NAPRAFORGÓ

I. TERMESZTÉSTECHNOLÓGIA

II. PLANTACO TERMÉSNŐVELŐ ANYAGOK

III. TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSI TECHNOLÓGIÁK

IV. LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Termesztéstechnológia

Termesztéstechnológia

Az naprafogó tápanyag- utánpótlásának legfőbb sajátosságai:

 • A kritikus pontok a vetéstechnológia (vetésidő, tőszám, kiegyenlítettség), a tápanyag-ellátottság és a növényvédelem.
 • Nagy tömegű, mélyre hatoló gyökérzete, a gyökérzet állandó növekedése, valamint erős gyökérsavai igen kedvező tápanyagfeltáró képességet nyújtanak a napraforgó hibridek számára.
 • A napraforgót régebben mérsékelt tápanyagigényű, extenzív ráfordítási igényű kultúraként tartották számon, napjainkban ez a nézet már nem helytálló. A napraforgó trágyaigénye viszonylag mérsékelt, azonban a talajból jelentős mennyiségű tápanyagot vesz fel, ezzel fedezi a tápanyagigény jelentős hányadát.
 • Az újabb genotípusok megjelenésével a napraforgó tápanyagigénye megnövekedett (nagyobb termőképesség), valamint eltérő hibrid-specifikus trágyázási igény alakult ki.
 • A hibridek tápanyagellátásában mindenképpen törekedni kell a harmonikus tápanyagellátásra a makro- és mikroelemek esetében egyaránt.

Őszi tápanyag-kijuttatás

 •  Foszfor és kálium

A trágyázási gyakorlatban kötöttebb talajokon a foszfor és a kálium teljes mennyiségét őszi alaptrágyaként juttatjuk ki. Amennyiben ez elmarad, tavasszal a teljes mennyiséget melegen granulált komplex műtrágyákkal pótolhatjuk. Ennek optimális időpontja a tél vége, mivel így a tavaszi csapadék bemosó hatása kedvezőbb műtrágya hasznosulást eredményez. A később kijuttatott foszfor és kálium hasznosulása már nagymértékben kitett az időjárásnak. Kisebb dózisok vagy lazább talajok esetében a teljes mennyiség tavaszi kijuttatása indokolt.

Tavaszi tápanyag kijuttatás

 •  Nitrogén

A napraforgó esetében különösen fontos a helyes nitrogénadagok megállapítása, mert a túl kevés és a túl sok nitrogén egyaránt problémákat okozhat. Nem megfelelő nitrogénellátás mellett nem realizálható a nyereség, a túl sok nitrogén viszont növényvédelmi problémákat (pl: Diaporthe, Sclerotinia) okozhat. Ugyanakkor figyelembe kell venni az évjárat hatását is, mert csapadékosabb években kevesebb (30-40 kg), míg aszályosabb évjáratokban több nitrogén kijuttatása szükséges (60-80 kg).

A növény által felhasznált nitrogén legalább felét a talajból veszi fel. A nitrogén legnagyobb hányadát vetés előtt vagy vetéssel egymenetben célszerű kijuttatni. A tavaszi starterműtrágyázás ma már a korszerű vetőgépek alkalmazásával egy menetben is lehetséges, ami költségtakarékos és talajkímélő megoldás. A napraforgó jól meghálálja a starter műtrágya alkalmazását. A maradék nitrogént kisebb adagokra elosztva, fejtrágya formájában (kultivátorozással együtt) kijuttathatjuk, de a túlzott, nagyobb adagokat kerüljük, mert rontja a kaszatok olajtartalmát, fokozza a gombás betegségekre való hajlamot.  

 •  Mikroelemek

Az enzimek működéséhez a teljes fejlődési ciklusban jó mikroelem ellátás szükséges. Hazai talajaink mikroelemekből általában szűkölködnek, nekünk kell biztosítani harmonikus arányokban:

 • levéltrágyaként juttathatjuk ki,
 • a 8-10 leveles állapotban a kötelezően elvégzendő fungicides védekezéssel jól egybeköthető a minimálisan egyszeri kezelés,
 • intenzív növekedési szakaszban gyors növényi reakciót vált ki,
 • hatékonyabb víz- és tápanyag hasznosítást eredményez,
 • mérsékli a stresszhatások miatti terméscsökkenést.

