvihetők a csírázáshoz szükséges könnyen felvehető mikroelemek. Így már a talajharmat is elegendő a mikrotápelemek felvételéhez és az erőteljes meginduláshoz.
 • Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a rügyecske ne merüljön ki a talajfelszín áttörése előtt. A gyököcske az erőteljes fejlődésnek köszönhetően gyakran csak a száraz rétegen átjutva képes az éltető nedvességet elérni, ami szintén elengedhetetlen a további fejlődéshez.

PLANTAMIX® PLUSZ

CSÍRÁZÁS, KELÉS

CSÍRÁZÁS, KELÉS

 • A csíranövény növekedését alapvetően befolyásolja, hogy mekkora gyökértömeget tud nevelni, amihez a vetőágyban könnyen felvehető foszforra van szüksége. Ennek a célnak az elérését segíti a vízben jól oldó, magas foszfortartalmú RadiStart® P-max mikrogranulátum.

RADISTART® P-MAX

 • Ha nincsen mód a mikrogranulátum kijuttatására, akkor a starterhatás elérhető Radistart® FL+Bór levéltrágyával, amelyet  kelés után is kipermetezhetünk.
 • Ha már a vetőágyban biztosítani szeretnénk a csírázáshoz szükséges könnyen felvehető foszfort, a Radistart® FL+Bór a baktériummal történő tarlókezelésnél már bekeverhető és egymenetben kijuttatható a talajoltó készítménnyel. Beinjektálható a vetőágyba, vagy az első lombleveleit hozó kis növényekre permetezhető pl. rovarölőszerekkel együtt, mellyel megalapozzuk a kiváló starterhatást.

RADISTART® Fl+Bór

  • A jobb bokrosodást elősegíthetjük Speedy™ Max AlgitZeon nyújtott hatású nitrogénes levéltrágyázással, ezáltal elkerülhetjük a nitrogénes túlsúly okozta szövetfellazulást és a gombabetegségekre fokozott érzékenységet.

SPEEDY™ MAX ALGITZEON

  • Az ősz nem mindig eredményez optimális fejlettségű növényállományt, az áttelelés kockázatát eredményesen csökkenthetjük Radistart® FL+Bór október végi kijuttatásával.

RADISTART® Fl+Bór

BOKROSODÁS, SZÁRBA INDULÁS

BOKROSODÁS, SZÁRBA INDULÁS

 • Az árpa robbanásszerű tavaszi fejlődését sokszor nem tudja a talaj tápanyag-feltáródási dinamikája követni, ezért a gyökér csökkent tápanyagfelvétele korlátozza a növekedést/fejlődést, ami csapadék hiányában még erősebben jelentkezik.
 • Ezekben az időszakokban, a töretlen fejlődés érdekében az intenzív növekedés kezdetén a Speedy™ Max AlgitZeon ismételt kijuttatása elősegíti a maximális fotoszintetizáló levélfelület kialakulását. A kezelés kiválóan kombinálható kora tavaszi növényvédelemmel.

SPEEDY™ MAX ALGIT ZEON

KALÁSZOLÁS, TERMÉKENYÜLÉS

KALÁSZOLÁS, TERMÉKENYÜLÉS

 • Köztudott, hogy kalászosoknál virágzásban a jó rézellátás kerül fókuszba. Több évtizedes kísérleti munka igazolja, hogy a pollenképződés előtti rézkezelés a hozamot, valamint a minőségi paramétereket egyaránt javítja.
 • Az Azoszul Réz komplex kötésű réz formulációja lombon keresztül kijuttatva hatékony ellátást biztosít ebben az érzékeny időszakban. Különösen a nagy mésztartalmú talajokon kell gondoskodni az extra mikroelem pótlásról, ahol a talajból történő ellátást a lúgos kémhatás leblokkolja.
 • A megtermékenyítést a réz mellett a bór és a molibdén egyaránt serkenti. Az Azoszul Réz a virágzáshoz, terméskötéshez nélkülözhetetlen mikroelemeket a szükséges arányokban hordozza, levéltrágyaként kijuttatva a mikroelem hiány okozta terméskiesés elkerülhető, a termésbiztonság növelhető.

AZOSZUL RÉZ

 • A Fitonatúr Aktív szintén bevethető ebben az érzékeny szakaszban, ha nagy a rovarnyomás az állományban (gabonalégy, gubacsszúnyog, szipolyok, poloskák stb.). A Fitonatúr Aktív nemcsak a sebzési nyomok begyógyítását segíti, hanem rovarűző hatásával besegít a virágzatot, termést károsítók távoltartásában és a növény stressztűrésének fokozásában. Különösen ajánlott ökológiai gazdálkodásban. A termék előállítása két komponensbe történik, melyeket felhasználás előtt 1:1 arányban össze kell keverni.

FITONATÚR AKTÍV

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

 • A terméskötés után legfontosabb tápelem a kálium. Kötött talajokon általában jó a káliumellátás, azonban száraz körülmények között az agyagásványok beépítik és ezzel felvehetetlenné teszik ezt a tápelemet. A homoktalajok kálium-szolgáltatása egyébként is alacsony, nem tudja természetes módon kiszolgálni a növényt. A PlantaKáli levéltrágya azonnal hasznosuló formában segíti a magok kifejlődését alacsony káliumszolgáltatás esetén. A káliumos kezelés hatására megnő az ezermagtömeg és javul a minőség azáltal, hogy kiegyensúlyozza a nitrogénes fejtrágya mennyiségnövelő hatását.

 

PLANTAKÁLI

Elterjedt tápanyag-utánpótlási technológiák különböző termesztési szintekhez

Elterjedt tápanyag-utánpótlási technológiák különböző termesztési szintekhez


A termelés intenzitása, a választott fajta/hibrid termőképessége, a megcélzott termésszint alapján a Plantaco 3 eltérő technológiai szintet ajánl az árpatermesztőknek.

Az I. technológiai szint (minimál szint) kisebb ráfordítással egy olyan technológiai minimumot biztosít, amellyel megfelelő termés érhető el, még elfogadható kockázati szint mellett.

A II. technológiai a „haladók” szintje (biztonságos szint), akik a termesztési kockázatokat úgy csökkentik, hogy harmonikus tápanyagellátásra törekednek a makro-mikroelem ellátásban, ezzel alapozzák meg a termésbiztonságot.

A III. technológiai szint a „profik” választása (extra szint), akik az összes termesztéstechnológiai elemet magas szinten valósítják meg. A termés mennyiségéért és minőségéért is hajlandók áldozni, a jobb értékesítési pozíció érdekében tápanyag-utánpótlási rendszerüket a teljes technológiával összehangoltan kívánják megvalósítani. Az extra technológiát főként a nagy termőképességű söripari fajták hálálják meg.

A Plantaco tápanyagellátási rendszer mindhárom technológiai szintbe jól beépíthető, a makroelem (NPK) utánpótlás mellett adott fejlődési fázis aktuális mikroelem igényét szolgálja ki. Növényvédelmi kezelésekkel kombinálva, költségtakarékosan kijuttathatók.

 

Takarmány Árpa

I.technológiai szint (minimum szint) Takarmány árpa

II.technológiai szint (biztonságos szint) Takarmány árpa

 

sörárpa

I. technológiai szint (minimum szint) Sörárpa 

II. technológiai szint (biztonságos szint) Sörárpa 

III. Extra technológiai szint (profi szint) Sörárpa intenzív technológiához

szi-rpa-www-plantaco-com