Költséghatékony válaszok aszály idejére Plantaco lombtrágyákkal

Költséghatékony válaszok aszály idejére Plantaco lombtrágyákkal

Napról-napra több telefont kapnak szaktanácsadóink. A gazdák azt kérdezik, hogy mit lehet tenni a haszonnövényekkel ebben a nagy szárazságban?
Éppen a legérzékenyebb szakaszban kapta el a vízhiány a búzát és a repcét. A száraz talaj sem vízzel, sem felvehető tápanyagokkal nem tudja kellően ellátni a növényeket, pedig azok alegfontosabb, a terméshozó fenológiai szakaszba értek. Ilyenkor legnagyobb az energiaigényük, legnagyobb a mikroelemigényük. Mikroelemek lombon keresztüli pótlásával csökkenthetjük a szárazság okozta terméskiesést.

A mikroelemhiány fokozottan kiteszi az állományokat a környezeti stresszhatásoknak, mert mikroelemek nélkül egy növény sem tudja beindítani a védekezési mechanizmusokat. A generatív szakaszban fellépő szárazságnak többszörös negatív hatásával kell számolnunk, ha figyelmen kívül hagyjuk a lombtrágyázás nyújtotta lehetőségeket:
• előbbre tolódik a termésképzési szakasz
• gyenge, fejletlen virágképletek, rövidebb kalász, gyengébb elágazódás a repcében
• a légköri pára hiánya rontja a terméskötődést
• a csökkent levélfelület visszafogja a szemek fejlődését
• szárazabb talajban csökkent a tápanyag felvétel, a korábbi műtrágyák nem érvényesülnek

Lombtrágyázással sokat javíthatunk a terméskilátásokon, mert így azonnali és megfelelő arányú tápanyagokat biztosítunk, amelyek száraz talaj mellett is hatékonyak. Vízhiányban a mikroelemek pótlásával tudjuk leginkább szabályozni a növényt, elősegíteni a jobb vegetatív/generatív arányokat, csökkenteni a termés kiesést.

Plantaco Csapadékváró csomag

A Plantaco szaktanácsadói egyedi lombtrágya kombinációt ajánlanak az aszály sújtotta vidékre:
a Csapadékváró csomagot, mely 40 l Speedy EK-t és 20 l PlantaShot Zöld Ászt tartalmaz

Speedy EK, a nitrogéntúlsúlyos lombtrágya
A könnyen felszívódó nitrogén-kombináció, azonnal nyújt enyhülést a növénynek, hatása azonban hosszú ideig kitart.
– Rengeteg nitrogént (24,0 m/v%) tartalmaz, melyből NH2 (Karbamid-nitrogén) 12,0 m/v%, NO3 (Nitrát-nitrogén) 6,0 m/v% és ugyanennyi Ammónium-nitrogén
– Kén (0,4 m/v%), Kén-trioxid (1,0 m/v%) mezoelemek a fehérjék bioszintézését segítik, melynek hiányában a növények fejlődése lassabb lesz és kötődési problémák léphetnek fel
– Cink (0,5 m/v%) tartalma az intenzív gyökérképződésért felelős

PlantaShot Zöld Ász a „folyékony humusz”Plantaco PlantaShot Zöld Ász folyékony humusz levéltrágya
Az aszály okozta stresszhelyzetben a növénynek nem jut már elég energiája a megfelelő tápanyagfelvételre és hasznosításra, mely elsősorban a fejlődését gátolja, másodsorban a termés minőségét!
Termelőink visszajelzése szerint hosszabb virágzást és erőteljesebb kötődést, a regenerációs képességek megnövekedését is elősegíti a makroelemekben dús, de ezek mellett jól hasznosuló réz-, cink- és bórtartalmú PlantaShot Zöld Ász!
Részletes adatlapja itt tekinthető meg >>

A Csapadékváró csomagot viszonteladóinknál és szaktanácsadóinknál keresheti a készlet erejéig!

Termékeinkkel és technológiáinkkal kapcsolatban kérje ki területileg illetékes szaktanácsadónk javaslatát, akár online vagy telefonon! >>>

 

Talajfertőtlenítés barátságosan

Talajfertőtlenítés barátságosan

Kit ne érdekelne ez? Hiszen a kémiai talajfertőtlenítés nem csak drága, de drasztikus is!