A napraforgó esetében kiemelten fontos a harmonikus tápelem ellátás. A komplex formában kijuttatott mikroelemek nem csak a mennyiségi növekedéshez, hanem a kedvező olajtartalomhoz is hozzájárulnak.

A mennyiségi eredményekhez minden mikroelemre szükség van, de a jó kötődést, a megtermékenyült szemek számát bóros levéltrágyával fokozhatjuk. A kaszattermés minőségéhez, az olajtartalom kifejlődéséhez főként a kén (S) jó ellátása szükséges.

 A folyamatosan szigorodó környezetvédelmi előírások miatt egyre kevesebb a légköri kiülepedéssel talajba jutó kén mennyisége, így fokozottabb figyelmet kell szentelni a kén utánpótlására. Kiemelt szerepe van a nitrogén jó hasznosulásában, növeli a zöldtömeget, a klorofill tartalmat, serkenti a növekedést. Kénhiány esetén elsősorban a levelek sárgulása figyelhető meg, az olajtartalom leromlik.  A szántóföldi növénytermesztéssel hasznosított területeken a kénhiány nagy valószínűséggel megjelenik, ezért pótlása legalább 3 évente javasolt.

 Mikroelemhiány főként a nagy szénsavas mész- és a nagy humusz tartalmú talajoknál fordulhat elő, azonban vegetációban kiadott mikroelem kiegészítéssel jól irányítható a fejlődés, javítható a kondíció és a stressztűrés, fokozható a termésképzés.

A Plantaco Kft. az egyes növényi kultúrák összes fejlődési szakaszára kínál termésnövelő készítményeket. Mikrogranulátumaink és lombtrágyáink fejlesztése során az elterjedt hazai technológiákba illeszthető, az adott növény igényei szerinti optimális táp-elemellátottságát tartottuk szem előtt. Sikerült elérnünk azt, hogy termékeink használatával a maximális termést megalapozó növényi fejlődés is elérhető.

 

A növény adott fejlődési fázisában szükséges tápelemeket biztosító termékeink kiválasztásánál az alábbi adatokat szükséges figyelembe venni:

 • a vetőmag terméspotenciálját,
 • a fajta/hibrid vetőmag specifikus igényeit,
 • a talaj adottságait,
 • a termesztési viszonyokat.

A helyesen kiválasztott termésnövelő anyagaink a gazdálkodó a legjobban megtérülő befektetései lesznek.

Emlékeztetőül: A mikroelemek harmonikussá teszik a tápanyagellátást, ezzel megalapozzák:

 • a mennyiségi és minőségi termést,
 • a kiváló növényi kondíciót,
 • a környezeti stresszel szembeni ellenállóképesség fokozását,
 • a növény természetes önvédelmének kialakítását.

A levéltrágyázás az a technológiai elem, amellyel a különböző fejlődési fázisok extra tápelemigénye maradéktalanul kielégíthető. A mai korszerű levéltrágyák minden elterjedt termesztéstechnológiába jól beépíthetők.

 

A levéltrágyázás a talajon keresztül kiadott makroelem-  utánpótlás (NPK) mellett az adott fejlődési fázis aktuális makro- és mikroelemigényét szolgálja ki azonnal beépülő formában.

 

A levéltrágyák növényvédelmi kezelésekkel kombinálva, költségtakarékosan kijuttathatók és segítségükkel a növényvédelmi szerek hatékonysága is megnövelhető.

A korszerű növényvédelem alapja a növény jó kondíciója.

