a kalászosok kedvence

Amikor nem kell választani a magas hozam és a kiváló minőség között

a kalászosok kedvence

Amikor nem kell választani a magas hozam és a kiváló minőség között

AzoSzul Réz a kalászok koronája

Folyékony, koncentrált lombtrágya, mely a makro- és mikro tápanyagokat a gabonafélék tápanyag igényeinek megfelelő arányban tartalmazza. A réz, mangán és cink hiánya különösen veszélyes a gabonafélékre, a nitrogén és kén javítja a mikroelemek hasznosulását, illetve a termés minőségét. Gabonafélék (búza, árpa, zab, rozs, tritikálé, rizs) ideális lombtrágyája. Őszi kalászosok esetén lombvédelemmel együtt kijuttatva magasabb termésszintet, kalászvédelemmel egy menetben kipermetezve a gabonafélék kiváló minőségét alapozza meg.

Miért hatékony?

A búza kifejezetten érzékeny a réz-, cink- és mangán jó ellátásra. Egy átlagos terméshez 50 g réz, 350 g mangán és 250 g cink felvételét igényli hektáronként. A hazai talajok kétharmadán ez a mikroelem szolgáltatás elégtelen.

Az AzoSzul Réz gabonaspecifikus összetétele biztosítja a zavartalan fejlődéshez igényelt mikrotápelemek harmonikus arányát és mennyiségét. Serkentőleg hat az anyagcsere folyamatokra, a gyökéren keresztüli tápanyagfelvételt stimulálja. Környezeti stresszel szemben ellenállóbbá teszi a növényt, ezzel fokozza a termésbiztonságot. Az egyensúlyban lévő, harmonikusan ellátott növénynek adott körülmények között alacsonyabb a vízigénye, kevesebb víz mellett is magasabb termésprodukcióra képes. A makroelem összetevők segítik a mikroelemek hatékonyabb bejutását, a növényi anyagcserét tartósan stimulálják, serkentik a kalászolás előtti generatív folyamatokat.

Milyen talajokra és mikor ajánlott?

Azokra a talajokra ajánljuk, ahol nem biztosított a jó mikroelem szolgáltatás. A magasabb mésztartalmú vagy szerves anyagokkal jobban ellátott talajokban a fémes mikroelemek lekötődnek, nem érhetők el a növények számára. A könnyű homokos talajokban a mikroelemek alacsony készletekkel fordulnak elő, a hiánytünetek könnyebben megjelennek. A tömörödött, levegőtlen termőhelyeken szintén gyenge a felvehető mikroelem készlet. Mikroelem hiány akkor is fellép, ha egyoldalú a trágyázás. A hazai gyakorlatban az arányaiban túlzott nitrogénezés bontja meg a tápanyag egyensúlyt. Ennek következményei a vegetatív/generatív folyamatok eltolódása, a kisebb termés mennyiség, a gyengébb beltartalmi értékek. A jó mikroelem ellátásra legérzékenyebb időszak a kalászolás előtti intenzív növekedés. Az AzoSzul Réz kijuttatásának optimális időszaka a bokrosodástól a kalászhányásig terjedő szakasz.   Átlagos 5 t/ha körüli terméshez 1 kezelés kielégítő mikroelem ellátást biztosít, de a nagy termőképességű fajtáknál és hibrideknél kalászvédelemmel egy menetben indokolt a 2. kezelés is. Az AzoSzul Réz használata mellett más mikroelemes lombtrágyázásra nincsen szükség. 

AzoSzul Réz műtrágya összetétele és alkalmazási módjai

AzoSzul Réz  műtrágya összetétele és alkalmazási módjai

Mire ad megoldást?

Mire ad megoldást?

Az egyoldalú növénytáplálás mellett hamar kialakulnak hiánytünetek, ezek jellegzetes levélelváltozások formájában is megmutatkoznak.

Az AzoSzul Réz segít megelőzni a hiányos táplálás miatti terméskiesést.

A búza termőhelyek legalább felén réz hiányosak a talajok

Minden esetben kihagyhatatlan a technológiából a gabonaspecifikus AzoSzul Réz lombtrágyázás, ha nem érkezik elégséges mikroelem ellátás.

A lúgos, szikes, meszes, nagy szerves anyagtartalmú, tömörödött talajokon termesztett gabonanövények pótlólagos mikroelem ellátására szorulnak. A mikroelemek közül a réz a leghangsúlyosabb, emellett a mangán- és a cink jó ellátása is nélkülözhetetlen. Hazai talajainknak közel kétharmada mikroelem-hiányos.

Az AzoSzul Réz kezelés kihagyhatatlan azokból a technológiákból is, ahol szerves trágyázás már hosszabb ideje nem történt. A szármaradványok visszadolgozása nem biztosít elegendő utánpótlást. A lombtrágyázás a leghatékonyabb visszapótlás, mert a kelatizált formák a levélen keresztül azonnal hasznosulnak, nincsenek olyan veszteségek, mint a talajban lejátszódó lekötődési folyamatok.    

Az intenzív növekedés időszakában nagymérvű a sejtosztódás, sejtmegnyúlás, ami a sejtállomány hígulásával jár. Ennek következtében a tápelemek, elsősorban a mikroelemek koncentrációja leesik, megnő a hajlam a hiánytünetek kialakulására.

