ŐSZI BÚZA

I. TERMESZTÉSTECHNOLÓGIA

II. PLANTACO TERMÉSNŐVELŐ ANYAGOK

III. TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSI TECHNOLÓGIÁK

IV. LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Termesztéstechnológia

Termesztéstechnológia

Az őszibúza-termesztés tápanyag utánpótlásának legfőbb sajátosságai:

 • Nem kifejezetten magas tápanyagigényű növényfaj.
 • A megfelelő fehérje/szénhidrát arány, a sütőipari érték a tápanyag ellátás minőségétől függ.
 • A tél beállta előtt az őszi búzának megfelelő fejlettségi szintet kell elérnie.
 • A lombtrágyázás már ősszel sem hiányozhat a technológiából, mert ezzel elősegítjük a megfelelő gyökérképződést és javítjuk a télállóságot.
 • A tavaszi regenerációhoz a növény nagyobb mennyiségű, könnyen felvehető tápanyagot igényel.
 • A terméseredményeket még jó tápanyagellátás mellett is erősen befolyásolja a virágszervek kifejlődése során az abban a pillanatban rendelkezésre álló réz, kén és bór mennyisége.

A mennyiségi és minőségi terméshez a mikroelemek nélkülözhetetlenek. Hazai talajaink mikroelemekből általában szűkölködnek, nekünk kell biztosítani a folyamatos ellátást.

 • ősszel starter formában a gyökérzónát ellátjuk,
 • tavasszal már csak levéltrágyaként juttathatjuk ki,
 • intenzív növekedési szakaszban gyors növényi reakciót váltanak ki,
 • hatékonyabb tápanyag- és vízhasznosítást eredményeznek,
 • mérséklik a stresszhatások miatti terméscsökkenést.

A mennyiségi eredményekhez minden mikroelemre szükség van, a szemtermés minőségéhez a mikroelemek közül főként a kén (S) és a réz (Cu) jó ellátása szükséges.

 Az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások miatt egyre kevesebb a légköri kiülepedés által a talajba jutott kén mennyisége, így a jövőben fokozottabb figyelmet kell szentelni a kén utánpótlásra, amely esszenciális fehérjealkotó, a sikér fő összetevője. Kén hiány esetén elsősorban a levelek sárgulása figyelhető meg, a sütőipari érték leromlik.

 A réz hiánya főként a nagy szénsavas mész- és a nagy humusztartalmú talajoknál fordulhat elő.  A rézhiány az őszi búzánál a levélcsúcsok kifehéredésével kezdődik, majd keskeny összesodródott levelek képződnek. Súlyos rézhiány esetén hiányos kalász képződik.

A Plantaco levéltrágyák gyorsan és hatékonyan felvehető formulációban, kielégítő mikroelem-ellátást biztosítanak a legérzékenyebb időszakokban is. Az összes esszenciális mikroelemet tartalmazzák, a kezelések ismétlésével az őszi búza teljes mikroelem igénye lefedhető.

A Plantaco Kft. az egyes növényi kultúrák összes fejlődési szakaszára kínál termésnövelő készítményeket. Mikrogranulátumaink és lombtrágyáink fejlesztése során az elterjedt hazai technológiákba illeszthető, az adott növény igényei szerinti optimális tápelem-ellátottságát tartottuk szem előtt. Sikerült elérnünk azt, hogy termékeink használatával a maximális termést megalapozó növényi fejlődés is elérhető.

 

A növény adott fejlődési fázisában szükséges tápelemeket biztosító termékeink kiválasztásánál az alábbi adatokat szükséges figyelembe venni:

 • a vetőmag terméspotenciálját,
 • a fajta/hibrid vetőmag specifikus igényeit,
 • a talaj adottságait,
 • a termesztési viszonyokat.

A helyesen kiválasztott termésnövelő anyagaink a gazdálkodó a legjobban megtérülő befektetései lesznek.

Emlékeztetőül: A mikroelemek harmonikussá teszik a tápanyagellátást, ezzel megalapozzák:

 • a mennyiségi és minőségi termést,
 • a kiváló növényi kondíciót,
 • a környezeti stresszel szembeni ellenállóképesség fokozását,
 • a növény természetes önvédelmének kialakítását.

A levéltrágyázás az a technológiai elem, amellyel a különböző fejlődési fázisok extra tápelemigénye maradéktalanul kielégíthető. A mai korszerű levéltrágyák minden elterjedt termesztéstechnológiába jól beépíthetők.