Plantaco   termésnővelő anyagok napraforgóra

Plantaco   termésnövelő anyagok napraforgóra

CSÁVÁZÁS

CSÍRÁZÁS, KELÉS

INTENZÍV NÖVEKEDÉS

VIRÁGZÁS, TERMÉKENYÜLÉS

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

CSÁVÁZÁS

CSÁVÁZÁS

 • A csávázószerrel a napraforgómag felületére felvitt mikroelemek a keléshez, korai fejlődéshez nélkülözhetetlen mikroelemeket biztosítják. A csíranövénynek magas a mikroelemigénye, amely csak optimális talajnedvesség mellett áll a szükséges mértékben rendelkezésre a talajoldatban. Mikroelemekkel, például a PlantaMix® Plusz felhasználásával csávázott vetőmag számára már a talajharmat is elegendő a mikrotápelemek felvételéhez és az erőteljes meginduláshoz.
 • Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a rügyecske ne merüljön ki a talajfelszín áttörése előtt, a gyököcske pedig az erőteljes fejlődésnek köszönhetően gyakran csak a száraz rétegen átjutva képes az éltető nedvességet elérni, ami elengedhetetlen a további fejlődéshez.

PLANTAMIX® PLUSZ

CSÍRÁZÁS, KELÉS

CSÍRÁZÁS, KELÉS

 • A csíranövény növekedését alapvetően befolyásolja, hogy mekkora gyökértömeget tud nevelni, amihez a vetőágyban könnyen felvehető foszforra van szüksége. E célnak az elérését segíti egy, a vízben jól oldó, magas foszfortartalmú starter mikrogranulátum, például a RadiStart® P-max .

RADISTART® P-MAX

 • Gyakori probléma, hogy a mészszegény savanyú talajokon hiába erős a gyökérfejlődés, mégis alacsony a tápanyagfelvétel, mert kalcium hiányában gyéren alakulnak ki a gyökérszőrök, ezért azok csak kis felületen tudnak tápanyagot felvenni. Ezekre a talajokra kitűnő választás az olyan mikrogranulált startertrágya, mint a Radistart® S-Oil , ami a dús gyökérszőrök kialakulása mellett ként is szolgáltat a növény számára, ellensúlyozva a nitrogén (N) szövetmegnyújtó hatását, segítve a szárazanyag beépülését, illetve bórt is adagolva serkenti a kész tápanyagok szállítását, mely később fontos szerepet játszik az áttelelésben.

RADISTART® S-OIL

 • A vetőágyba injektált vagy az első lombleveleit hozó kis növényekre permetezett könnyen felvehető foszforral (P), bórral (B), rézzel (Cu) és molibdénnel (Mo)is megalapozható a starterhatás, ami a növény következő fejlődési szakaszában erőteljesen támogatja a növekedést, fokozza a szárazságtűrést, kompenzálja a hideg, a savanyú vagy a meszes talaj gyenge foszfor-szolgáltatását. A hatékony formában lévő bór (B), a kelatizált réz (Cu) és molibdén (Mo) együttesen biztosítják a jó gyökérképződést, a tökéletes kezdeti fejlődést. A foszfor és mikroelemek indítják be a vegetatív fejlődést. Ilyen készítmények, például a Radistart®FL+Bór kijuttatásával a vegetatív motor beindul.

RADISTART® FL+BÓR

INTENZÍV NÖVEKEDÉS

INTENZÍV NÖVEKEDÉS

 • Tavasszal a talaj és a levegő hőmérséklete jelentősen eltér, ami tápanyagfelvételi anomáliákat, elsősorban foszforhiányt eredményez. Gyakoriak még a fagysérülések. Ezek kezeléséhez nagy mennyiségű energiára van szüksége a növénynek, de tápelemek hiányában ez nem áll rendelkezésre. Kézen fekvő megoldás ilyenkor a könnyen felvehető foszfort (P) és mikroelemeket (különösen bórt és rezet) tartalmazó lombtrágya, például a Radistart®FL+Bór használata.

RADISTART® FL+BÓR

 • A napraforgó robbanásszerű fejlődését sokszor nem tudja a talaj tápanyag-feltáródási dinamikája követni, ezért a gyökér csökkent tápanyagfelvétele korlátozza a növekedést, a fejlődést, ami csapadék hiányában még erősebben jelentkezik. Ezekben az időszakokban, a töretlen fejlődés érdekében, az intenzív növekedés kezdetén a nyújtott hatású nitrogén formájú lombtrágyák, például a Speedy™ Max AlgitZeon, elősegítik a jó fotoszintetizáló levélfelület kialakítását.