 

A talajlakók a kapások réme

A fonálférgek szívogatása, a rágó szájszervű lárvák, a tücskök, csigák, drótférgek, legyek, hangyák gyakran okoznak látszólag indokolatlan hervadást, pusztulást. Kóstolgatásuk nyomán a gyökereken megjelenő nyitott sebek, hegek, bőrszöveti sérülések nem „csak” tőpusztulást okoznak, hanem utat nyitnak a kórokozóknak, a ritkább állomány a gyomoknak is kedvez, általánosságban meggyengül az állomány.

Mi az oka a károsítók felszaporodásának?

A mai, kémiai szerekre alapozott talajfertőtlenítés sérülékennyé teszi a természetes egyensúlyban lévő életközösséget. Elsőként a hasznos lakók pusztulnak el, ezáltal a káros szervezetek még hamarabb felszaporodhatnak, a talaj ökológiai egyensúlya megbomlik. A káros szervezeteket egyre nagyobb ráfordításokkal próbáljuk féken tartani, eközben a hasznos közösség gyengül, fajszáma lecsökken. Be kell látnunk, az egészséges talajhigiéniát nem tudjuk kémiai szerekkel megtartani, a természet közeli megoldások vezethetnek el egy fenntarthatóan működő, egyensúly közeli állapothoz.

Állományban talajfertőtlenítést már egyáltalán nem tudunk végezni – de egy természetes védőzónát minden gyökér mellett kialakíthatunk! Már létezik ilyen természetközeli megoldás:

Mineral Starter – nemcsak testőre a gyökérnek, kondicionáló a növénynek – természetes bioaktív molekulák (lenolaj) speciális hordozó kőzetőrleményen (zeolit).

Mineral Starter – a megelőző aktív védelem

Különösen sorkezelésre ajánlott a gyökérzóna közelében, de a teljes állománykezelés is hatékony. Célzottan a gyökérhez juttathatjuk vetéssel egy menetben a vetőágyba, de kelés után is makrogranulátum formában pl. kultivátorral kezelve a felületet.

Miért előnyösebb, mint egy kémiai fertőtlenítés?

Mert állományban is használható!

 • a károsító szervezeteket elriasztja, a talaj hasznos szervezeteit megkíméli,
 • egyúttal talajt javít és növényt is kondicionál,
 • nincsen várakozási idő, nincsen szermaradvány,
 • a kezelések ismételhetőek, nincsenek korlátozások,
 • költség- és környezetkímélő technológia.

Szántóföldi növények

Környezetkímélő, gazdaságos megoldás talajlakók távoltartására és károkozásuk megakadályozására: Hatékony védelmet nyújt 10-20 kg/ha Mineral Starter sorkezelésben.

Kertészeti kultúrákban szabadföldön és talajos hajtatásban

A Mineral Starter sorkezelésben többször ismételve egész tenyészidőszakra távol tartja a rovarokat, a kultúrnövény egészséges marad. Kis kultúrákban, ahol nincsen engedélyezett talajfertőtlenítő szer pl. levélzöldségek, cékla, gyógy- és fűszernövények, különösen javasolt megelőzésre. Ajánlott dózis: 10-20 kg/ha egyszeri kezelésre. Káros hatások többszöri kezelésben sem lépnek fel.

Házi kertek

A nem megfelelő vetésváltás, higiéniai hiányosságok (pl. komposztban), szomszédos fertőzött területek fokozzák a talajból támadó rovarok károkozását.

4-5 kg/1000 m2 dózisban ültetéssel együtt, vagy állományban teljes felületre bedolgozva, az Mineral Starter nagy segítség a megelőzésben.

 

Termékeinkkel és technológiáinkkal kapcsolatban kérje ki területileg illetékes szaktanácsadónk javaslatát, akár online vagy telefonon! >>>
//www.plantaco.com/kapcsolat/

Járványos idők sem korlátozhatják az őszi vetéseket – segítsük a jó termést!

Járványos idők sem korlátozhatják az őszi vetéseket – segítsük a jó termést!

Gyönyörűen megindultak az állományok, de a stressz nem csak a gazdát, a kalászosokat, repcét sem kerüli el. Az őszi vetést a környezet nagy ingadozásai (hő, csapadék, UV) teszik próbára. A töretlen fejlődést leggazdaságosabban levéltrágyázással tudjuk segíteni. Azért is most szólunk, mert levéltrágyáink az egyébként is éppen aktuális növényvédelmi permetezésekkel összehangoltan kijuttathatók. A tavaszi műtrágyák nagy része már kint van, de gondolnunk kell a kiegészítő mikroelemes trágyázásra is. Ezzel harmonikus lesz a tápanyag ellátás, ami több szempontból lényeges:

 • egyenletes és töretlen lesz a fejlődés,
 • kevesebb növényvédelmi permetet kíván, ami bőven behozza a lombtrágya költségét,
 • a környezeti megpróbáltatások kevesebb termésvesztést okoznak.

