Kén-S Magnézium

I. Extra kén és magnézium mangánnal felturbózva

A kifejezetten magas kén- és magnéziumigényű kultúrák számára, a legjobb hatás érdekében mangán mikroelemmel dúsítva. A kén a fehérjék szintézisének, a zsírsavak és olajsavak képzésének nélkülözhetetlen eleme, hiánya termésképzési rendellenességekhez vezet. A magnézium a fotoszintézishez létfontosságú, a Kén-S Magnézium Plusz lombon keresztül, ionos formában biztosít azonnali hatást. A jelentős nitrogéntartalom a vegetatív fejlődésben okoz látványos ugrást. A mangán a fotoszintézis nélkülözhetetlen enzimaktivátora, a szárszilárdság növelésében, szénhidrát, cukrok képzésében fontos mikroelem. A Kén-S Magnézium Plusz a növényi fejlődés kezdeti szakaszától ajánlott a termésérésig, lombra permetezve, illetve növényvédelmi kezelésekkel is kombinálható. A kezelések ismételhetők, de az első kezelést még virágzás előtt végezzük el.

 

Miért hatékony?

A jelentős nitrogén és magnéziumtartalom azonnal felvehető formájú, ezért látványos fejlődési ugrást okoz a vegetatív időszakban. A termékre jellemző a különleges N/S arány, közel 1:2. Ez az arány ideális, hogy a növény a maximális levélfelület kialakítása után megalapozza a generatív szervek termésképzését. A kén olyannyira nélkülözhetetlen a fehérjék bioszintéziséhez, hogy hiányában a fejlődés lelassul, terméskötődési problémák lépnek fel. A Kén-S Magnézium Plusz megfelelő kénellátást biztosít, ezzel a hiánytünetek megelőzhetők, egyúttal a beltartalmi mutatók is (a sütőipari értékek, olajösszetétel) javulnak. A mangán nélkülözhetetlen enzimaktivátor, a szárszilárdság növeléséhez, szénhidrát, cukrok képzéséhez fontos. A Kén-S Magnézium Plusz készítmény az adalékanyagok révén gyorsan felszívódik levélen keresztül, hatóanyagai könnyen szállítódnak a növény szöveteiben, ezért látványos mennyiségi és minőségi termésgyarapodást eredményez.

 

Milyen talajokra és mikor ajánlott?

Bármilyen talajra és bármilyen kultúrára ajánlható. A legjobb hasznosulását ott tapasztaljuk, ahol nem biztosított kielégítő ellátás magnéziumból és kénből vagy kifejezetten igényes erre a kultúra. Feltétlenül szükséges magnéziumpótlás a savanyodó vagy kilúgozódott talajokon. A megfelelő kénellátásra az olajtartalmú növények a legérzékenyebbek. Az akadálytalan klorofillképzéshez elengedhetetlen a kielégítő kénellátás. A kénigényes növények, mint a repce, napraforgó, mustár, pillangós növények, káposzta-, hagyma-, gyümölcsfélék, zöldségtermesztésben tápoldatos kultúrák pótlólagos kénellátásra szorulnak. Kihagyhatatlan a kezelés intenzív talajos termesztésben, a szerves anyagok pótlásának csökkenése miatt a kéntartalmú műtrágyák (pl. szuperfoszfát, kénsavas káli) mellőzésével. Kén- és magnéziumhiányos talajokon termésnövelő hatású, az intenzív növekedés kezdetén kijuttatva pozitív hatása végigkíséri az állományt. Nem csak zöldítő hatású, serkenti az olajképződést, javítja a termés minőségét is.

 

II. Mire ad megoldást?

A szántóföldi kultúrák átlagos magnézium kivonása 10-30 kg/ha, kénigénye 15-40 kg/ha, egyes kultúrák, mint pl. a repce kiugróan kénigényes (70 kg/ha), intenzív zöldségkultúrák akár 100 kg/ha-t is igényelnek évente. A kén és magnézium elhanyagolt tápelemek, az 5.,6. helyen szerepelnek a fontossági sorrendben, és még a növekvő NPK felhasználás ellenére sem történik meg a pótlásuk. A magnézium kisebb része a klorofill centrális ionja, nagyobb része számos, több mint 300 enzimreakcióban aktiváló, főleg energiaátvivő és energiát átalakító funkcióban vesz részt. A magnéziumhiány több okra visszavezethető: magnéziumszegény talajok (homoktalajok szőlő- és gyümölcsültetvényei, primőr zöldségtermesztő körzetek), kedvezőtlen talajviszonyok (rossz talajszerkezet, kedvezőtlen vízháztartás, savanyú talajkémhatás), kedvezőtlen időjárási viszonyok (egyre gyakrabban jelentkező szárazság, erősen csapadékos időjárás), konkurens (antagonista) ionok jelenléte, amelyek a magnézium felvételét zavarják, illetve egyoldalú trágyázás, és káliumtúlsúly kialakulása.