A hiánytünetek megjelenése már visszafordíthatatlan terméskieséssel jár, ezért még a látható tünetek megjelenése előtt adjuk ki a mikroelem pótlást.

Abban az esetben is nélkülözhetetlen a mikroelemes lombtrágyázás, ha a tápanyag kijuttatás gerincét a nitrogénezés adja, az egyéb tápanyagok pótlása kimarad. Ez néhány év alatt teljesen felborítja a tápanyag kínálatot, különösen a mezo- és mikroelemek ellátása válik hiányossá, hamar kialakulhatnak a hiánytünetek.     

A lombon kijuttatott tápelemek közvetlenül és maradék nélkül érvényesülnek, nincsenek veszteségek, mint a szilárd formájú műtrágyáknál.

Az AzoSzul Réz használatával még akkor is jobb a terméspotenciál, ha éppen nem kedvezőek az időjárási viszonyok.

Az egyoldalú növénytáplálás mellett hamar kialakulnak hiánytünetek, ezek jellegzetes levélelváltozások formájában is megmutatkoznak. Az AzoSzul Réz segít megelőzni a hiányos táplálás miatti terméskiesést.

Problémák, amikkel találkozhat, ha nem használja a AzoSzul Réz folyékony levéltrágyát

Problémák, amikkel találkozhat, ha nem használja a AzoSzul Réz folyékony levéltrágyát

A rézhiány levél- és kalász tüneteket okoz, ami komoly terméskieséssel jár

Cinkhiány tünetek, amelyek terméskieséshez vezetnek őszi búzában

Olyan jelenséggel találkozott a növényen, amelyre nem tudja a megoldást?

Az AzoSzul Réz előnyei

Az AzoSzul Réz előnyei

Az AzoSzul Réz kelatizált formában hordozza a mikroelemeket, így sokkal hatékonyabb a bejutásuk a levélszövetbe. Onnan azonnal képesek bekapcsolódni az enzimatikus folyamatokba, hamar kialakítják a tápelemek közötti egyensúlyt.

Éppen azokat a tápelemeket tartalmazza, amelyek a bokrosodás és az intenzív növekedés fókuszában vannak, megalapozzák a jó kalászolást még környezeti stressz esetén is.

Növényvédelmi kezeléssel kombináltan is kijuttatható, de előzetesen a jó keveredést ellenőrizzük.

Külön költség nem terheli a kijuttatást, ha a növényvédelemmel összehangoljuk.

Mikroelemei akkor is hatékonyak, ha a talajból nem lenne jó az ellátás.

Folyékony tápanyag-kijuttatás mellett sokkal jobb a tápanyagok hasznosulása, kisebbek a veszteségek, biztosabb a célba érés.

A harmonikus tápanyag-ellátottsággal elősegítjük az alaptrágyákkal kiadott makro- tápelemek jobb hasznosulását, a víz hatékonyabb felvételét.
Egészséges, jól táplált növény kevesebb vízzel is jobb termésre képes, egyúttal kisebbek a növényvédelmi költségek is.

Mások ezt kérdezték:

Mások ezt kérdezték:

Gazdálkodóink ezt kérdezték:

Összeszedtük és folyamatosan bővítjük azon kérdések körét, amelyeket a gazdálkodók kérdeztek tőlünk.

Mit jelent a kelatizált forma? Minden lombtrágyában így fordulnak elő?

Egy jó minőségű termékben kelatizálva vannak a fémes ionok, ezáltal nem lépnek kapcsolatba a környezetükkel, pl. a növényvédőszerekkel. A kelátok felelősek azért, hogy a növényekbe minél könnyebben jussanak be a fémes mikroelemek.

Eddig nem lombtrágyáztam a búzát? Most miért tegyem?

A búza genetikai terméspotenciálja közel 26 tonna. A termesztés során elkövetett hibák és környezeti sokkok csökkentik a termésmennyiséget 6 tonnára. A lombtrágyák a negatív környezeti hatásokon tudnak javítani, így növelve a betakarítható termés mennyiségét..Lombtrágyáink nem csak a hozamokat növelik, de olyan költségekért vásárolható meg ez a plusz hozam, ami biztos megtérülést, plusz jövedelmet hoz a gazdálkodó számára.

Azt nem értem, hogy ha lombtrágyázok, akkor mitől lesz olcsóbb a növényvédelem?

Ugyanúgy, mint az embereknél: az egészséges, jó kondícióban lévő emberek kisebb gyakorisággal lesznek betegek, a növényeknél ugyanez a helyzet: a jó kondícióban lévő növények ellenállóbbak a rovar, a gomba és a vírus kártételeknek.

Gombaölővel is tudom egy menetben kijuttatni?

Igen, a legtöbb gombaölőszerrel keverhetők lombtrágyáink.

Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!

Plantaco kedvezményprogram

Plantaco kedvezményprogram

Ha szeptember 30-ig Viszonteladóink bármelyikénél minimum nettó 100.000 Ft értékében vásárol, és elküldi részünkre a vásárlást igazoló számlákat, visszatérítjük Önnek a vásárolt termékek értékének 3%-át!

 

Olvassa, amit mi olvasunk!

Olvassa, amit mi olvasunk!

azoszul-rz-www-plantaco-com