Nem utolsó sorban: jobb termés lesz, annak is jobb a minősége!

A kalászosok intenzív növekedésének (bokrosodás, szárba indulás) specialistája a Speedy Max Retard folyékony levéltrágya. Ez ugyancsak nitrogén túlsúlyos, de azt a nélkülözhetetlen mikroelemek dúsítják. Semmivel nem helyettesítő előnye, hogy olyan különleges nitrogén formákat tartalmaz, ami tartós ellátást biztosít, mellette a növényvédelmi problémák is könnyebben elkerülik az állományt.

A repce kiegészítő tápanyagozásának tavaszi kulcsa a PlantaShot Ca+. Szintén folyékony, permet formában kijuttatható, minden kétszikű növény kedvence. A kalcium létfontosságú a szárszövetek kialakulásához, a hajtás növekedéshez, a töretlen fejlődéshez. A kezelés kipótolja a talajból korlátozottan (pl. hideg, aszály stb. miatt) elérhető kation készleteket. Ezzel sokat tudunk tompítani a környezeti stressz következményein.

Még egy érvünk, hogy most tényleg ne hagyja ki a mikroelemes levél permetezést: a mikroelemeket akkor veszi fel a növény legjobban, amikor van hozzá elég nitrogén. Ön kiszórta már a nitrogént?

Csávázással a vetőmag teljesítménye fokozható

Csávázással a vetőmag teljesítménye fokozható

Az a legdrágább vetőmag, amelyik nem kel ki.

Eddig a vetőmagcsávázás gyakorlatában valamilyen növényvédőszeres (gomba-, rovarölő) bevonatot alkalmaztunk, azzal a céllal, hogy a talaj higiéniai állapotát javítsuk, és a kezdeti fejlődéshez távol tartsuk a károsítókat. A csávázással felvitt peszticidek a korai szakaszban hatékonyabbak, mintha a teljes termesztő felületet permeteznénk le. Az alacsony szerigény miatt környezetkímélő és gazdaságos ez a módszer. Az agrotechnika fejlődése megnyitotta az utat más, termésnövelő hatású anyagok felvitelére is. A világ fejlett mezőgazdasággal rendelkező régióiban egyre nagyobb teret hódít a mikroelemes, folyékony műtrágyákkal kezelt vetőmagok használata, ami újabb pluszt ad a vetőmagok biológiai teljesítményéhez.  A hazai termesztőknek is van már lehetőségük a mikroelemes csávázásra. A mikroelemes lombtrágya magra is felvihető, így a korai szakaszban a talaj mikroelem hiányosságait kipótolja, összetétele a kezdeti fejlődés zavartalan beindítását szolgálja. 

A mikroelemek nélkülözhetetlenek a kelés-korai fejlődés minden fázisában. Mikroelemes csávázással már a kelő mag mellé „csomagoljuk” megfelelő összetételben:

 • Csírázás

Elsőként a mag vizet vesz fel + kis mennyiségben mikroelemeket az enzimatikus folyamatok beindításához szükségesek. Fokozódik a mag oxigénfelvétele, az enzimek aktiválódnak és beindul a lebontás, amely lecsökkenti a tartalék tápanyagokat. A keletkező kisebb molekulák sorsa kétféle lehet: lebontásuk energiát szolgáltat vagy beépülnek az embrióba.

 • Csíraszervek kialakulása

A maghéj megrepedése után kibújik a gyököcske és kialakul belőle a gyökér, amely diffúzió útján a környezetéből újabb mikroelemeket vesz fel, majd kibújik a rügyecske, amiből kialakul a hajtás. Elegendő energia és tápanyag híján a csíra „elfekszik”, elpusztul.

 • Beindul a fotoszintézis

A lomblevelek megjelenésével elindul a szerves anyagok önálló készítése. Erre szükség is van, hiszen ekkorra már a mag tartalék tápanyagai fogyóban vannak. Az önálló enzimtevékenység beindításához a mikroelemek szintén nélkülözhetetlenek.

