Nagy dobás takarékosan a kénigényes növényekre

Hogy elkerüljenek a nehéz helyzetek!

Nagy dobás takarékosan a kénigényes növényekre

Hogy elkerüljenek a nehéz helyzetek!

Kén-S CinkBór a tavaszi vitamin

Egyedi összeállítású szuszpenziós lombtrágya a kénigényes kultúrákra extra mikroelem tartalommal. Cinktartalma a korai életfolyamatokra kedvező, a gyökérfejlődéshez nélkülözhetetlen támogató elem. A bór esszenciális mikrotápanyag a generatív folyamatokhoz, termésképzéshez. Kéntartalma a kénigényes kultúrákban (repce, napraforgó, hagyma, káposztafélék) a fehérje szintéziséhez elengedhetetlen. A cink-, bór- és kéntartalom együttese olyan kiegészítést jelent a makroelemes táplálás mellett, amely hatékonyan felszívódó, ezért a gyökérképzéstől a termésérésig segíti a növény szintetizáló és védő folyamatait. Ez kiemelkedő termésbiztonságot, mennyiségi és minőségi javulást jelent a gazda számára, különösen, ha valamilyen környezeti stressz is felléphet. A Kén-S CinkBór kijuttatása az egyébként is szükségszerű növényvédelmi kezelésekkel jól kombinálható, így extra műveleti költséggel nem kell számolni.

Miért hatékony?

Az olajos magvú növények, káposztafélék, hagyma kifejezetten érzékenyek a jó kénellátásra. Egy átlagos termésű napraforgó legalább 30 kilógrammot igényel hektáronként, emellett minimum 100 g cink és 200 g bór is szükséges a zavartalan fejlődéshez. A hazai talajok kétharmadán ezekből a tápelemekből elégtelen a szolgáltatás. A Kén-S CinkBór specifikus összetétele biztosítja a zavartalan fejlődéshez szükséges tápelemek harmonikus arányát és mennyiségét, ezeknek a tápanyagoknak a hiányából adódó terméskieséssel a kezelés után már nem kell számolni. A kezeléssel nagy tömegű, mélyre hatoló gyökérzet alakul ki, ennek köszönhetően a termelődő erős gyökérsavak jobb tápanyagfeltáró képességet, ezáltal intenzívebb vízfelvételt tesznek lehetővé. A jobb tápanyag- és vízellátás pozitívan kihat a teljes vegetációs időszakra, serkenti az anyagcsere folyamatokat. Környezeti stresszel szemben ellenállóbbá teszi a növényt, támogatja a generatív folyamatokat, ezzel fokozza a termésbiztonságot.

Milyen talajokra és mikor ajánlott?

Azokra a talajokra ajánljuk, ahol nem biztosított a jó kén- és mikroelem szolgáltatás. A magasabb mésztartalmú vagy szerves anyagokkal jobban ellátott talajokban a mikroelemek lekötődnek, nem érhetők el a növények számára. A könnyű homokos talajokban a mikroelemek alacsony készletekkel fordulnak elő, a hiánytünetek könnyebben megjelennek. A tömörödött, levegőtlen termőhelyeken szintén gyenge a felvehető mikroelem készlet. Mikroelem hiány akkor is fellép, ha egyoldalú a trágyázás, a túlzott nitrogénezés megbontja a tápanyagegyensúlyt.

A kénigényes növényeknél megkerülhetetlen a használata, ha a vetésforgóba a repce és a napraforgó gyakran visszakerül. Minden olajos magvú, keresztes virágú, hagymás növények tápanyag utánpótlásában nélkülözhetetlen, ha egyéb kémpótlás nem történik. A kezelésnek különösen nagy jelentősége van a termésbiztonság fokozásában, ha később stresszelt lesz a növény (pl. időjárási szélsőségek, felszaporodó kártevők, gyomirtás).  Még virágzás előtt juttassuk ki, hogy ne veszítsünk semmit az előnyökből.

Kén -S CinkBór műtrágya összetétele és alkalmazási módjai

Kén -S CinkBór  műtrágya összetétele és alkalmazási módjai

Mire ad megoldást?

Mire ad megoldást?

Az egyoldalú növénytáplálás mellett hamar kialakulnak hiánytünetek, ezek jellegzetes levélelváltozások formájában is megmutatkoznak.

A Kén-S CinkBór segít megelőzni a hiányos táplálás miatti terméskiesést.

Az olajos magvúak termőhelyének több mint kétharmadán kénhiányosak a talajok.

A Kén-S CinkBór lombtrágyázás minden esetben kihagyhatatlan az olajos magvúak, keresztes virágzatúak és hagymafélék technológiájából, ha a talajból nem elégséges a kén és mikroelem ellátás és stresszhatásoknak is kitett a növény.

A lúgos, szikes, meszes, alacsony szerves anyagtartalmú, tömörödött talajokon termesztett olajos magvú növények pótlólagos kén és mikroelem ellátására szorulnak.  Hazai talajainknak több, mint kétharmada kén- és mikroelem-hiányos.

Az intenzív növekedés időszakában nagymérvű a sejtosztódás, sejtmegnyúlás, ami a sejtállomány hígulásával jár. Ennek következtében a tápelemek, elsősorban a mikroelemek koncentrációja leesik, megnő a hajlam a hiánytünetek kialakulására.