 

A levéltrágyázás a talajon keresztül kiadott makroelem-  utánpótlás (NPK) mellett az adott fejlődési fázis aktuális makro- és mikroelemigényét szolgálja ki azonnal beépülő formában.

 

A levéltrágyák növényvédelmi kezelésekkel kombinálva, költségtakarékosan kijuttathatók és segítségükkel a növényvédelmi szerek hatékonysága is megnövelhető.

A korszerű növényvédelem alapja a növény jó kondíciója.

Plantaco   termésnővelő anyagok őszi búzára

Plantaco   termésnővelő anyagok őszi búzára


CSÁVÁZÁS

CSÍRÁZÁS, KELÉS

BOKROSODÁS, SZÁRBA INDULÁS

KALÁSZOLÁS, TERMÉKENYÜLÉS

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

CSÁVÁZÁS

CSÁVÁZÁS

 • A PlantaMix® Plusz már csávázószerként is képes biztosítani a keléshez, korai fejlődéshez nélkülözhetetlen mikroelemeket. A csíranövénynek magas a mikroelem igénye, amely csak optimális talajnedvesség mellett áll a szükséges mértékben rendelkezésre a talajoldatban. PlantaMix® Plusz csávázással már a mag felületére felvihetők a csírázáshoz szükséges könnyen felvehető mikroelemek. Így már a talajharmat is elegendő a mikrotápelemek felvételéhez és az erőteljes meginduláshoz. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a rügyecske ne merüljön ki a talajfelszín áttörése előtt. A gyököcske az erőteljes fejlődésnek köszönhetően gyakran csak a száraz rétegen átjutva képes az éltető nedvességet elérni, ami szintén elengedhetetlen a további fejlődéshez.

PLANTAMIX® PLUSZ

CSÍRÁZÁS, KELÉS

CSÍRÁZÁS, KELÉS

 • A csíranövény növekedését alapvetően befolyásolja, hogy mekkora gyökértömeget tud nevelni, amihez a vetőágyban könnyen felvehető foszforra van szüksége. Ennek a célnak az elérését segíti a vízben jól oldó, magas foszfortartalmú RadiStart® P-max mikrogranulátum.

RADISTART® P-MAX

 • Gyakori probléma, hogy a mészszegény, savanyú talajokon hiába erős a gyökérfejlődés, mégis alacsony a tápanyagfelvétel, mert kalcium hiányában gyéren alakulnak ki a gyökérszőrök, ezért azok csak kis felületen tudnak tápanyagot felvenni. Ezekre a talajokra fejlesztettük ki a Radistart® S-Oil mikrogranulátumot, ami a dús gyökérszőrök kialakulása mellett ként is szolgáltat a növénynek. Ezzel ellensúlyozza a nitrogén szövetmegnyújtó hatását, növekszik a szárazanyag beépülése. A kész tápanyagok szállítását serkenti a benne lévő bór, amely később fontos szerepet játszik az áttelelésben.

RADISTART® S-OIL

 • A kezdeti fejlődés alapvetően befolyásolja a lehetséges terméshozamot, ezért itt érdemes munkát fektetni a hiánytalan egészséges állomány kialakításába. Fontosnak tartjuk, hogy olyan terméket fejlesszünk, ami könnyen, akár többféle úton is segít a célunk elérésében! Ezt remekül szolgálja a Radistart ®FL+Bór, ami több ponton beilleszthető a technológiába és azon keresztül a tökéletes kezdeti fejlődéshez nyújt segítséget. Már akár a baktériummal történő tarlókezelésnél bekeverhető és egymenetben kijuttatható. Beinjektálható a vetőágyba, vagy az első lombleveleit hozó kis növényekre permetezhető pl. rovarölőszerekkel együtt, mellyel megalapozzuk a kiváló starterhatást. Továbbá az ősz nem mindig eredményez optimális fejlettségű növényállományt, az áttelelés kockázatát eredményesen csökkenthetjük a Radistart®FL+Bór november eleji kijuttatásával.