 

PlantaMix Plusz csávázás előnyei:

 • már a mag környezetében biztosítja a szükséges tápanyagokat a csírázáshoz,
 • a gyengébb csíraképességű/régebbi vetőmagvak csírázási erejét és százalékát javítja, növeli a csírázási erélyt,
 • egyöntetűbb kelést biztosít, gyorsítja a növények kezdeti fejlődését,
 • jobb gyökeresedés, a talaj mélyebb, tápanyagban gazdagabb rétegeinek gyorsabb elérése és ezekből a rétegekből hatékonyabb tápanyagfelvétel,
 • növeli a növény csírakori kedvezőtlen környezeti feltételekkel szembeni ellenállását (aszály, belvíz, hideg),
 • egyenletes állománynak kisebb a növényvédelmi igénye.

 

PlantaMix Plusz csávázó anyag ajánlott dózisa:

 • Búza, árpa, tritikálé 2,0-2,5 liter/tonna vetőmag,
 • Repce 3,0-3,5 liter/tonna vetőmag.

 

PlantaMix Plusz csávázó anyag tulajdonságai:

 • a csávázógépet nem korrodálja,
 • jól keverhető gomba- és rovarölő szeres csávázószerekkel,
 • kiváló tapadást biztosít más csávázószereknek és a tápanyagoknak,
 • nem tartozik a növényvédelmi előírások alá.

 

Az a legdrágább vetőmag, amelyik nem kel kiPlantaMix Plusz csávázással a kelésbiztonságot egyszerű módszerrel fokozhatjuk, ezzel költségeket is megtakarítunk. Az egyenletes állomány nem csak a precíziós technika kiváltsága. A csírázás-kelés igen összetett biokémiai folyamat – PlantaMix Plusz csávázással optimalizáljuk a mag környezetét, megnöveljük a kelési erélyt, erőteljesebben, nagyobb tőszámmal indul az állomány, a fotoszintézis gyorsabban aktiválódik, az alacsony szerigény ezt rendkívül gazdaságossá teszi.

 

  A repcével biztosra kell menni

  A repcével biztosra kell menni

  Közvetlenül a kivetett mag mellé juttatva, a leghatékonyabban szolgálja a kelést, ezáltal erőteljesebben fejlődik a korai gyökérzet. A célzott, okszerű tápanyag kijuttatással elkerülhető a repce túlfejlődése, a télálló rozettás állapot biztonságosabban elérhető, a fejlett gyökérzet a tavaszi jó indulást alapozza meg.

  A tavalyi tapasztalatok sok termesztőt elbizonytalanítottak: merjek-e vetni az idén őszi káposztarepcét? Hiába a nagy termőképességű hibridek, jelentős területen már a kelésnél megbukott a kultúra – a szomszédos táblák között is láthatóan nagy különbségek mutatkoztak már az indulásnál. Ez arra is rámutat, hogy a repce egy nagyobb kockázatú növény, de még szélsőséges időjárás esetén is vannak a technológiában olyan lehetőségek, amelyekkel mindig lehet jobban csinálni. A repce kultúra első kritikus időszakai a kelés, majd az áttelelés. A Radistart S-Oil mikrogranulátummal már a vetőágyban bebiztosítjuk a kelés optimális feltételeit. A jó indulással a kultúra teljesítményét megalapozzuk, az időjárási kockázatokat mérsékelhetjük, a kelési arányt javíthatjuk, jobb telelést biztosíthatunk.

   

  A Radistart S-Oil hatása a kezdeti vegetatív fejlődésre:

  • egyenletes, dinamikus kelés, jobb télállóság,
  • kompenzálja a hidegebb talaj csökkent tápanyag szolgáltatását,
  • hamar eléri az optimális gyökér/levél fejlettségi arányt,
  • gyorsan „kinő a kártevők foga alól”,
  • biztonságosabb a tavaszi indulás.

   

  A Radistart S-Oil starterezés nem csak gazdaságos, egyúttal hatékony is. Gazdaságos, mert az ajánlott dózisa csupán 15-30 kg/ha és még így is lényegesen hatékonyabb, mint egy alaptrágya, mert ezzel nem az egész termőrétegben, csupán a mag kelési zónájában emeljük meg a tápanyagszintet. A célzott starterezéssel a kelés még akkor is dinamikusabb, ha nincsen elég nedvesség, mivel a csírázáshoz szükséges energiák nem pazarlódnak el a tápanyagok felkutatására.  Ez a dózis jól kiszolgálja a kelő mag tápanyagigényét, egyúttal elkerülhetjük az alaptrágyák veszteségeit pl. kimosódás, vagy lekötődés által.