SPEEDY™ MAX ALGITZEON

 • A virágzat megjelenésekor, főleg meszes talajokon és cinkhiányos területeken gyakori tünet a későbbi virágszervek satnya fejlődése és az alulfejlett tányérok. A cink kedvezően hat a korai életfolyamatokra, így a gyökérképzésre is, a bór esszenciális mikroelemként a termésképzéshez nélkülözhetetlen. A bórt speciális kémiai kötése alkalmassá teszi, hogy közvetlenül a szükséges hatáskifejtés helyén érje el a hiánytünetek megjelenését. A magas kéntartalom lehetővé teszi a kénigényes fehérjék szintézisét, az erre igényes kultúrák (pl. repce, napraforgó) harmonikus fejlődését. A cink-, bór- és kéntartalom együttese, mint például a Kén-S CinkBór szuszpenziós lombtrágya, olyan növényi kiegészítő lombtrágyázást jelent, amely hatékony felszívódásának köszönhetően a gyökérképződéstől a termésérésig segíti a növényi szintetizáló és védő folyamatait. Ez kiemelkedő termésbiztonságot, mennyiségi és minőségi javulást jelent a gazda számára.

KÉN-S CINK BÓR

 • A levelek márványozódása jelzi a magnéziumhiányt, ami által észrevétlenül csökken a tápanyagok beépülése, rontva a magkötődés lehetőségét. Ekkor gyors és hatékony megoldást jelent a könnyen felvehető magnézium és kén, mely lombtrágyázással, például a Kén-S Magnézium levéltrágyával a növény számára biztosítható.

KÉN-S MAGNÉZIUM

 • Amennyiben megfelelőek a környezeti tényezők, az intenzív növekedési szakaszban a nitrogéntúlsúlyt mikroelemes kiegészítéssel kompenzáljuk. Ez megteremti a vegetatív-generatív egyensúlyt, jó kondíciót biztosít, csökkenti a betegségekre való fogékonyságot. A mikroelemes kompenzáció, például a PlantaMix® Plusz levéltrágya a teljes mikroelem sort tartalmazza, így elkerülhetők a hiánytünetek még a gyenge mikroelem szolgáltató talajokon is, mint pl. savanyú vagy lúgos kémhatásnál vagy a könnyű homoktalajoknál.

PLANTAMIX® PLUSZ

VIRÁGZÁS, TERMÉKENYÜLÉS

VIRÁGZÁS, TERMÉKENYÜLÉS

 • A magképzés elengedhetetlen kelléke a mikroelempótlás. A lúgos talajokra jellemző foszforhiány kezelése is szükségszerű. E két feladat magas foszfortartalmú, illetve hatékony formában lévő bór (B), kelatizált réz (Cu) és molibdén (Mo) együttesét tartalmazó lombtrágyával, például a Radistart® FL+Bór használatával hatékonyan elvégezhető.

RADISTART® FL+BÓR

 • Amennyiben nem történt kénpótlás a vegetációs időszakban, akkor erre haladéktalanul sort kell keríteni. Nemcsak a jó kötődés, hanem a kéntartalmú fehérjék szintézisének elősegítése miatt is. Az olajos növényekre jellemző minőségi mutató elérését támogatja a magas bór- és cinktartalmú lombtrágyázás, ami például a Kén-S CinkBór szuszpenziós lombtrágyával is elvégezhető.

KÉN-S CINK BÓR

 • Ebben az érzékeny szakaszban gyakran előfordul, hogy nagy a rovarnyomás az állományban. A méhek védelme miatt a napraforgó virágzáskori károsítói ellen igen szűk az engedélyes szerek listája. A biológiai hatású szerek, például a Fitonatur Aktív gyógynövény és komposztkivonatot tartalmazó készítmény nemcsak a sebzési, rágási nyomok begyógyítását segíti, hanem rovarűző hatásával besegít a virágzatot, termést károsítók távoltartásában (pl. a molyok ellen). A termék előállítása két komponensbe történik, melyeket felhasználás előtt 1:1 arányban össze kell keverni.

