azoter- L®

Az első levél- és baktériumtrágya

azoter-l®

Az első levél- és baktériumtrágya

AZOTER-L® levél-baktériumtrágya

Az AZOTER-L® olyan levél-baktériumtrágya, amit állományban, levélfelületre permetezve kell kijuttatni. A speciálisan erre a célra kifejlesztett endofita baktérium a levél légzőnyílásain keresztül bejut a növény szövetébe és ott folyamatosan megköti a levegő nitrogénjét, így serkenti a kultúrnövény növekedését.

Endofita baktérium

Az AZOTER-L® levél-baktériumtrágya Herbaspirillum endofita nitrogénkötő baktériumok segítségével 30-40 kg/ha nitrogén hatóanyagot tud átadni a gazdanövénynek. A Herbaspirillum a levél felületéről a gazdanövény belső szöveteibe behatol, ott él és szaporodik, miközben a levegőből nitrogént gyűjt.

A növényi szövetben megy végbe a légköri nitrogén baktériumok általi megkötése és a nitrogén-tartalmú anyagok ezt követő anyagcseréje, másrészt a baktérium által termelt és a gazdanövénynek továbbított hormon jellegű molekulák növekedést és az anyagcserét serkentő hatása.

Az AZOTER – L ® felhasználása

Az AZOTER – L ®felhasználása

Az AZOTER-L® felhasználható minden szántóföldi kultúrában a növény felületére állomány-permetezéssel a tenyészidőszak során kijuttatva. Ehhez nem szükséges speciális kijuttató egység, a hagyományos szántóföldi permetezőgéppel az AZOTER- L-t ® 10 l/ha dózisban, min. 300 l/ha vízmennyiséggel könnyedén ki lehet permetezni. A permetlé elkészítéséhez klórmentes vizet használjunk. Az AZOTER-L ® minden olyan készítménnyel jól keverhető, amelynek nincs baktérium- és gombaölő hatása.

Az AZOTER – L® hatékonysága

Az AZOTER – L ®hatékonysága

Mire hat az AZOTER-L® levél-baktériumtrágya?

 • A vegetatív részek – hajtások, levél – és a zöld termés növekedését biztosítja
 • segíti az asszimiláló felület kialakulását
 • részt vesz az aminosavak, fehérjék, nukleinsavak felépítésében
 • az endofita nitrogénkötő baktérium gondoskodik a növény folyamatos, optimális nitrogén-ellátásáról
 • a folyamatosan biztosított nitrogén magasabb nyersfehérje-tartalmat eredményez
 • növeli a szemtelítődést és a termés mennyiségét
 • javítja a termény besorolási minőségét

Az AZOTER – L® előnyei

Az AZOTER – L® előnyei

Miben különbözik az AZOTER-L® levél-baktériumtrágya a talaj-baktériumtrágyáktól?

 A talajbaktériumok – mint például az AZOTER®F, AZOTER®Sc, AZORHIZ®csak a talajban tudnak élni. Ezen talaj-baktériumtrágyákat a nap pusztító UV sugárzása elől a talajba azonnal be kell dolgozni, azok felhasználását állomány-permetezésre nem javasoljuk. Ezzel szemben az AZOTER-L® olyan új fejlesztésű fényálló mikroorganizmust tartalmaz – Herbaspirillum baktérium – amelyet a növény levélfelületére kell permetezni. A Herbaspirillum a levél felületéről a gazdanövény belső szöveteibe behatol, ott él és szaporodik, miközben a levegőből nitrogént gyűjt. A növényi szövetben megy végbe a légköri nitrogén baktériumok általi megkötése és a nitrogén-tartalmú anyagok ezt követő anyagcseréje.

 

Miben különbözik az AZOTER-L® a nitrogén tartalmú lombtrágyáktól?

 • Kevésbé függ az időjárástól, mert permetezést követően gyorsan beépül a növénybe, ott él és szaporodik mindaddig, amíg a növény nedvkeringése fennáll.
 • Nem perzsel, nem fitotoxikus.
 • Hatását folyamatosan fejti ki, nem függ a talaj pH-jától.
 • Nem veszélyes emberre, környezetre, talajszerkezetre, talaj mikroelem-tartalmára és a természetes vizekre. Felhalmozódó nitrát nincs.
 • Engedélyezett bio termesztésben.
 • AKG-ban felhasználható, baktériumtrágyázásnak minősül.

Az AZOTER – L® kijuttatási javaslat

Az AZOTER – L® kijuttatási javaslat

Mikor javasoljuk az AZOTER-L® levél-baktériumtrágya kijuttatását?

A permetezést akkor javasoljuk elvégezni, amikor az állomány borítottsága nagyobb, mint 75-80% és a növény már nagy lombfelülettel rendelkezik.

gabonáknál:   szárba indulástól

kukoricánál:   6-10 leveles állapottól

napraforgónál:   6-10 leveles állapottól

repcénél:   szárba indulástól

szójánál:   6-10 leveles állapottól

cukorrépánál:   6-10 leveles állapottól

lucernánál:   növekedési szakaszban, kaszálást követően

rizsnél:    szárba indulástól

Az AZOTER – L® keverhetősége, kiszerelése, eltarthatósága

Az AZOTER – L® keverhetősége, kiszerelése, eltarthatósága

Keverhetősége
Az AZOTER-L ® levél-baktériumtrágyával a nitrogén tartalmú lombtrágyák használata jelentősen csökkenthető. Az AZOTER -L ®természetesen jól keverhető egyéb lombtrágyákkal, de azoknak össz nitrogén tartalma ne haladja meg a 2-4 kg/ha-t. Azokat a mikroelemeket, amelyek tartalmaznak baktérium- vagy gombaölő hatóanyagokat (pl. kén, réz, klór), csak az AZOTER -L® kipermetezése előtt vagy után egy héttel javasoljuk kijuttatni.
Kiszerelése

20 vagy 25 literes kannában.

Eltarthatósága

Hűvös (4 – 14 °C), naptól védett helyen 3 hónapig.

Plantaco kedvezményprogram

Plantaco kedvezményprogram

Ha szeptember 30-ig Viszonteladóink bármelyikénél minimum nettó 100.000 Ft értékében vásárol, és elküldi részünkre a vásárlást igazoló számlákat, visszatérítjük Önnek a vásárolt termékek értékének 3%-át!

 

Olvassa, amit mi olvasunk!

Olvassa, amit mi olvasunk!

azoterl-www-plantaco-com