Törvényszerű az időjárás miatti 20 %-os termésvesztés?

Törvényszerű az időjárás miatti 20 %-os termésvesztés?

A napraforgó jó jövedelemtermelő növény lehet, így biztos helye van a vetésforgóban. Az időjárási viszontagságok miatt még a magas termőképességű hibridek is nagy szórással teljesítenek, az utóbbi öt évben regisztrált 2,5-3,0 t/ha termésátlagok is ezt igazolják. Leginkább a víz hiánya vagy bősége vált ki olyan szintű stresszhelyzeteket, amelyek termésvesztéshez vezetnek. Hiába megfelelő a tápanyagszint, ha az extrém körülmények miatt a gyökérzet azt nem képes mozgósítani, bekapcsolni a működésbe. Az átmeneti stressz leküzdésének hatékony és költségkímélő módszere a lombtrágyázás. Ha a folyékony műtrágyákat közvetlenül a lombra juttatjuk, célzottan és veszteségek nélkül segíthetjük a regenerálódást, így stresszelt állapotban is javul a teljesítmény, kiegyensúlyozottabb lesz a vegetatív/generatív fejlődés, egyenletesebb az állomány. A megerősített immunrendszer kevesebb növényvédelmet igényel, így még gazdaságosabb a használatuk. 

A napraforgó lombtrágyázásának a legoptimálisabb ideje virágzás előtt van, de ha azt elmulasztottuk volna, még a virágzás kezdetén is megtehetjük. A napraforgótermés kockázatát két lombtrágya kezeléssel már minimalizálhatjuk.

A Kén-S Cink Bór (nitrogén, kén, bór, cink, mikroelemek) szuszpenziós lombtrágyát kifejezetten olajos növényekre, hazai termesztési viszonyokra fejlesztettük ki.

Miért hatékony?

 • Megnöveli a termés mennyiségét, mert a fotoszintetizáló levélfelületet intenzíven gyarapítja, ami kihat a kaszat tömegére is,
 • A bór a termésképző szervek fejlődését fokozza, emeli a tányérban a magszámot,
 • Javítja a termés minőségét, kéntartalma az olajképződést segíti,
 • Fokozza a gyökér aktivitását, ezáltal nagyobb az aszálytűrés, intenzívebb és hatékonyabb a tápanyagok/ víz felvétele extrém körülmények ellenére is,
 • A teljes mikroelemsor kiegyensúlyozza a nitrogén túlsúlyát, a vegetatív/generatív fejlődési egyensúlyt beállítja, homogénebb lesz az állomány, könnyebb a betakarítás.

A PlantaBór (bór, molibdén, réz) a jó terméskötődéshez elengedhetetlen, nincs többé üres kaszat, sokkal több szem kötődik:

Miért hatékony?

 • A bór a hajtáscsúcsok, elágazódások és virágszervek fejlődését fokozza, emeli a tányérban a magszámot, koncentráltabb az együttvirágzás, csökken a pergési veszteség,  
 • Molibdéntartalma megnyújtja a sikeres beporzási időszakot,
 • Réztartalma stimulálja a termékenyülés energiaigényét, általa elegendő tápanyag és energia jut a termés kineveléséhez. 
 • A PlantaBór lombtrágya azoknak is ajánlott, akik csak egy kezelést alkalmaznak.

Hogyan érhetjük el a legjobb hatást?

Az ajánlott dózis mindkét lombtrágya esetén 2-4 l/ha, 6-8 leveles kortól még virágzás előtt vagy közvetlen virágzásban lombtrágyaként.

Legkisebb költséggel legnagyobb a megtérülés!

Ha növényvédelmi kezelésekkel kombináljuk, legalább 3-4 szeres megtérülésre számíthatunk. A két lombtrágyával való kezelés a napraforgó teljes mikroelem igényét pótolja. Lombtrágyáink a legtöbb növényvédőszerrel jól kombinálhatók, de előtte keverési próba szükséges.

A Plantaco Kft. mai korszerű lombtrágyái bármely más szántóföldi és kertészeti kultúrák számára is rendelkezésre állnak, speciális összetétellel az adott faj érzékeny fejlődési fázisát képesek támogatni. Ne kockáztassuk a jövedelmezőséget szélsőséges viszonyok között sem!

Lombtrágyáinkkal a legkisebbre szoríthatja az időjárás miatti termésvesztést

Lombtrágyáinkkal a legkisebbre szoríthatja az időjárás miatti termésvesztést

A szántóföldi termesztés legnagyobb kihívója az időjárás. Ha csak az idei „tavaszt” vesszük figyelembe, láthatjuk, hogy víz- és hőmérsékleti szélsőségek sorozata stresszelte az állományokat. A klímakutatások abba az irányba mutatnak, hogy az évi csapadék ugyan meglesz, de annak eloszlása egyre szélsőségesebben alakul. A nagy környezeti ingadozásokra nekünk kell felkészíteni a növényt, mert egyébként terméscsökkenéssel fizetünk érte. Az átmeneti stressz leküzdésének hatékony és költségkímélő módszere a lombtrágyák alkalmazása. Hiába dolgoztuk be a talajba az NPK műtrágyákat, ha kevés a víz, és a gyökérzet nem képes hozzáférni a tápanyagokhoz. Az átmeneti stressz leküzdésének hatékony és költségkímélő módszere, ha a speciális lombtrágyákra nagyobb figyelmet szentelünk. A Plantaco Kft. mai korszerű lombtrágyái tápanyagforrások + bioaktivátorok + immunerősítők egyben. A jól megválasztott, időben kijuttatott lombtrágya közvetlenül stimulálja a víz- és tápanyagok intenzívebb felvételét. A nagyobb és fejlettebb gyökérzet hatékonyabb vízhasznosítású, fokozottabb aszálytűréssel rendelkezik. Stresszelt állapotban is jobb a regenerálódó képessége, kiegyensúlyozottabb a vegetatív/generatív fejlődése, ami termésbiztonságban és a termés minőségében egyaránt előnyt jelent. A megerősített immunrendszer kevesebb növényvédelmet igényel.  Egy gazdának sem mindegy, hogy mennyit kell költenie növényvédőszerekre, vagy a mai műtrágya árak mellett a talajban mennyi tápanyag nem hasznosul vagy válik környezetszennyezővé.