   

  Miért éppen a Radistart S-Oil-t válasszuk más starter trágyákkal szemben?

  Ennek összetétele kifejezetten olajos növényekre került kifejlesztésre. Kiugróan magas értékű a könnyen felvehető foszfortartalma (30%), ami elősegíti a jó gyökeresedést, a biztonságos áttelelést. Tavasszal nagy hasznunkra válik a tápanyagok és a víz felkutatásában. A nitrogéntartalom (7%) a telelés előtti levélfelületet alakítja ki, ezzel is csökkentve a telelési kockázatot.  A Radistart S-Oil startert mikroelemekkel is (bór, cink) dúsítottuk, hogy a teljes tápanyag-harmónia még telelés előtt kialakulhasson, ezért egyéb őszi mikroelemes lombtrágyázás szükségtelen. A termék kéntartalma feltűnően magas (20%), ami egyedivé teszi a starter trágyák között. A kén nem csak az általános kénhiányt pótolja, hanem megalapozza az olajképző folyamatokat is. A kénpótlásra sajnos kevés figyelmet szánunk, a mai alaptrágyák már döntően nem is tartalmaznak ként. Kalciumtartalma (14%) a szövetek szilárdítása mellett a gyökérzóna jó kémiai állapotát segíti, elkerülhetők vele a korai gyökérbetegségek (pl. gyökérgolyva).   

  Közvetlenül a kivetett mag mellé juttatva, a leghatékonyabban szolgálja a kelést, ezáltal erőteljesebben fejlődik a korai gyökérzet. A célzott, okszerű tápanyag kijuttatással elkerülhető a repce túlfejlődése, a télálló rozettás állapot biztonságosabban elérhető, a fejlett gyökérzet a tavaszi jó indulást alapozza meg.

   

  Miért éppen Radistart S-Oil?

  • speciálisan olajos növények starterezéséhez kifejlesztve,
  • hamarabb eléri a biztonságos átteleléshez szükséges 8-10 leveles állapotot, a 25-30 centiméteres gyökérhosszúságot,
  • Az őszi nitrogénezés megspórolható, a fejletlen gyökérzet keveset hasznosítana belőle, a téli csapadék úgyis kimossa a felesleget,
  • mikrogranulátum formában vetéssel egy menetben is kijuttatható,
  • költséghatékony, környezettudatos választás,
  • ajánlott dózis: 15-30 kg/ha,
  • Bővebb tájékoztatásért kattintson ide!

   

  Radistart S-Oil: szilárd, mikrogranulátumos starter, mikroelemekkel dúsítva

   

  Radistart S-Oil

  Tápelem

  Nitrogén

  Foszfor

  Bór

  Kalcium

  Kén

  Cink

  mikrogranulátum a vetőágyba

  15-30 kg/ha

   

  N

  P2O5

  B

  CaO

  SO3

  Zn

       %

  7

  30

  0,5

  14

  20

  0,9

   

   

   Ne csak az öntözésre ügyeljünk

   Ne csak az öntözésre ügyeljünk

   Az elérhető kalciumkészítmények közül kiemelkedő hatékonyságú, különlegessége az egyedülálló kation-összetétel. A jó kationellátáshoz a talajban megfelelő vízoldható készlet és egyenletes vízellátás szükséges. Ha ezek egyike is elégtelen, az a hajtásnövekedés leállását és a kalcium-hiánytünetek azonnali megjelenését okozza.

   A PlantaShot Ca+ kalciumot, magnéziumot és káliumot a növények számára legkedvezőbb arányokban, felvételre optimális, kationos formában tartalmazza. A kationok kísérője a nitrát-ion, ami a kationok növénybe való gyorsabb beépülését stimulálja, ezzel a kalcium hiánytünetek kialakulása még az intenzív növekedés időszakában is elkerülhető.