 

FITONATUR AKTÍV

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

 • A terméskötést követően a napraforgó számra a legfontosabb tápelem a kálium.
 • Kötött talajokon általában jó a káliumellátás, azonban száraz körülmények között az agyagásványok beépítik és ezzel felvehetetlenné teszik ezt a tápelemet. A homoktalajok kálium-szolgáltatása egyébként is alacsony, nem tudják természetes módon kiszolgálni a növényt. Alacsony káliumszolgáltatás esetén olyan lombtrágyára van szükség, mint például a PlantaKáli levéltrágyára, mely azonnal hasznosuló formában segíti a magok kifejlődését, megnövelve ezzel az ezermagtömeget és javítva az olajösszetételt.

 

PLANTAKÁLI

Elterjedt tápanyag-utánpótlási technológiák különböző termesztési szintekhez

Elterjedt tápanyag-utánpótlási technológiák különböző termesztési szintekhez


A termelés intenzitása, a választott fajta/hibrid termőképessége, a megcélzott termésszint alapján a Plantaco 3 eltérő technológiai szintet ajánl a napraforgó termesztőknek.

Az I. technológiai szint (minimál szint) kisebb ráfordítással egy olyan technológiai minimumot biztosít, amellyel megfelelő termés érhető el, még elfogadható kockázati szint mellett.

A II. technológiai szint a „haladók” szintje (biztonságos szint), akik a termesztési kockázatokat úgy csökkentik, hogy harmonikus tápanyagellátásra törekednek a makro-mikroelem ellátásban, ezzel alapozzák meg a termésbiztonságot.

A III. technológiai szint a profik választása (extra szint), akik az összes termesztés technológiai elemet magas szinten valósítják meg. A vetőmagban rejlő termőképességet és a környezethez való minél jobb alkalmazkodást folyamatosan biztosított harmonikus tápelem utánpótlással kívánják kihasználni.

A Plantaco tápanyag ellátási rendszer mindhárom technológiai szintbe jól beépíthető, a makroelem (NPK) utánpótlás mellett adott fejlődési fázis aktuális mikroelem igényét szolgálja ki. Növényvédelmi kezelésekkel kombinálva, költségtakarékosan kijuttathatók.

 

 

I.  technológiai szint (minimum szint)

A II. közepes intenzitású technológia (biztonságos szint), akik a termesztési kockázatokat próbálják csökkenteni úgy, hogy harmonikus tápanyagellátásra törekednek a makro-mikroelem ellátásban, ezzel alapozzák meg a termésbiztonságot. 

II.  közepes intenzitású technológiai szint (biztonságos szint)

A III. technológiai szint (a “haladók” szintje): fokozott tápanyag utánpótlással és agrotechnikai lehetőségeik kihasználásával adott körülmények között a maximális termésre törekednek

III.  technológiai szint (a “haladók” szintje)

* Az őszi starterhatás elérhető mikrogranulátum szóróval kijuttatható Radistart S- oil szilárd termékkel, vagy  4-6 leveles állapotban folyékony levéltrágya formában kijuttatva .

Prémium kezelés Fitonatúr Aktív növénykondicionálóval

Természetes alapú növénykondicionáló, egyedülállóan magas gyógynövény hatóanyag tartalmú kombinációs termék. Tápanyag tartalma levéltrágyaként hasznosul, több mint százféle természetes hatóanyaga besegít a növényvédelembe (gomba-, baktériumölő, rovarriasztó hatás). Az általános kondicionálás következtében jobb az állomány stressztűrése, fokozza a klorofill védelmét a káros UV sugárzás ellen.   5 l/ha egyszeri kezelés már eredményeket ad, a folyamatos védelem érdekében a kezelések kockázat nélkül ismételhetők. Kezelések után nincsenek szermaradványok, permetezési naplóba sem kell felvezetni, ráadásul biotermesztők számára is engedélyes.   


napraforg-www-plantaco-com