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérjeszintézise. A korlátozott növekedés a lombozaton – a gyökérzethez képest – erősebben jelentkezik. Súlyos kénhiány esetében is fejlett, elágazó gyökeret nevel a növény, miközben a lombozat fejletlen. A kén nagyon nehezen mobilizálható, ezért a hiánytünetek a fiatalabb leveleken jelentkeznek először. A kezdeti tünetek könnyen összetéveszthetők a nitrogénhiánnyal. Attól abban térnek el lényegesen, hogy a hajtásokon jelennek meg először, miközben a nitrogénhiány kezdeti tünetei mindig az alsó leveleken mutatkoznak.

A humuszszegény, lazább szerkezetű, durva szövetű talajok kénben szegényebbek, ezekben a szervetlen kénformák dominálnak, amelyek kimosódásának veszélye jelentős. Tömörödött, levegőtlen talajokon a szerves anyagokból történő kénfeltáródás akadályozott. Az egysíkú NPK trágyázás miatt a talajbeli kénforrások megfogyatkoztak, a kertészeti és a szántóföldi kultúráknál, különösen a magas kénigényű növényeknél a hiány jelei jól megfigyelhetők. A növekvő termésátlagok egyre több ként vonnak ki a talajból. A szerves trágyák hiánya, a kénmentes műtrágyázás, a kéntartalmú növényvédőszerek visszaszorulása miatt a kénpótlás nem megoldott, mesterséges pótlásra van szükség.  A termékben a mangántartalom úgy került kialakításra, hogy a magnézium és a kén beépülését támogassa, a mangánigényt a legérzékenyebb időszakokra is biztosítsa.

A kezelés nyomán a magnézium és kén hiánytünetei, valamint a tápanyag antagononizmus elkerülhető. Az első kezelés a termés mennyiségi növelését alapozza meg, a második kezelés a minőségi mutatók javulását segíti.

 

III. Problémák, amikkel találkozhat, ha nem használja a Kén-S Magnézium Plusz levéltrágyát:

A hazai talajok háromnegyede kénhiányos, kénpótlás nélkül terméskieséssel kell számolni

A kénhiány búzán is jelentkezhet klorotikus tünetetekkel. A kénhiány a fiatalabb leveleken mutatkozik meg először, ellentétben a nitrogénhiánnyal, ami az alsó levelek kisárgulásával kezdődik.

A jó kénellátás a klorofillképzéshez elengedhetetlen, hiányában érközi kisárgulás jelentkezik a kukoricán és a repcén is.

 

IV. ELŐNYÖKÖK

  • A Kén-S Magnézium Plusz azonnal hasznosítható ként és magnéziumot tartalmaz a szemcsés műtrágyákkal ellentétben,
  • Éppen azokat a tápelemeket tartalmazza, amelyek először a klorofillképzést alapozzák meg, majd a generatív szakaszban a beltartalmi mutatókat javítják, az olajképzést fokozzák,
  • Növényvédelmi kezeléssel kombináltan is kijuttatható, de előzetesen a jó keveredést ellenőrizzük,
  • Külön költség nem terheli a kijuttatást, ha a növényvédelemmel összehangoljuk,
  • Tápelemei akkor is hatékonyak, ha a talajból nem lenne jó az ellátás.
  • Folyékony tápanyag-kijuttatás mellett sokkal jobb a tápanyagok hasznosulása, kisebbek a veszteségek, biztosabb a célba érés,
  • Minden esetben nélkülözhetetlen, ha külön kénpótlás nem történik.

 

V. Mások ezt kérdezték

1. Eddig se a napraforgóra se a repcére nem adtam külön ként, mégis működött. Miért kellene a kénes lombtrágya?

Általában elmondható, hogy talajaink kén tekintetében kimerülőben vannak, és az alacsony kénellátás a hozamok rovására megy, emellett pedig jelentősen csökken a növényekben az olajtartalom, ami ronthatja a termény értékesítési árát. Ezen jelenségek megelőzése céljából érdemes magas kéntatalmú termékeket használni.

2. Csak NPK-t szoktam kijuttatni, miért kellene hozzá a Kén-S Magnézium Plusz?

Az NPK-ban általában kevés vagy egyáltalán nincs kén, így a kénigényes növényeink kénkiegészítésre szorulnak. Emellett a Kén-S Magnézium Plusz nem csak az olajtartalmat, hanem a növények állékonyságát is növeli, így kisebb a szél kártétele és a benne lévő magnézium növeli a fotoszintetikus aktivitást, míg a mangán nem engedi lebomlani a zöld színtesteket, amelynek jelentősége van a hozamfokozásban. A mangán, mint mikroelem a napraforgónál és a burgonyánál segíti a növények gombás betegségei elleni védekezését és mérhető termésnövelő hatása is van.

3. Eddig még nem tapasztaltam hiánytüneteket, miért válasszam a Kén-S Magnézium Plusz levéltrágyát?

Nem érdemes megvárni a hiánytünetek jelentkezését, mert ha megjelennek, akkor már elkönyvelhetjük a hozam- és minőségveszteség megjelenését. Inkább megelőzni érdemes.

kn-s-magnzium-www-plantaco-com