   Az NPK visszapótlásra hangsúlyt helyező műtrágyázás következtében a hazai talajok kémiai állapota folyamatosan gyengül, a romló termőképességet a talajvizsgálatok is igazolják. A gyakorlati tápanyag-utánpótlásban gondot jelent, hogy nem szánunk elegendő figyelmet az arányos kationellátásra. Gyakori hiba a fent említett tápelemek egyoldalú, eseti nagyobb adagú pótlása, ami gátolja a többi tápelem felvételét. Ez különösképpen igaz a kalciumra. A PlantaShot Ca+ a legmagasabb kationbevitelt biztosító termékek közé tartozik. Folyékony levéltrágya, amely átmeneti kiegészítést biztosít a vízhiányos/tápanyaghiányos időszakokra. Kationarányai káliumra, magnéziumra és kalciumra nézve: 4:1:6. Markánsan kalciumtúlsúlyos összetételű, ami a kétszikűek extra kalciumigényét fedezi az egyszikűek csökkent igényéhez képest. A kétszikű növények élettani rendellenességei nagy részben a növényi szervek kalciumhiányával, illetve a kalcium növényen belüli korlátozott mozgásával függenek össze. Minden olyan termesztési esetre ajánljuk, amikor nem biztosított a folyamatos, egyenletes, jó vízellátás vagy eleve kalciumhiányos a talaj. A tömörödött, kötöttebb, hidegebb, mészszegény talajokra, vagy a mészigényes kultúrákra nélkülözhetetlen. Öntözetlen kultúrákra, vagy öntözött körülmények között termesztett nagy kalciumigényű növényekre került kifejlesztésre. Tápoldatos termesztésben kalcium-nitrátos tápoldatozás mellett az intenzív növekedés támogatására, kalciumigényes gyümölcskultúrákban a hiánytünetek megelőzésére (alma stippesedés), a tárolhatóság fokozására. A PlantaShot Ca+ egyszeri levélre permetezése átmeneti kationfelvételi zavarokat ellensúlyoz, rendszeresen kijuttatva folyamatos kationellátást képes biztosítani.

   A PlantaShot Ca+ lombtrágyázás a leghatékonyabb kalciumvisszapótlás, mert az ionos formák a levélen keresztül azonnal hasznosulnak, nincsenek veszteségek, mint a talajban lejátszódó lekötődési folyamatok esetében.   

    

    A PlantaShot Ca+ kiemelkedően hatékony a kétszikűek kalciumhiánya ellen

    A PlantaShot Ca+ kiemelkedően hatékony a kétszikűek kalciumhiánya ellen

    Az elérhető kalciumkészítmények közül kiemelkedő hatékonyságú, különlegessége az egyedülálló kation-összetétel. A jó kationellátáshoz a talajban megfelelő vízoldható készletek és egyenletes vízellátás szükséges. Ha ezek egyike is elégtelen, az a hajtásnövekedés leállását és a kalcium-hiánytünetek azonnali megjelenését okozza.

    A PlantaShot Ca+ kalciumot, magnéziumot és káliumot a növények számára legkedvezőbb arányokban, felvételre optimális, kationos formában tartalmazza. A kationok kísérője a nitrát-ion, ami a kationok növénybe való gyorsabb beépülését stimulálja, ezzel a kalcium hiánytünetek kialakulása még az intenzív növekedés időszakában is elkerülhető.

    Az NPK visszapótlásra hangsúlyt helyező műtrágyázás következtében a hazai talajok kémiai állapota folyamatosan gyengül, a romló termőképességet a talajvizsgálatok is igazolják. A gyakorlati tápanyag-utánpótlásban gondot jelent, hogy nem szánunk elegendő figyelmet az arányos kationellátásra. Gyakori hiba a fent említett tápelemek egyoldalú, eseti nagyobb adagú pótlása, ami gátolja a többi tápelem felvételét. Ez különösképpen igaz a kalciumra. A PlantaShot Ca+ a legmagasabb kationbevitelt biztosító termékek közé tartozik. Folyékony levéltrágya, amely átmeneti kiegészítést biztosít a vízhiányos/tápanyaghiányos időszakokra. Kationarányai káliumra, magnéziumra és kalciumra nézve: 4:1:6, markánsan kalciumtúlsúlyos összetételű, ami a kétszikűek extra kalciumigényét fedezi az egyszikűek csökkent igényéhez képest. A kétszikű növények élettani rendellenességei nagy részben a növényi szervek kalciumhiányával, illetve a kalcium növényen belüli korlátozott mozgásával függenek össze. Minden olyan termesztési esetre ajánljuk, amikor nem biztosított a folyamatos, egyenletes, jó vízellátás vagy eleve kalciumhiányos a talaj. A tömörödött, kötöttebb, hidegebb, mészszegény talajokra, vagy a mészigényes kultúrákra nélkülözhetetlen. Öntözetlen kultúrákra, vagy öntözött körülmények között termesztett nagy kalciumigényű növényekre került kifejlesztésre. Tápoldatos termesztésben kalcium-nitrátos tápoldatozás mellett az intenzív növekedés támogatására, kalciumigényes gyümölcskultúrákban a hiánytünetek megelőzésére (alma stippesedés), a tárolhatóság fokozására. A PlantaShot Ca+ egyszeri levélre permetezése átmeneti kationfelvételi zavarokat ellensúlyoz, rendszeresen kijuttatva folyamatos kationellátást képes biztosítani.

