Kit ne érdekelne ez? Hiszen a kémiai talajfertőtlenítés nem csak drága, de drasztikus is!

 

A talajlakók a kapások réme

A fonálférgek szívogatása, a rágó szájszervű lárvák, a tücskök, csigák, drótférgek, legyek, hangyák gyakran okoznak látszólag indokolatlan hervadást, pusztulást. Kóstolgatásuk nyomán a gyökereken megjelenő nyitott sebek, hegek, bőrszöveti sérülések nem „csak” tőpusztulást okoznak, hanem utat nyitnak a kórokozóknak, a ritkább állomány a gyomoknak is kedvez, általánosságban meggyengül az állomány.

Mi az oka a károsítók felszaporodásának?

A mai, kémiai szerekre alapozott talajfertőtlenítés sérülékennyé teszi a természetes egyensúlyban lévő életközösséget. Elsőként a hasznos lakók pusztulnak el, ezáltal a káros szervezetek még hamarabb felszaporodhatnak, a talaj ökológiai egyensúlya megbomlik. A káros szervezeteket egyre nagyobb ráfordításokkal próbáljuk féken tartani, eközben a hasznos közösség gyengül, fajszáma lecsökken. Be kell látnunk, az egészséges talajhigiéniát nem tudjuk kémiai szerekkel megtartani, a természet közeli megoldások vezethetnek el egy fenntarthatóan működő, egyensúly közeli állapothoz.

Állományban talajfertőtlenítést már egyáltalán nem tudunk végezni – de egy természetes védőzónát minden gyökér mellett kialakíthatunk! Már létezik ilyen természetközeli megoldás:

Mineral Starter – nemcsak testőre a gyökérnek, kondicionáló a növénynek – természetes bioaktív molekulák (lenolaj) speciális hordozó kőzetőrleményen (zeolit).

Mineral Starter – a megelőző aktív védelem

Különösen sorkezelésre ajánlott a gyökérzóna közelében, de a teljes állománykezelés is hatékony. Célzottan a gyökérhez juttathatjuk vetéssel egy menetben a vetőágyba, de kelés után is makrogranulátum formában pl. kultivátorral kezelve a felületet.

Miért előnyösebb, mint egy kémiai fertőtlenítés?

Mert állományban is használható!

  • a károsító szervezeteket elriasztja, a talaj hasznos szervezeteit megkíméli,
  • egyúttal talajt javít és növényt is kondicionál,
  • nincsen várakozási idő, nincsen szermaradvány,
  • a kezelések ismételhetőek, nincsenek korlátozások,
  • költség- és környezetkímélő technológia.

Szántóföldi növények

Környezetkímélő, gazdaságos megoldás talajlakók távoltartására és károkozásuk megakadályozására: Hatékony védelmet nyújt 10-20 kg/ha Mineral Starter sorkezelésben.

Kertészeti kultúrákban szabadföldön és talajos hajtatásban

A Mineral Starter sorkezelésben többször ismételve egész tenyészidőszakra távol tartja a rovarokat, a kultúrnövény egészséges marad. Kis kultúrákban, ahol nincsen engedélyezett talajfertőtlenítő szer pl. levélzöldségek, cékla, gyógy- és fűszernövények, különösen javasolt megelőzésre. Ajánlott dózis: 10-20 kg/ha egyszeri kezelésre. Káros hatások többszöri kezelésben sem lépnek fel.

Házi kertek

A nem megfelelő vetésváltás, higiéniai hiányosságok (pl. komposztban), szomszédos fertőzött területek fokozzák a talajból támadó rovarok károkozását.

4-5 kg/1000 m2 dózisban ültetéssel együtt, vagy állományban teljes felületre bedolgozva, az Mineral Starter nagy segítség a megelőzésben.

 

Termékeinkkel és technológiáinkkal kapcsolatban kérje ki területileg illetékes szaktanácsadónk javaslatát, akár online vagy telefonon! >>>
//www.plantaco.com/kapcsolat/

talajferttlents-bartsgosan-www-plantaco-com