RADISTART® FL+BÓR

BOKROSODÁS, SZÁRBA INDULÁS

BOKROSODÁS, SZÁRBA INDULÁS

 • Tél végén, kora tavasszal a búza intenzív fejlődésnek indul, de a talaj és a levegő hőmérséklete közötti jelentős eltérés tápanyag-felvételi zavarokat, elsősorban foszforhiányt eredményez. Ekkor még a növényeken gyakoriak a fagysérülések. Ezek gyógyulásához nagy mennyiségű energia szükséges a növénynek, de tápelemek hiányában ez nem áll rendelkezésre. Kézen fekvő megoldás a sebek gyógyítására a Fitonatúr Aktív gyógynövényes komposzt kivonat, amely segít megelőzni a sérülések nyomán felszaporodó fertőzéseket, másrészt rovarriasztó hatásával jelentősen támogatja a növényvédelmet. A vegetációs időszak alatt többször is felhasználható környezeti ártalmak csökkentésére és jól beilleszthető az integrált növényvédelembe. A termék előállítása két komponensbe történik, melyeket felhasználás előtt 1:1 arányban össze kell keverni.

FITONATUR AKTÍV

 • A búza robbanásszerű tavaszi fejlődését sokszor nem tudja a talaj tápanyag-feltáródási dinamikája követni, ezért a gyökér csökkent tápanyagfelvétele korlátozza a növekedést/fejlődést, ami csapadék hiányában még erősebben jelentkezik. Ezekben az időszakokban, a töretlen fejlődés érdekében az intenzív növekedés kezdetén a Speedy™ Max AlgitZeon kiváló nyújtott hatású nitrogén formái elősegítik a maximális fotoszintetizáló levélfelület kialakulását.

SPEEDY™ MAX ALGITZEON

 • A felfokozott vegetatív fejlődés és a virágocskák differenciálódása intenzív fotoszintézist igényel, amihez folyamatosan jó magnéziumellátás szükséges. Ha a magnézium felvételhez kedvezőtlenek a talajkörülmények (pl. könnyű savanyú talajok, túlzott káliumellátás, száraz vagy éppen belvizes talajviszonyok, fejletlen gyökérzet), nem tud elegendő magnéziumot felvenni a növény, ami levélcsíkozottság formájában tüneteket is okoz. Még a hiánytünetek megjelenése előtt észrevétlenül lecsökken a tápanyagok beépülése, a szénhidrát és fehérjeszintézis visszaesése lerontja a magképzést, visszaesik az ezerszem tömeg. Ekkor gyors, hatékony megoldást nyújt a Kén-S Magnézium levéltrágya, hiszen könnyen felvehető magnéziumot biztosít a növénynek, emellett ként is szolgáltat azokon a talajokon, amelyeken ez korlátozottan áll rendelkezésre. A kéntrágyázás jobb nitrogén hasznosulást, kedvezőbb fehérje összetételt eredményez, végső soron javítja a sütőipari értéket.

KÉN-S MAGNÉZIUM

 • Amennyiben megfelelőek a környezeti tényezők, az intenzív növekedési szakaszban a nitrogén túlsúlyt mikroelemes kiegészítéssel kompenzáljuk. Ez megteremti a vegetatív-generatív egyensúlyt, jó kondíciót biztosít, csökkenti a betegségekre való fogékonyságot. A PlantaMix® Plusz levéltrágya a teljes mikroelem sort tartalmazza, így elkerülhetők a hiánytünetek még a gyenge mikroelem szolgáltató talajokon is, mint pl. savanyú vagy lúgos kémhatásnál vagy a könnyű homoktalajoknál.

PLANTAMIX® PLUSZ

KALÁSZOLÁS, TERMÉKENYÜLÉS

KALÁSZOLÁS, TERMÉKENYÜLÉS

 • Köztudott, hogy kalászosoknál virágzásban a jó rézellátás kerül fókuszba. Több évtizedes kísérleti munka igazolja, hogy a pollenképződés előtti rézkezelés a hozamot, valamint a minőségi paramétereket egyaránt javítja. Az Azoszul Réz komplex kötésű réz formulációja lombon keresztül kijuttatva hatékony ellátást biztosít ebben az érzékeny időszakban. Különösen a nagy mésztartalmú talajokon kell gondoskodni az extra mikroelem pótlásról, ahol a talajból történő ellátást a lúgos kémhatás leblokkolja. A megtermékenyítést a réz mellett a bór és a molibdén egyaránt serkenti.

AZOSZUL RÉZ

 • A virágzáshoz, terméskötéshez nélkülözhetetlen mikroelemeket a szükséges arányokban hordozza a Radistart® FL+Bór levéltrágya. Emellett a lúgos talajokra jellemző foszforhiányt is kezeli, ami elengedhetetlen a magképzéshez.