    A PlantaShot Ca+ lombtrágyázás a leghatékonyabb kalciumvisszapótlás, mert az ionos formák a levélen keresztül azonnal hasznosulnak, nincsenek veszteségek, mint a talajban lejátszódó lekötődési folyamatok esetében.   

     

     Törvényszerű az időjárás miatti 20 %-os termésvesztés?

     Törvényszerű az időjárás miatti 20 %-os termésvesztés?

     A napraforgó jó jövedelemtermelő növény lehet, így biztos helye van a vetésforgóban. Az időjárási viszontagságok miatt még a magas termőképességű hibridek is nagy szórással teljesítenek, az utóbbi öt évben regisztrált 2,5-3,0 t/ha termésátlagok is ezt igazolják. Leginkább a víz hiánya vagy bősége vált ki olyan szintű stresszhelyzeteket, amelyek termésvesztéshez vezetnek. Hiába megfelelő a tápanyagszint, ha az extrém körülmények miatt a gyökérzet azt nem képes mozgósítani, bekapcsolni a működésbe. Az átmeneti stressz leküzdésének hatékony és költségkímélő módszere a lombtrágyázás. Ha a folyékony műtrágyákat közvetlenül a lombra juttatjuk, célzottan és veszteségek nélkül segíthetjük a regenerálódást, így stresszelt állapotban is javul a teljesítmény, kiegyensúlyozottabb lesz a vegetatív/generatív fejlődés, egyenletesebb az állomány. A megerősített immunrendszer kevesebb növényvédelmet igényel, így még gazdaságosabb a használatuk. 

     A napraforgó lombtrágyázásának a legoptimálisabb ideje virágzás előtt van, de ha azt elmulasztottuk volna, még a virágzás kezdetén is megtehetjük. A napraforgótermés kockázatát két lombtrágya kezeléssel már minimalizálhatjuk.

     A Kén-S Cink Bór (nitrogén, kén, bór, cink, mikroelemek) szuszpenziós lombtrágyát kifejezetten olajos növényekre, hazai termesztési viszonyokra fejlesztettük ki.

     Miért hatékony?

     • Megnöveli a termés mennyiségét, mert a fotoszintetizáló levélfelületet intenzíven gyarapítja, ami kihat a kaszat tömegére is,
     • A bór a termésképző szervek fejlődését fokozza, emeli a tányérban a magszámot,
     • Javítja a termés minőségét, kéntartalma az olajképződést segíti,
     • Fokozza a gyökér aktivitását, ezáltal nagyobb az aszálytűrés, intenzívebb és hatékonyabb a tápanyagok/ víz felvétele extrém körülmények ellenére is,
     • A teljes mikroelemsor kiegyensúlyozza a nitrogén túlsúlyát, a vegetatív/generatív fejlődési egyensúlyt beállítja, homogénebb lesz az állomány, könnyebb a betakarítás.

     A PlantaBór (bór, molibdén, réz) a jó terméskötődéshez elengedhetetlen, nincs többé üres kaszat, sokkal több szem kötődik:

     Miért hatékony?

     • A bór a hajtáscsúcsok, elágazódások és virágszervek fejlődését fokozza, emeli a tányérban a magszámot, koncentráltabb az együttvirágzás, csökken a pergési veszteség,  
     • Molibdéntartalma megnyújtja a sikeres beporzási időszakot,
     • Réztartalma stimulálja a termékenyülés energiaigényét, általa elegendő tápanyag és energia jut a termés kineveléséhez. 
     • A PlantaBór lombtrágya azoknak is ajánlott, akik csak egy kezelést alkalmaznak.

     Hogyan érhetjük el a legjobb hatást?