A hiánytünetek megjelenése már visszafordíthatatlan terméskieséssel jár, ezért még a látható tünetek megjelenése előtt adjuk ki a kén- és mikroelempótlást. Legérzékenyebb a hajtás- és gyökércsúcsok jó mikroelem-ellátására, az intenzív fejlődés alatt kijuttatott Kén-S CinkBór lombtrágyával elkerülhetők a hiánytünetek.

A kezelés következtében erősebb, koncentráltabb lesz az együttvirágzás, ezzel jelentősen csökkennek a kipergési veszteségek, kisebb lesz a következő évi árvakelés.

Abban az esetben is nélkülözhetetlen a mikroelemes lombtrágyázás, ha a tápanyag-kijuttatás gerincét a nitrogénezés adja, az egyéb tápanyagok pótlása (kén és mikroelemek) kimarad. Ez néhány év alatt teljesen felborítja a tápanyag kínálatot, különösen a mezo- és mikroelemek ellátása válik hiányossá, hamar kialakulhatnak a hiánytünetek.     

A lombon kijuttatott tápelemek közvetlenül és maradék nélkül érvényesülnek, nincsenek veszteségek, mint a szilárd formájú műtrágyáknál.

A Kén-S CinkBór használatával még akkor is jobb a terméspotenciál, ha nem kedvezőek az időjárási viszonyok vagy gyomirtás miatt stresszelt a növény.

Az egyoldalú növénytáplálás mellett hamar kialakulnak hiánytünetek, ezek jellegzetes levélelváltozások formájában is megmutatkoznak. A Kén-S CinkBór segít megelőzni a hiányos táplálás miatti terméskiesést.

Problémák, amikkel találkozhat, ha nem használja a Kén-S CinkBór folyékony levéltrágyát

Problémák, amikkel találkozhat, ha nem használja a Kén-S CinkBór folyékony levéltrágyát

A kénhiány levéltüneteket és olajtermés kiesést okoz a repcében is

A kén minden növény esszenciális tápeleme, még kukoricán is kialakulhatnak hiánytünetek

Olyan jelenséggel találkozott a növényen, amelyre nem tudja a megoldást?

 Kén-S CinkBór előnyei

Kén-S CinkBór előnyei

A Kén-S CinkBór folyékony lombtrágya a mikroelemeket kelatizált formában hordozza, így sokkal hatékonyabb a bejutásuk a levélszövetbe. Onnan azonnal képesek bekapcsolódni az enzimatikus folyamatokba, hamar kialakítják a tápelemek közötti egyensúlyt.
Éppen azokat a tápelemeket tartalmazza, amelyek a gyökér megújulásához és az olajképződéshez szükségesek, ezért még aszály mellett is jobb lesz az olajtermés.
Növényvédelmi kezeléssel kombináltan is kijuttatható, de előzetesen a jó keveredést ellenőrizzük.

Külön költség nem terheli a kijuttatást, ha a növényvédelemmel összehangoljuk.

Mikroelemei akkor is hatékonyak, ha a talajból nem lenne jó az ellátás.

Folyékony tápanyag-kijuttatás mellett sokkal jobb a tápanyagok hasznosulása, kisebbek a veszteségek, biztosabb a célba érés.

A harmonikus tápanyag-ellátottsággal elősegítjük az alaptrágyákkal kiadott makro- tápelemek jobb hasznosulását, a víz hatékonyabb felvételét.
Egészséges, jól táplált növény kevesebb vízzel is jobb termésre képes, egyúttal kisebbek a növényvédelmi költségek is.

Mások ezt kérdezték:

Mások ezt kérdezték:

Gazdálkodóink ezt kérdezték:

Összeszedtük és folyamatosan bővítjük azon kérdések körét, amelyeket a gazdálkodók kérdeztek tőlünk.

Régebben nem használtunk kénes trágyát – most miért van rá szükség?

A talajból könnyen kimosódnak a kéntartalmú vegyületek. Míg régen az ipar magas légköri kénszennyezése miatt pótlódott folyamatosan a kiürült mennyiség, addig ma az új környezetvédelmi előírásoknak és az ipar visszaesésének köszönhetően nem pótlódik elegendő kén a talajba.

Kell-e attól tartanom, hogy melegben a kén perzselni fog?

A Kén-S CinkBór 25C° alatti hőmérsékleten nem perzsel, de 25C° felett más növényvédőszer kijuttatása is kockázatot jelent.

Miért jobb a kénes trágya mint a nitrogénezés?

Egyoldalúan kén nélkül a nitrogén műtrágya nem tud hasznosulni, mivel a fehérjék általában kén és nitrogén vegyületekből épülnek fel, ami a növények szerkezetét adja.

Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!

Plantaco kedvezményprogram

Plantaco kedvezményprogram

Ha szeptember 30-ig Viszonteladóink bármelyikénél minimum nettó 100.000 Ft értékében vásárol, és elküldi részünkre a vásárlást igazoló számlákat, visszatérítjük Önnek a vásárolt termékek értékének 3%-át!

 

Olvassa, amit mi olvasunk!

Olvassa, amit mi olvasunk!

kn-s-cink-br-www-plantaco-com