Ha ezeket az innovációs lehetőségeket beépítjük, jobban és hatékonyabban tudjuk a növényt kiszolgálni szélsőséges viszonyok között is.

Ne kockáztassa a jövedelmezőséget szélsőséges viszonyok között sem! A lombtrágya kijuttatás nem igényel plusz energiát.

Lombtrágyáink növényvédelmi kezelésekkel jól kombinálhatók, együtt kijuttatva megnövelik a védekezés hatékonyságát, és egyúttal csökkennek a lombtrágyázásra jutó költségek is. A kombinált növényvédelemmel éppen a kritikus fejlődési időszakokra tudjuk megerősíteni az állományt. A megerősített állomány jobb termőalapot biztosít, ami termésbiztonságban és a termés minőségben egyaránt megtérül a kedvezőtlen körülmények ellenére is. 

A Plantaco Kft. termésnövelő starter- és lombtrágya kínálatában megtalálható termékek a hazai talajokra, technológiákra, és az érzékeny fenológiai fázisokra kerültek kifejlesztésre. Termékeink szántóföldi körülményekre is megfizethető árakon, de a nagy termelési potenciálú intenzív szabadföldi/hajtatott zöldség- dísznövény kultúrákra is gazdaságosan kijuttathatók. A nagyüzemi mérettől a házi kerti felhasználásig alkalmas kiszerelési egységekben.

Csávázás PlantaMix Plusszal, biogazdaságokban is!

Csávázás PlantaMix Plusszal, biogazdaságokban is!

Az a legdrágább vetőmag, amelyik nem kel ki – ha a kelésbiztonságot egyszerű módszerrel fokozhatjuk, ezzel költségeket is megtakarítunk. Az egyenletes állomány nem csak a precíziós technika kiváltsága. A csírázás-kelés igen összetett biokémiai folyamat – ha ehhez optimalizáljuk a mag környezetét, megnöveljük a kelési erélyt, erőteljesebben, nagyobb tőszámmal indul az állomány, a fotoszintézis gyorsabban aktiválódik.

A mikroelemek nélkülözhetetlenek a kelés-korai fejlődés minden fázisában. PlantaMix Plusz mikroelemes csávázással már a kelő mag mellé „csomagoljuk”:

 • Csírázás

Elsőként a mag vizet vesz fel + kis mennyiségben mikroelemeket (PlantaMix Plusz) az enzimatikus folyamatok beindításához szükségesek. Fokozódik a mag oxigénfelvétele, az enzimek aktiválódnak és beindul a lebontás, amely lecsökkenti a tartalék tápanyagokat. A keletkező kisebb molekulák sorsa kétféle lehet: lebontásuk energiát szolgáltat vagy beépülnek az embrióba.

 • Csíraszervek kialakulása

A maghéj megrepedése után kibújik a gyököcske és kialakul belőle a gyökér, amely diffúzió útján a környezetéből újabb mikroelemeket (PlantaMix Plusz) vesz fel, majd kibújik a rügyecske, amiből kialakul a hajtás. Elegendő energia és tápanyag híján a csíra „elfekszik”, elpusztul.

 • Beindul a fotoszintézis

A lomblevelek megjelenésével elindul a szerves anyagok önálló készítése. Erre szükség is van, hiszen ekkorra már a mag tartalék tápanyagok fogyóban vannak. Az önálló enzim tevékenység beindításához a mikroelemek szintén nélkülözhetetlenek, amit a PlantaMix Plusz a gyökérzónában biztosít.

PlantaMix Plusz csávázás előnyei:

 • már a mag környezetében biztosítja a szükséges tápanyagokat a csírázáshoz,
 • a gyengébb csíraképességű/régebbi vetőmagvak csírázási erejét és százalékát javítja, növeli a csírázási erélyt,
 • egyöntetűbb kelést biztosít, gyorsítja a növények kezdeti fejlődését,
 • jobb gyökeresedés, a talaj mélyebb, tápanyagban gazdagabb rétegeinek gyorsabb elérése és ezekből a rétegekből hatékonyabb tápanyag felvétel,
 • növeli a növény csírakori kedvezőtlen környezeti feltételekkel szembeni ellenállását (aszály, belvíz, hideg),
 • egyenletes állománynak kisebb a növényvédelmi igénye.

PlantaMix Plusz csávázó anyag ajánlott dózisa:

 • Búza, árpa, tritikálé 2,0-2,5 liter/tonna vetőmag,
 • Repce 3,0-3,5 liter/tonna vetőmag.

PlantaMix Plusz csávázó anyag tulajdonságai:

 • a csávázó gépet nem korrodálja,
 • jól keverhető gomba- és rovarölő szeres csávázószerekkel,
 • kiváló tapadást biztosít más csávázószereknek és a tápanyagoknak,
 • növényvédelmi előírások alá nem tartozik.

hrek-s-aktualitsok-www-plantaco-com