     Az ajánlott dózis mindkét lombtrágya esetén 2-4 l/ha, 6-8 leveles kortól még virágzás előtt vagy közvetlen virágzásban lombtrágyaként.

     Legkisebb költséggel legnagyobb a megtérülés!

     Ha növényvédelmi kezelésekkel kombináljuk, legalább 3-4 szeres megtérülésre számíthatunk. A két lombtrágyával való kezelés a napraforgó teljes mikroelem igényét pótolja. Lombtrágyáink a legtöbb növényvédőszerrel jól kombinálhatók, de előtte keverési próba szükséges.

     A Plantaco Kft. mai korszerű lombtrágyái bármely más szántóföldi és kertészeti kultúrák számára is rendelkezésre állnak, speciális összetétellel az adott faj érzékeny fejlődési fázisát képesek támogatni. Ne kockáztassuk a jövedelmezőséget szélsőséges viszonyok között sem!

     Lombtrágyáinkkal a legkisebbre szoríthatja az időjárás miatti termésvesztést

     Lombtrágyáinkkal a legkisebbre szoríthatja az időjárás miatti termésvesztést

     A szántóföldi termesztés legnagyobb kihívója az időjárás. Ha csak az idei „tavaszt” vesszük figyelembe, láthatjuk, hogy víz- és hőmérsékleti szélsőségek sorozata stresszelte az állományokat. A klímakutatások abba az irányba mutatnak, hogy az évi csapadék ugyan meglesz, de annak eloszlása egyre szélsőségesebben alakul. A nagy környezeti ingadozásokra nekünk kell felkészíteni a növényt, mert egyébként terméscsökkenéssel fizetünk érte. Az átmeneti stressz leküzdésének hatékony és költségkímélő módszere a lombtrágyák alkalmazása. Hiába dolgoztuk be a talajba az NPK műtrágyákat, ha kevés a víz, és a gyökérzet nem képes hozzáférni a tápanyagokhoz. Az átmeneti stressz leküzdésének hatékony és költségkímélő módszere, ha a speciális lombtrágyákra nagyobb figyelmet szentelünk. A Plantaco Kft. mai korszerű lombtrágyái tápanyagforrások + bioaktivátorok + immunerősítők egyben. A jól megválasztott, időben kijuttatott lombtrágya közvetlenül stimulálja a víz- és tápanyagok intenzívebb felvételét. A nagyobb és fejlettebb gyökérzet hatékonyabb vízhasznosítású, fokozottabb aszálytűréssel rendelkezik. Stresszelt állapotban is jobb a regenerálódó képessége, kiegyensúlyozottabb a vegetatív/generatív fejlődése, ami termésbiztonságban és a termés minőségében egyaránt előnyt jelent. A megerősített immunrendszer kevesebb növényvédelmet igényel.  Egy gazdának sem mindegy, hogy mennyit kell költenie növényvédőszerekre, vagy a mai műtrágya árak mellett a talajban mennyi tápanyag nem hasznosul vagy válik környezetszennyezővé.

     Ha ezeket az innovációs lehetőségeket beépítjük, jobban és hatékonyabban tudjuk a növényt kiszolgálni szélsőséges viszonyok között is.

     Ne kockáztassa a jövedelmezőséget szélsőséges viszonyok között sem! A lombtrágya kijuttatás nem igényel plusz energiát.

     Lombtrágyáink növényvédelmi kezelésekkel jól kombinálhatók, együtt kijuttatva megnövelik a védekezés hatékonyságát, és egyúttal csökkennek a lombtrágyázásra jutó költségek is. A kombinált növényvédelemmel éppen a kritikus fejlődési időszakokra tudjuk megerősíteni az állományt. A megerősített állomány jobb termőalapot biztosít, ami termésbiztonságban és a termés minőségben egyaránt megtérül a kedvezőtlen körülmények ellenére is. 

     A Plantaco Kft. termésnövelő starter- és lombtrágya kínálatában megtalálható termékek a hazai talajokra, technológiákra, és az érzékeny fenológiai fázisokra kerültek kifejlesztésre. Termékeink szántóföldi körülményekre is megfizethető árakon, de a nagy termelési potenciálú intenzív szabadföldi/hajtatott zöldség- dísznövény kultúrákra is gazdaságosan kijuttathatók. A nagyüzemi mérettől a házi kerti felhasználásig alkalmas kiszerelési egységekben.

     hrek-s-aktualitsok-www-plantaco-com