RADISTART® FL+BÓR

 • Amennyiben még nem történt kénpótlás a vegetációs időszakban, akkor a Kén-S CinkBór nem csak a jó kötődést segíti elő, hanem a kéntartalmú fehérjék szintézisét, végső soron a gabona sütőipari mutatóit javítja.

KÉN-S CINKBÓR

 • A Fitonatúr Aktív szintén bevethető ebben az érzékeny szakaszban, ha nagy a rovarnyomás az állományban (búzalégy, gubacsszúnyog, szipolyok, poloskák stb.). A Fitonatúr Aktív nemcsak a sebzési nyomok begyógyítását segíti, hanem rovarűző hatásával besegít a virágzatot, termést károsítók távoltartásában és a növény stressztűrésének fokozásában. A termék előállítása két komponensbe történik, melyeket felhasználás előtt 1:1 arányban össze kell keverni.

 

FITONATUR AKTÍV

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

 • A terméskötés után legfontosabb tápelem a kálium. Kötött talajokon általában jó a káliumellátás, azonban száraz körülmények között az agyagásványok beépítik és ezzel felvehetetlenné teszik ezt a tápelemet. A homoktalajok kálium-szolgáltatása egyébként is alacsony, nem tudja természetes módon kiszolgálni a növényt. A PlantaKáli levéltrágya azonnal hasznosuló formában segíti a magok kifejlődését alacsony káliumszolgáltatás esetén. A káliumos kezelés hatására megnő az ezermagtömeg és javul a minőség azáltal, hogy kiegyensúlyozza a nitrogénes fejtrágya mennyiségnövelő hatását.

 

PLANTAKÁLI

Elterjedt tápanyag-utánpótlási technológiák különböző termesztési szintekhez

Elterjedt tápanyag-utánpótlási technológiák különböző termesztési szintekhez


A termelés intenzitása, a választott fajta/hibrid termőképessége, a megcélzott termésszint alapján általában 3 eltérő technológiai szintet alkalmaznak az őszibúza-termesztők: minimum szint, közepes intenzitású szint, „haladók” szintje. Mindhárom szintben helye van a levéltrágyázásnak, nélkülözhetetlen kiegészítője az NPK pótlásra fókuszáló tápanyag utánpótlásnak. A mai őszi búza vetőmagok terméspotenciálja lényegesen nagyobb, mint a hazai átlagos terméseredmények, ezért minden technológia továbbfejleszthető. Ennek hatékony eszköze a levéltrágyázás széleskörű beépítése a termesztési gyakorlatba, vagyis ahogyan a „profik csinálják”.

 

Az I. technológiai szint (minimum szint) kisebb ráfordítással egy technológiai minimumot biztosít, amellyel az alacsony intenzitásnak megfelelő termésszint érhető el.

 

I.  technológiai szint (minimum szint)

A II. közepes intenzitású technológia (biztonságos szint), akik a termesztési kockázatokat próbálják csökkenteni úgy, hogy harmonikus tápanyagellátásra törekednek a makro-mikroelem ellátásban, ezzel alapozzák meg a termésbiztonságot.

II.  közepes intenzitású technológiai szint (biztonságos szint)

A III. technológiai szint (a “haladók” szintje): fokozott tápanyag utánpótlással és agrotechnikai lehetőségeik kihasználásával adott körülmények között a maximális termésre törekednek

III.  technológiai szint (a “haladók” szintje)

* Az őszi starterhatás elérhető mikrogranulátum szóróval kijuttatható Radistart S- oil szilárd termékkel, vagy  4-6 leveles állapotban folyékony levéltrágya formában kijuttatva .

A IV. technológiai szint (“profi szint”) : Az extra termésszint érdekében az összes termesztéstechnológiai elemet magas szinten alkalmazzák. A termés mennyiségéért és minőségéért is hajlandók áldozni, a jobb értékesítési pozíció érdekében tápanyag-utánpótlási rendszerüket a teljes technológiával összehangoltan kívánják megvalósítani.


IV.  technológiai szint, ahogy a ” profik” csinálják

* Az őszi starterhatás elérhető mikrogranulátum szóróval kijuttatható Radistart S- oil szilárd termékkel, vagy  4-6 leveles állapotban folyékony levéltrágya formában kijuttatva . 

szi-bza-www-plantaco-com